Περιεχόμενα
Αν κάναμε ένα γκάλοπ, ρωτώντας στο δρόμο κάποια τυχαία άτομα σχετικά με τα ποια βιβλία κλασικής λογοτεχνίας τους έρχονται αμέσως αμέσως στο μυαλό, το «Ανεμοδαρμένα Ύψη» θα ‘ταν στάνταρ στις απαντήσεις. Δεν λέμε πως θα το ‘χουν απαραίτητα διαβάσει. Αλλά ότι θα το ξέρουν. Και για περαιτέρω πληροφορίες, υπάρχει το Ertflix, υπάρχει το Emily.
Η ταινία δηλαδή που μας αφηγείται τη ζωή της γυναίκας που έγραψε αυτό το all time classic έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, της Έμιλι Μπροντέ. ΟΚ, δεν πρόκειται για 100% αναπαράσταση πραγματικών γεγονότων. Η μυθοπλασία μπλέκεται με το ρεαλισμό, προκειμένου να βγει κάτι που θα τραβήξει πιο έντονα το ενδιαφέρον του θεατή. Συμβαίνει, ας το αποδεχτούμε, δεν είναι κακό ούτε άλλωστε μας πλασάρεται για… ντοκιμαντέρ.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκουμε την υπέροχη Έμμα Μακί του Sex Education, και να σου πούμε κάπου εδώ πως κι εμείς αν κάναμε casting, αυτήν θα διαλέγαμε. Αυτά τα μάτια, αυτή η ομορφιά μιλάνε απευθείας στη ψυχή σου, σε μαγνητίζουν. Κάτι ιδανικό στο να αποδώσει επί της οθόνης ένα free spirit, τολμηρό πλάσμα που πήγε κόντρα στις συμβάσεις και στους ασφυκτικούς περιορισμούς της εποχής της και έφυγε τόσο νέα, 30 χρονών ήταν μόλις. Πρόλαβε ωστόσο να δημιουργήσει κάτι που νίκησε το χρόνο και συγκίνησε πάμπολλους ανθρώπους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ανεξαρτήτως γεωγραφικών ή άλλου είδους ορίων. Ένα οικουμενικό έργο.

Στο Ertflix για μια ταινία κατ’ εικόνα της βασικής ηρωίδας της
Η ταινία, που μόλις ανέβασε το Ertflix, μας βοηθάει να καταλάβουμε το πώς δημιουργήθηκε αυτό το βιβλίο, το πλαίσιο δηλαδή γύρω από το οποίο άνθισε. Τις έντονες σχέσεις της Έμιλι Μπροντέ με τις αδελφές της – μία εκ των οποίων, η Σάρλοτ, δημιούργησε ένα άλλο λογοτεχνικό classic, το Τζέιν Έιρ – το θαυμασμό και την αγάπη που έτρεφε για τον αδελφό της, έναν απαγορευμένο έρωτα. ΟΚ, ξαναλέμε, υπάρχουν πράγματα που απλά μπήκαν στην ταινία ενώ δεν έγιναν ποτέ, αλλά όταν βλέπουμε κάτι ως κινηματογραφικό έργο πρέπει να προσπαθούμε αυτά να τα ξεπερνάμε κατά το δυνατόν και να μένουμε στην εικόνα, στο «ζουμί».
Η σκηνοθέτης Φράνσις Ο’ Κόνορ πήρε την πρωτοβουλία να αντλήσει δημιουργικές ελευθερίες, αλλά αυτό δεν είναι τέχνη; Κάτι μας λέει πως αν με κάποιο μαγικό τρόπο μπορούσε η Έμιλι Μπροντέ να δει την ταινία αυτή που έγινε για τη ζωή της θα έμενε απολύτως ικανοποιημένη. Μια από τις πλέον διάσημες, αινιγματικές και «προβοκατόρικες» πένες όλων των εποχών θα στεκόταν στην ουσία, όχι στις λεπτομέρειες.

Και να λοιπόν τελικά ο λόγος που το Emily βρίσκει τρόπο να σε κάνει να μην σκεφτείς να πας κάπου αλλού στα 122 λεπτά που κρατάει. Κάποιοι την αποκάλεσαν «γυναικεία» ταινία, εμείς θα πούμε πως τέτοιοι διαχωρισμοί δεν έχουν νόημα εν έτει 2025. Τους έχει ξεπεράσει η εποχή στην πράξη.
Σε τελική ανάλυση, το Emily σε αιφνιδιάζει ευχάριστα και αναρωτιέσαι αυθόρμητα γιατί δεν έχει τύχει περισσότερης αναγνώρισης. Ας είναι. Δεν βλέπουμε κάτι επειδή το βλέπουν όλοι. Βλέπουμε κάτι επειδή είναι καλό. Πάτησε ΕΔΩ για να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι τι εννοούμε.