Ο Κλιντ Ίστγουντ μας είχε συνηθίσει στους ρόλους του σκληρού καουμπόι και αστυνομικού. Με το πέρασμα των χρόνων όμως οι ρόλοι που επιλέγει είναι πιο ώριμοι και πιο σπασμένοι. Η σκληράδα έφυγε και ήρθε η κατανόηση.

Αυτό κατάφερε το 2004 με το «Million Dollar Baby» που για εμάς είναι η πεμπτουσία της λιτής σκηνοθεσίας, τόσο ορθά απλή ώστε να μιλάμε για σοφία. Η σκηνοθετική του προσέγγιση κάνει το «Million Dollar Baby» μια από τις καλύτερες ταινίες των αρχών του 2000.

Η ταινία του κέρδισε 4 Όσκαρ – Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείας Ερμηνείας (Χίλαρι Σουάνκ) και Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου (Μόργκαν Φρίμαν)- προβάλλεται στο Ertflix και πρέπει να την δεις.

Μια πραγματική ιστορία

Στο «Million Dollar Baby» o Κλιντ Ίστγουντ παίζει το βετεράνο προπονητή πυγμαχίας που απρόθυμα αναλαμβάνει μια φιλόδοξη 31χρονη γυναίκα μποξέρ, τη Μάγκι Φιτζέραλντ (Χίλαρι Σουάνκ). Στην ταινία πρωταγωνιστεί επίσης ο Μόργκαν Φρίμαν που παίζει τον βοηθό του στο γυμναστήριο πυγμαχίας και είναι επίσης ο αφηγητής της ταινίας.

Αυτό που πιθανώς δε γνωρίζεις είναι ότι η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Τότε η Χίλαρι Σουάνκ μετενσάρκωσε το ρόλο της Κέιτι Ντάλαμ. Μία κοπέλα που μεγάλωσε στο Μισούρι της Αμερικής. Το 1996 η Κέιτι έγινε επαγγελματίας πυγμάχος. Μετά από μόλις δύο μήνες προπόνησης, ο κόουτς της την έβαλε σε επαγγελματικό αγώνα. Εκείνη μπήκε εντελώς άπειρη στο ρινγκ. Στο τέλος του δεύτερου γύρου, ο διαιτητής διέκοψε το ματς αλλά ήταν ήδη αργά. Η Κέιτι είχε πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι και έπεσε σε κώμα.

Τότε οι γιατροί είπαν στην αδερφή της πως δεν θα τα καταφέρει κι αν ξυπνήσει θα είναι φυτό. Η Κέιτι όμως τα κατάφερε. Έπρεπε να μάθει από την αρχή να περπατάει και να διαβάζει. Ο τραυματισμός της είχε επιπτώσεις και στην μνήμη της. Είχε τάσεις αυτοκτονίας και κατάθλιψη. Ζήτησε από την αδερφή της να την σκοτώσει για να γλυτώσει από το μαρτύριο.

Η αδερφή της όμως την φιλοξένησε και αποφάσισε να την βοηθήσει. Εκείνη βρήκε ένα νέο ενδιαφέρον, την ζωγραφική. Όταν η Κέιτι είδε το Million Dollar Baby αρχικά είχε εφιάλτες, Όμως μετά αποφάσισε να μιλήσει σε όλους για τον τραυματισμό της. Ήθελε να αποδείξει πως οι άνθρωποι μπορούν ακόμα και με τόσο σοβαρούς τραυματισμούς να ζήσουν. Ήταν η μετάβαση από το στάδιο της κατάθλιψης στην ελπίδα και προσδοκία για ζωή.

Ανέβηκε στο Ertflix: Η ταινία που έπεισε και τους πιο δύσπιστους πως ο Κλιντ Ίστγουντ ένας σκηνοθέτης άλλης πάστας

Η Πλοκή της ταινίας

Η Μάγκι, μια 30χρονη σερβιτόρα που ζει μακριά από το λαμπερό και μοσχοπουλημένο αμερικανικό όνειρο, δυσκολεύεται στα προς το ζην και έχει ως όνειρο ζωής να γίνει η καλύτερη μποξέρ, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα, παρά μόνο τη θέληση και την αποφασιστικότητα.

Προκειμένου να φτάσει στην κορυφή, προσεγγίζει τον Φράνκι, έναν παλαίμαχο πρωταθλητή πυγμαχίας και νυν προπονητή, ο οποίος, έπειτα από δισταγμούς, αποφασίζει να την αναλάβει, καθώς ο μοναδικός αξιόλογος πυγμάχος που του έχει απομείνει, τον εγκαταλείπει. Παράλληλα, ο Έντι είναι ο κύριος διαμεσολαβητής και παρατηρητής των γεγονότων.

Photo Credit: Bretannica