Η συζήτηση για το αν ο Νίκολας Κέιτζ είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός, υποτιμημένος ή υπερεκτιμημένος, είναι πολυδεκαετής και ακόμα δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο συμπέρασμα. Αυτή την περίοδο πάντως, εδώ και 2-3 χρόνια, έχει γυρίσει το χαρτί για τον Κέιτζ και η ταινία Dream Scenario είναι ένας από τους λόγους που αυτή η συζήτηση έχει γείρει υπέρ του Κέιτζ. Για να τα λέμε όπως έχουν, δεν ετίθετο ποτέ ζήτημα αν είναι καλός ηθοποιός, αλλά επειδή έχει τη συγγένεια με τον Κόπολα, η κουβέντα επικεντρωνόταν στο μέγεθος του. Γιατί, αν έχεις ίδιο DNA με τον Κόπολα, ο κόσμος δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από το σπουδαίο.

Ο Νίκολας Κέιτζ έχει δικαιολογήσει αυτό το DNA με τις πολύ εκκεντρικές επιλογές της ζωής του και με περιστατικά που συνθέτουν μια ζωή άκρως κινηματογραφική, αλλά έχει εσχάτως και κινηματογραφικές επιλογές που συνεισφέρουν σε αυτή την εκκεντρικότητα.

Μπορεί η ταινία Longlegs που κυκλοφόρησε στις αίθουσες κάπου τον Ιούλιο, να μην δικαίωσε τις προσδοκίες, αλλά μέσα στην τελευταία 3ετία υπάρχουν δύο ταινίες που είναι ένα καλό δείγμα γραφής για το ποιος είναι ο Κέιτζ. Η μία ταινία είναι το The Unbearable Weight of Massive Talent (τσέκαρε εδώ) και η έτερη το Dream Scenario.

Για την 2η θα μιλήσουμε εδώ, μια ταινία που κυκλοφόρησε πέρσι τέτοια εποχή, στην Ελλάδα βγήκε στις αίθουσες τέλη Ιανουαρίου, και είχε μια πιθανότητα να βρεθεί στα Όσκαρ, αλλά δεν ήταν τόσο έντονη η προώθηση για να συμβεί αυτό.

Από τις πολύ αδικημένες της χρονιάς που πέρασε: Δες απόψε την ταινία με τον Νίκολας Κέιτζ που έχει από τα πιο έξυπνα σενάρια

Δεν παύει όμως να είναι μια πολύ καλή ταινία, με ένα πολύ πρωτότυπο και έξυπνο σενάριο, από την A24, εταιρεία παραγωγής που είναι, ίσως, το κορυφαίο brand στο horror/θρίλερ είδος, με πολύ ιδιαίτερες και επιτυχημένες ταινίες ανά τα χρόνια, όπως το Hereditary ή το Midsomar, και άλλες όχι τόσο, όπως το Beau Is Afraid.

Τι πραγματεύεται η ταινία

Στο Dream Scenario έχουμε την ένωση του κωμικού με το horror, αφού ο Νίκολας Κέιτζ είναι ο καθηγητής και συγγραφέας Πολ Μάθιους, που μια μέρα αρχίζουν να τον βλέπουν άνθρωποι στον ύπνο τους. Όχι ένας και δύο, αλλά πολλοί. Κι ενώ στην αρχή τα όνειρα τον περιλαμβάνουν ως μια απλή παρουσία και γίνεται πολύ δημοφιλής και τον συμπαθούν όλοι και αναγνωρίζεται επιτέλους, κάποιες έχουν σεξουαλικά όνειρα μαζί του, κάποια στιγμή όμως η συμμετοχή του στο όνειρο είναι τραυματική για τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να τρομάζουν μαζί του, να τον φοβούνται και μόλις τον βλέπουν στην κανονική ζωή, να ουρλιάζουν, να τρέχουν μακριά του ή να γίνονται επιθετικοί.

Από τις πολύ αδικημένες της χρονιάς που πέρασε: Δες απόψε την ταινία με τον Νίκολας Κέιτζ που έχει από τα πιο έξυπνα σενάρια

Αυτό που του συμβαίνει, κι ενώ ο ίδιος στην πραγματική ζωή έχει κλείσει συμφωνία με εκδοτικό για το βιβλίο του με τίτλο Dream Scenario, αναγκάζει τη γυναίκα του να τον χωρίσει, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει έναν συνάδελφό του να εκδίδει ένα paper με αντικείμενο το συλλογικό υποσυνείδητο των ονείρων και να του παίρνει στην ουσία τη δόξα.

Η ταινία μοιάζει να πραγματεύεται με έναν πολύ συμβολικό τρόπο το πώς μπορεί κάποιος σήμερα να γίνει γνωστός και να τον αποθεώνουν όλοι και μετά, μέσα σε μια στιγμή, να βρεθεί στο στόχαστρο και να τον ρίξουν από την κορυφή και μετά να πάρει κάποιος άλλος τη θέση του στο πόντιουμ.

Ο Νίκολας Κέιτζ, με αυτή του την αμφίεση, καταφέρνει να προσωποποιήσει το τραγελαφικό, ακριβώς όπως είναι η ζωή του χαρακτήρα του, του Πολ Μάθιους, και είναι από τις φορές που η εικόνα του ανθρώπου, σε πείθει πως πρόκειται για κάποιον που το γραφτό του είναι να έχει αναποδιές και η μία καλή στιγμή που θα του προκύψει, να είναι αντιστάθμισμα για τις ακόμα περισσότερες αναποδιές που θα ακολουθήσουν και για το ότι δε θα μπορεί να απολαύσει τα όσα θετικά του συμβαίνουν. Το θετικό όμως, όπως και το αρνητικό, έχουν πάντοτε διαφορετική ανάγνωση, τόσο λόγω θέσης, όσο και με το πέρασμα του χρόνου.

Η ταινία Dream Scenario είναι διαθέσιμη στην Cosmote TV για να την δεις σήμερα ή μες στην εβδομάδα και θα είναι μια από τις πολύ καλές επιλογές που θα έχεις κάνει.