Αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα, δεν θα γεμίσουν οι τηλεοπτικές μας οθόνες μόνο από ταινίες που απεικονίζουν τον Χριστό, τα Πάθη του, τη Σταύρωση και την Ανάσταση, δεν θα έχουμε μόνο τους Μαθητές του, τον Βαραββά, τη Μαρία Μαγδαληνή και τον Μυστικό Δείπνο, αλλά θα έχουμε και πολλούς Ρωμαίους. Κοφτερά σπαθιά, σανδάλια, χλαμύδες, δόρατα, και αστραφτερές πανοπλίες. Θα παίξει πολύ Κολοσσαίο, θα έχουμε το άνισο ντέρμπι «Χριστιανοί VS Λιοντάρια» (διπλό από ημίχρονο), θα έχουμε μονομάχους, άρτο, οίνο και θεάματα. Οπότε, με αυτή την ευκαιρία, ας θυμηθούμε τις πιο επικές, τις πιο σπουδαίες, τις πιο εντυπωσιακές και πολυπαιγμένες ταινίες με Ρωμαίους, που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να βλέπουμε.
Μπεν Χουρ
Όταν κάποιος θέλει να πει ότι μια ταινία είναι πολύ μεγάλη, την αποκαλεί «Μπεν Χουρ». Η ταινία, που έγινε μονάδα μέτρησης χρόνου, έχει διάφορες βερσιόν, αλλά η διασημότερη όλων ξεπρόβαλε το 1959. Σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ και με τον Τσάρλτον Χέστον στον πρωταγωνιστικό ρόλο (ναι, Χέστον λεγόταν ο άνθρωπος, όχι Ίστον που τον λέμε τόσα χρόνια από ντροπή), είναι ένα πραγματικό κινηματογραφικό έπος 222 λεπτών, με χιλιάδες κομπάρσους, μοναδικά σκηνικά και πρωτόγνωρα εφέ για την εποχή εκείνη αλλά και προϋπολογισμό που έφερνε ίλιγγο: περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια. Όχι μόνο έφερε βέβαια έναν σκασμό λεφτά στα ταμεία, έφερε επίσης συνολικά 11 Όσκαρ και μοιράζεται μέχρι σήμερα την κορυφή με τον «Τιτανικό» και τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών – Η Επιστροφή του Βασιλιά». Έχουν υπάρξει κι άλλες κινηματογραφικές απόπειρες του Μπεν Χουρ, με πιο πρόσφατη αυτή του 2016, σε σκηνοθεσία του Ρώσου Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ, την οποία μπορούμε όλοι να κάνουμε πως δεν υπήρξε ποτέ.
Ο Μονομάχος
Δεν ξέρει κανείς για τι να πρωτομιλήσει. Για τη σκηνοθεσία του Ρίντλεϊ Σκοτ; Για την οσκαρική ερμηνεία του Ράσελ Κρόου, ως Στρατηγού Μάξιμου; Για τον υπέροχα κακό Χοακίν Φίνοξ, ως Κόμοδο; Για τις σκηνές μάχης; Για τις επικές μάχες σώμα με σώμα; Τις μονομαχίες; Την αγάπη και την προδοσία; Ο Ρίντλεϊ Σκοτ μας χάρισε ένα υπέροχο μπλοκμπάστερ το 2000 και η απορία μας, είναι μια και μοναδική: πώς στην ευχή κύριε Ρίντλεϊ θα βγάλεις σίκουελ της ταινίας, αφού τους πέθανες όλους 23 χρόνια πριν;
Σπάρτακος
Ήρθε στον κινηματογράφο έναν χρόνο μετά το «Μπεν Χουρ» και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα είναι η αλήθεια. Ο Κερκ Ντάγκλας είναι ο σκλάβος «Σπάρτακος» και η ιστορία που αφηγείται η ταινία έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς έχει να κάνει με την εξέγερση των σκλάβων εναντίον της Ρώμης. Ο ήρωάς μας, σκλάβος ολόκληρη τη ζωή του, λαχταρά την ελευθερία, παρά το γεγονός ότι δεν την έχει γνωρίσει ποτέ. Η ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία Όσκαρ το 1961.
Life of Brian
Όχι ακριβώς η ταινία που θα περιμένατε να συναντήσετε σε αυτή τη λίστα, αλλά κανονικά οι Monty Python δεν θα έπρεπε να λείπουν από καμία κινηματογραφική λίστα. Ο Μπράιαν, γεννιέται ταυτόχρονα με τον Ιησού και ζει ένα είδος παράλληλης ζωής μαζί Του. Αυτό το σεναριακό εύρημα, δίνει τη δυνατότητα στους Monty Python το 1979, να σατιρίσουν – κυριολεκτικά – τα πάντα: τον θρησκευτικό φανατισμό, την πολεμική υστερία που πότισε το σινεμά επί δεκαετίες και τις αναρίθμητες ταινίες με χιτώνες, σπαθιά και σανδάλια.
Κλεοπάτρα
1963 και η Αίγυπτος συναντά τη Ρώμη, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Κλεοπάτρα τον Μάρκο Αντώνιο. Επίσης η 20th Century Fox παραλίγο να συναντήσει τη χρεωκοπία, λόγω του πακτωλού των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για να πραγματοποιηθεί η ταινία και να ικανοποιηθούν τα καπρίτσια του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών (βλέπε Τέιλορ…). Η Κλεοπάτρα κάνει τα γλυκά μάτια στον Ιούλιο Καίσαρα για να τη βοηθήσει να ανατρέψει τον Φαραώ και να γίνει Βασίλισσα της Αιγύπτου, ο Καίσαρας δολοφονείται από την ίδια τη Σύγκλητό του, η Κλεοπάτρα στρέφεται στον Μάρκο Αντώνιο για να τη βοηθήσει να νικήσει τον Οκταβιανό. Πυραμίδες, λεγεωνάριοι, φανταχτερές στολές, παρελάσεις, μάχες και τα υπέροχα μάτια της Τέιλορ να γεμίζουν ολόκληρη την οθόνη και να σε κάνουν να σκεφτείς ότι κι εσύ, στη θέση του Μάρκου Αντώνιου, μπορεί να «κλώτσαγες» ακόμα και μια Αυτοκρατορία για χατίρι τους…
Quo Vadis
Ταινία του 1951 μεν, διαχρονική και αριστουργηματική ωστόσο όσες δεκαετίες και να περάσουν. Ιστορικά και μυθιστορηματικά στοιχεία μπλέκονται με έναν τρόπο μαεστρικό, καθώς βλέπουμε τους διωγμούς των πρώτων Χριστιανών από τους Ρωμαίους. Η ερμηνεία του Σερ Πίτερ Ουστίνοφ στο ρόλο του Αυτοκράτορα Νέρωνα, που προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα παρανοϊκά σχέδια του, θα έπρεπε να διδάσκεται στις σχολές υποκριτικής.
Πομπηία
Ένας σκλάβος. Ένας πλούσιος άρχοντας με μια μικρή και όμορφη κόρη, τη Φλάβια. Ένας έρωτας. Μια Πομπηία. Ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται. Μια πανδαισία από ειδικά εφέ. Ο Κιθ Χάρινγκτον κεφαλοποιεί την επιτυχία του ως Τζόν Σνόου στο «Game of Thrones» βγάζοντας μπόλικα easy money, ο Κίφερ Σάδερλαντ είναι πάντα τόσο flat που σε κάνει να τον συμπαθείς και το ερωτευμένο ζευγάρι ζει τον έρωτά του μέσα στις στάχτες, την ώρα που η λάβα καταπίνει τα πάντα. Ό,τι πρέπει για να περάσεις δυο απροβλημάτιστες ώρες.