«Λοιπόν, σας έχω ταινιάρα»! Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες κάτι τέτοιο στην παρέα; Και, κυρίως, πότε η παρέα ακολούθησε την επιλογή σου στο Ertflix και δεν την δέχτηκε με ειρωνείες; Σου έχουμε νέα. Μια ταινία που λίγοι γνωρίζουν, άρα μπορείς να την πλασάρεις στην παρέα σου ως… προσωπική σου ανακάλυψη.

To «Γεράκι του Φυστικοβούτυρου» (The Peanut Butter Falcon) είναι μια ταινία πολύ γλυκιά στο Ertflix. Που βλέπεται ευχάριστα, αλλά δεν είναι χαζοχαρούμενη. Που θίγει ένα μείζον θέμα, όπως οι ευκαιρίες σε ανθρώπους με σύνδρομο Down, χωρίς να χάνει το χιούμορ της και να μετατρέπεται σε ντοκιμαντέρ. Που σε ταξιδεύει σε μέρη και τοπία, τα οποία δεν είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ειδικά εσύ που οι εικόνες σου από τις ΗΠΑ είναι το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και οι ουρανοξύστες του Σικάγο.

Μια ανεξάρτητη παραγωγή του 2019, που δημιουργήθηκε από ένα πείσμα, και όχι μόνο πέρασε στο κοινό, αλλά και έβγαλε 400% το μικρό του μπάτζετ. Και παρά τις κάποιες ατέλειες στο σενάριο ή τις ερμηνείες, που πάντα συνοδεύουν τέτοιες ανεξάρτητες παραγωγές, θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς εκείνης. Σίγουρα η καλύτερη του ανεξάρτητου σινεμά.

Κάποιοι που είδαν την ταινία κι έχουν γνώση της κλασσικής λογοτεχνίας βρίσκουν ομοιότητες με τις «Περιπέτεις του Χόκλμπερι Φιν» του Μαρκ Τουέιν. Όντως υπάρχει αυτή η νεανική διάθεση για περιπέτεια σε άγνωστα μέρη, τα οποία και δεν ήταν πολύ γνωστά, όμως οι χαρακτήρες είναι πολύ διαφορετικοί και η ιστορία θίγει ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους.

H υπόθεση της ταινίας στο Ertflix

Πώς έχει η υπόθεση; Ο Ζακ, ένας νεαρός άνδρας με σύνδρομο Down, δραπετεύει από μια κρατική μονάδα φροντίδας με τη βοήθεια του ηλικιωμένου συγκάτοικού του, για να εκπαιδευτεί ως επαγγελματίας παλαιστής υπό την κηδεμονία του ήρωά του, του Σολτ Γουότερ Ρέντνεκ. Εν τω μεταξύ, ο Τάιλερr, ένας άνδρας που απολύθηκε επειδή έκλεβε καβούρια που ψάρευαν άλλοι, αποφασίζει να κάψει τα εργαλεία των αντιπάλων του, του Ντάνκαν και του Ράτμποι, και να εξαφανιστεί.

Ενώ βρίσκονται στο τρέξιμο, ο Ζακ και ο Τάιλερ συναντιούνται και ξεκινούν ένα ταξίδι που υποτίθεται θα τους έφερνε στη σχολή πάλης του Ρέντνεκ στη Βόρεια Καρολίνα. Η κοπέλα που φρόντιζε τον Ζακ στην κρατική μονάδα φροντίδας, η Έλινορ, ξεκινά να βρει τον Ζακ και να τον επιστρέψει με ασφάλεια στην εγκατάσταση. Ο Ζακ και ο Τάιλερ γίνονται φίλοι ταξιδεύοντας.

Ο Τάιλερ διδάσκει στον Ζακ διάφορες δεξιότητες ζωής, συμπεριλαμβανομένου του πώς να χρησιμοποιεί ένα κυνηγετικό όπλο, και τελικά αναλαμβάνει τον ρόλο του προπονητή του, φέρνοντάς τον σε φόρμα για τις προσπάθειές του στην πάλη. Χτίζουν μια σχεδία και αρχίζουν να ταξιδεύουν με το νερό. Η Έλινορ τους βρίσκει σύντομα, αλλά αφού μαθαίνει ότι το αφεντικό της σκοπεύει να στείλει τον Ζακ σε μια πιο αυστηρή μορφή εγκλεισμού, ενώνεται μαζί τους για να ταξιδέψουν νότια.

Οι Τάιλερ Νίλσον και Μάικλ Σβαρτς με την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία, μας μεταφέρουν στον σκληρό αμερικάνικο νότο. Περνούν από μπροστά μας τοπία με ερημικές παραλίες, απέραντα ποτάμια που οδηγούν σε λασπώδεις και σκοτεινούς βάλτους αλλά και καταπράσινες πεδιάδες.

Ο Ζακ Γκοτσάγκεν, ένας ηθοποιός με σύνδρομο Down, κάνει θραύση στην ταινία. Είναι λες και παίζει τον εαυτό του, τόσο φυσικά. Ο ρόλος του Τάιλερ δόθηκε στον Σία ΛαΜπεφ και θεωρήθηκε γι’ αυτόν ως μια νέα αρχή, μετά τα προβλήματα που είχε με τη δικαιοσύνη. Η παρουσία της διάσημης Ντακότα Τζόνσον στο ρόλο της Έλινορ μπορεί να μην προσθέτει κάτι στην ταινία, αλλά προφανώς έκανε το γκελ που έπρεπε στα διαφημιστικά, ώστε να παρακινηθούν περισσότεροι να δουν την ταινία.

Το «Peanut Butter Falcon» ήταν και από εισπρακτικής πλευράς η καλύτερη ανεξάρτητη ταινία του 2019, αν και η αρχική της διανομή ήταν πολύ χαλαρή. Αρχικά προβλήθηκε μόλις σε 17 κινηματογράφους, μεταξύ των οποίων μόνο ένα συγκρότημα πολυκινηματογράφων. Μετά την πρώτη εβδομάδα, όμως, όταν και πήρε τις πρώτες καλές κριτικές, η ταινία διανεμήθηκε σε όλες τις ΗΠΑ και είχε πολύ καλά εισιτήρια.