Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήταν απλά η μονάρχης του βρετανικού βασιλείου, ήταν ένα είδωλο της pop κουλτούρας που έχει κάνει αποτυπωθεί σε νομίσματα, σε pop art έργα τέχνης μέχρι και σε παραγωγές από κινούμενα σχέδια μέχρι και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Άλλοτε εμφανίστηκε η ίδια, άλλοτε ταλαντούχες ηθοποιοί ενσάρκωσαν την παρουσία της και την έφεραν στην μικρή ή την μεγάλη οθόνη.

Στα 96 της χρόνια πάνω στη Γη, την είδαμε διόλου λίγες φορές σε ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, αφιερώματα κτλ και οι ακόλουθες είναι οι σημαντικότερες.

Η μονάρχης, η οποία απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της βραβευμένης με Emmy τηλεοπτικής σειράς του Netflix με τίτλο «The Crown» (Το Στέμμα).

Η Κλερ Φόι κέρδισε δύο βραβεία Emmy και μια Χρυσή Σφαίρα υποδυόμενη την Ελισάβετ, τη νέα που έγινε ξαφνικά βασίλισσα σε ηλικία 27 ετών.

Η Ολίβια Κόλμαν ανέλαβε τον ρόλο στις τελευταίες σεζόν και η Ιμέλντα Στόντον θα την υποδυθεί με τη σειρά της στον πέμπτο κύκλο της σειράς, που θα αρχίσει να προβάλλεται τον Νοέμβριο.

Η βρετανίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν κέρδισε Όσκαρ υποδυόμενη την Ελισάβετ Β’ στην ταινία του 2006 «The Queen» (Η Βασίλισσα), η οποία εστίασε στην αντίδραση της βασίλισσας στον αναπάντεχο θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Όμως, δεν ήταν μόνο δραματικές οι απεικονίσεις της βασίλισσας Ελισάβετ. Η κωμική σειρά κινουμένων σχεδίων «The Simpsons» την… τίμησε σε πολλά επεισόδια των 33 σεζόν της.

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ ενσάρκωσε με τη φωνή της τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ που εμφανίστηκε ως πολυτελές αυτοκίνητο με… στέμμα στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Cars» της Pixar.

Ο κωμικός Φρεντ Άρμισεν την παρουσίαζε ως μια γκρινιάρα βασίλισσα σε διάφορα σκετσάκια του στην εκπομπή «Saturday Night Live», συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο η «βασίλισσα» έλεγε στον (πραγματικό) Έλτον Τζον πως δεν ήταν δυνατόν να ερμηνεύει «σαχλά» τραγούδια σ’ έναν βασιλικό γάμο.