Μπορεί τα δράματα ή οι ταινίες με αστυνομική πλοκή να μας κρατάνε καθηλωμένους, αλλά πότε πότε χρειάζεται και το γέλιο στη ζωή μας και η ταινία «Ρομπέν των Δασών: Οι ήρωες με τα Κολάν» που θα βρεις στο Ertflix θα σου προσφέρει ένα διάλειμμα με γέλιο.

Σίγουρα δεν πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία του Μελ Μπρουκς και ίσως κάποια από τα αστεία μοιάζουν παρωχημένα, σεξιστικά (ζούμε στην εποχή της woke κουλτούρας, μην ξεχνιόμαστε), αλλά αν αφεθούμε λίγο χωρίς να διυλίζουμε τον κώνωπα, θα περάσουμε ευχάριστα παρακολουθώντας την.

Η πλοκή είναι απλή και πρόκειται για μία από τις παρωδίες των πολλών ενσαρκώσεων του Ρομπέν των Δασών, αυτή τη φορά παρουσιάζοντάς τον ως έναν ματαιόδοξο ανόητο που δραπετεύει με τον φίλο του Αψού από μια φυλακή, μόνο και μόνο για να επιστρέψει στην Αγγλία και να αναστατώσει τον άπληστο βασιλιά Ιωάννη.

Το Ertflix έφερε την ταινία που θα γελάς μέχρι δακρύων

Ειδικότερα, ο σταυροφόρος ευγενής Ρομπέν του Λόξλεϊ (Κάρι Έλβες) δραπετεύει από τη φυλακή της Ιερουσαλήμ και επιστρέφει στην πατρίδα του για να διαπιστώσει ότι ο κακός πρίγκιπας Ιωάννης (Ρίτσαρντ Λιούις) έχει κατασχέσει την οικογενειακή του περιουσία και κακοποιεί τους πολίτες.

Ο Ρομπέν επιστρατεύει τον τυφλό υπηρέτη του, τον Μπλίνκιν (Μαρκ Μπλάνκφιλντ), τον φίλο του Γουίλ Σκάρλετ Ο’Χάρα (Μάθιου Πορέτα) και τον Μικρό Τζον (Έρικ Άλαν Κράμερ) για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει το σπίτι του.

Ο Ρομπέν ελπίζει επίσης να φλερτάρει την όμορφη Μάριον (Έιμι Γιάσμπεκ), αλλά η ζώνη αγνότητάς της μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση.

Το να πούμε ότι αυτή είναι η πιο αστεία ταινία που έχει συνυπογράψει, παράγει και σκηνοθετήσει ο Μελ Μπρουκς εδώ και μερικά χρόνια, δεν σημαίνει, δυστυχώς, πολλά.

Όπως και η παρωδία του Μπρουκς για τον Πόλεμο των Άστρων, Spaceballs, πρόκειται για μια ανόητη αλλά αρκετά συμπαθητική παρωδία μιας δημοφιλούς ταινίας ποπ κορν (Robin Hood: Prince Of Thieves) αναμεμειγμένη με πασαλείμματα από το αρχικό blockbuster του Έρολ Φλιν. Όπως και το Spaceballs, αποτελείται από μια σειρά από γκαγκ αντί για πλοκή.

Ο Κάρι Έλβες υποδύεται έναν συμπαθητικό, αλλά ανόητο Ρομπέν των Δασών, που καυχιέται ότι σε αντίθεση με κάποιους άλλους που μπορούμε να σκεφτούμε, είναι ικανός να ηγηθεί του λαού επειδή έχει πραγματική αγγλική προφορά (αυτό κάτι μου θυμίζει από την ελληνική πραγματικότητα), και αφού δραπετεύει από ένα μπουντρούμι των Σαρακηνών στην Παλαιστίνη μαζί με τον Ατσού (Ντέιβ Σαπέλ), αρχίζει να «επιτίθεται» στον βασιλιά Ιωάννη (Λιούις) κάπως αδέξια.

Ακριβώς όπως έκανε ο Άλνα Ρίκμαν στο Prince Of Thieves, ο Ρις κλέβει την παράσταση προκαλώντας γέλιο με τις γκάφες του, ως ο τρελός σερίφης του Ρότινχαμ.

Η Τρέισι Ούλμαν υποδύεται μία σουρεάλ μάγισσα τη Λατρίν σε ένα ενδιαφέρον καμέο, ο Ντον ντε Λουίζ θυμίζει… Νονό, με τη χαρακτηριστική προφορά ως μεσαιωνικός Ιταλός γκάνγκστερ, η Μέρι Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο μοιάζει με την Έιμι Γιάσμπεκ που ερωτεύεται αδέξια τον Ρομπέν, ενώ ο ίδιος ο Μπρουκς συμμετέχει ως ραβίνος Τάκμαν.

Όλα είναι εκτός τόπου και χρόνου και εντελώς τρελά, φυσικά, με ένα ραπ γκρουπ του δάσους του Σέργουντ και επαναστατημένους χωρικούς με ονόματα λογοπαίγνια.

Θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η αμελητέα απουσία του ευφυούς πνεύματος του Μπρουκς και των ατίθασων ερμηνειών του δεν καθιστά το «Ρομπέν των Δασών: Οι ήρωες με τα Κολάν» ακατάλληλο για παρακολούθηση.

Υπάρχει μια κατάλληλη, αν και νωχελική ευθυμία στη διαδικασία που διατηρείται ζωντανή από μερικά επιλεγμένα καμέο (Ντικ βαν Πάτεν, Ντομ ντε Λουίζ, ο ίδιος ο Μπρουκς) και μια χούφτα γκαγκ που είναι επιτυχημένα.

Το «Ρομπέν των Δασών: Οι ήρωες με τα Κολάν» είναι μία επιστροφή στις άγριες, αναρχικές κωμωδίες που έκαναν τον Μελ Μπρουκς διάσημο σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ταινία για τους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του και για μια νέα γενιά που γνωρίζει τον Mad Mel μόνο από το μύθο.