Όταν ακούς «Στάνλεϊ Κιούμπρικ», τι σκέφτεσαι; Τίποτα. Γιατί δε χρειάζεται καν να υπάρξει σκέψη για να πει το στόμα «ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, άνετα στο top-5». Όταν ακούς «Πίτερ Σέλερς»; Μία από τα ίδια. Δεν χρειάζεται καν σκέψη, μηχανικά θα μιλήσουμε για έναν ογκόλιθο της υποκριτικής, ειδικά της κωμωδίας. Ε, αυτά τα δύο στοιχεία δε γίνεται παρά να είναι αρκετά για να συνηγορήσουν στην δημιουργία μιας ταινίας που συγκαταλέγεται στα 10 μεγαλύτερα αριστουργήματα του σινεμά. Και σε περιμένει στο Ertflix.

To Dr. Strangelove δε θα έπρεπε να χρειάζεται καν εξηγήσεις, επιχειρήματα, κείμενο. Θα έπρεπε απλά να σου γράφαμε «Το Dr. Strangelove είναι στο Ertflix» και να τελείωνε το κείμενο εδώ. Αλλά, από τη μία θέλουμε να σε κρατήσουμε λίγο παραπάνω στο κείμενο γιατί μετράει η Google μέσο χρόνο παραμονής και από αυτό ζούμε, από την άλλη υπάρχει ένας άλλος χρόνος που κυλάει βασανιστικά για όλους μας.

Τα αριστουργήματα, όσο αριστουργήματα κι αν είναι, δε νικάνε ποτέ τον χρόνο. Τον νικάνε για λίγο, αλλά όχι εσαεί. Θα περάσουν άλλα 30-40 χρόνια και το Dr. Strangelove δεν θα είναι στα must. Θα απέχει πολύ από τις νόρμες και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν σινεμά τότε. Κι εμείς που το γράφουμε, αντιληφθήκαμε πρώτα τη σπουδαιότητα του μέσα από τις περιγραφές άλλων. Και παρακινηθήκαμε. Αυτό καθιστά τη δική μας περιγραφή, κι ας την έχουμε δει την ταινία, ισχνή. Αυτό ισχύει στα πάντα.

Μια από τις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών είναι στο Ertflix κι εσύ διαβάζεις εμάς;

Όταν λοιπόν δεν θα υπάρχουν αυτοί που την είδα στα 70s, στα 80s ή στα 90s, τότε το Dr. Strangelove και κάθε αριστούργημα, θα έχει ηττηθεί από τον χρόνο. Εμείς δεν θα αρκούμε. Μέχρι τότε όμως, υπάρχει το Ertflix για να δώσει την ευκαιρία σε όσους θέλουν να λέγονται σινεφίλ, για να δουν ένα masterclass ερμηνείας από όλο το καστ, πρωτίστως όμως από τον Σέλερς, ένα σεμινάριο σκηνοθεσίας από τον Κιούμπρικ και μια άρτια εκτέλεση της κεντρικής ιδέας.

Αυτή θέλει έναν στρατηγό να οδηγεί τον κόσμο στο χείλος ενός νέου Παγκοσμίου Πολέμου, μόλις 20 χρόνια μετά το τέλος του Β’, όταν διατάζει επίθεση στη Σοβιετική Ένωση και κινητοποιεί μια σειρά αξιωματικών για να αποτρέχουν αυτή την παράνοιά του. Εκείνος όμως είναι αγύριστο κεφάλι.

Το ασπρόμαυρο της ταινίας και το ότι φτιάχτηκε σε μια εποχή που οι άνθρωποι είχαν μέγιστη προσοχή τη μία ώρα και όχι το δίλεπτο που έχουμε σήμερα, καθιστούν δύσκολη τη θέασή της. Όμως, το ότι είναι μόλις 95 λεπτά ταινίας, βοηθούν ώστε να την δεις δίχως δυσθυμία στο Ertflix.

Οι παλιές ταινίες για όσους είναι κάτω από 30 ετών σήμερα, είναι σαν τη γυμναστική. Δε θες να κάνεις, μέχρι που κάνεις την πρώτη άσκηση. Μετά, έρχεται η ντοπαμίνη και θες κι άλλο. Γι’ αυτό, βάλε Ertflix σήμερα.