Εκτός από τα βιβλία για τον έφηβο μάγο Harry Potter, η συγγραφέας J. K. Rowling είχε γράψει και το Fantastic Beasts, ένα spin-off που εξερευνούσε ακόμη περισσότερο τον κόσμο της μαγείας. Όσοι το διάβασαν συμφώνησαν πως το υλικό έβγαζε μία ακόμη ταινία, γεγονός που έγινε πραγματικότητα και στέφτηκε με επιτυχία. Η 56χρονη, όμως, συγγραφέας και το στούντιο παραγωγής Warner Bros. είχαν σκοπό να επεκτείνουν τα κέρδη τους, έτσι «ξεχειλώνουν» την ιστορία αυτή σε όχι μία αλλά 5 ταινίες.

Με αφορμή την κυκλοφορία της 3ης μέχρι τώρα ταινίας των Fantastic Beasts, The Secrets of Dumbledore, η οποία έκανε μέτριο-προς-κακό άνοιγμα στους κινηματογράφους, ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε: Πού πήγε η μαγεία;

Όταν βασικοί ηθοποιοί του cast έχουν σοβαρά προβλήματα με τον νόμο

Ασφαλώς και το cancel culture δεν θα άφηνε όσα συμβαίνουν πίσω από τις κάμερες στον κόσμο των Fantastic Beasts, να μείνουν «ατιμώρητα». Τρανό παράδειγμα η απόλυση του Johnny Depp από τον βασικό ρόλο του Grindewald, τον οποίον αντικατέστησε (με επιτυχία σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές) ο Mads Mikkelsen. Τι συνέβη με τον μέχρι πρότινος αγαπητό Τζόνι; Έχασε την δίκη του εναντίον της εφημερίδας The Sun, η οποία τον είχε χαρακτηρίσει «wife-beater» σε πρωτοσέλιδο που αφορούσε τον χωρισμό του από την Amber Heard (μτφρ: ότι ξυλοκοπεί την γυναίκα του). Η δικαίωση της The Sun από το δικαστήριο υπονοεί ότι ο ισχυρισμός της ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφήνοντας αιχμές ότι αποδεικνύεται πως όντως κακοποιούσε την πρώην σύζυγό του. Η Warner Bros. έσπευσε να «σώσει» την φήμη της τρίτης ταινίας Fantastic Beasts της οποίας το budget αγγίζει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία θα πρωταγωνιστούσε ο Depp. Έτσι, τον απομάκρυνε.

Ταυτόχρονα, ένα άλλο μέλος του cast, o Ezra Miller κατηγορείται για μέθη, επίθεση σε ένα ζευγάρι καθώς και ληστεία. Παλαιότερα, είχε καταγραφεί σε βίντεο η επίθεσή του σε γυναίκα σε μπαρ στο Ρέκιαβικ, την οποία και έπιανε από τον λαιμό. Σίγουρα δεν βοηθά την προώθηση της ταινίας το να συμμετέχει ένας δημόσια επιθετικός ηθοποιός.

To μεγάλο ζήτημα – Οι προβληματικές δηλώσεις της J. K. Rowling για την trans κοινότητα

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι η αποδοκιμασία του κοινού, ακόμη και των σκληροπυρηνικών fans για την συγγραφέα και δημιουργό του κόσμου της μαγείας, της J. K. Rowling για τις τρανσφοβικές της δηλώσεις. Η Rowling δηλώνει terf, ριζοσπαστική φεμινίστρια δηλαδή, οι οποίες όμως απορρίπτουν τις trans γυναίκες καθώς θεωρούν ότι αποτελούν «απειλή» για την «θηλυκότητα» όπως την ξέραμε. Αποδίδουν την ανάγκη των ατόμων που κάνουν επαναπροσδιορισμό φύλου σε «μανιακούς άντρες που θέλουν να εισβάλλουν στους γυναικείους χώρους» διαιωνίζοντας απαρχαιωμένα στερεότυπα που έχουν καταρριφθεί ακόμη και από την επιστήμη. Οι επικριτές της, που φωνάζουν ότι «οι trans γυναίκες είναι γυναίκες», έσπευσαν να την κάνουν cancel, γεγονός που δεν άφησε ανεπηρέαστη την καμπάνια προώθησης των τελευταίων της ταινιών. 

Fantastic Beasts

H J. K. Rowling στην πρεμιέρα του Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore στο Λονδίνο. (Photo by Neil Mockford/FilmMagic/Getty Images)

Το στούντιο, για να αποφύγει όσο μπορεί τις αντιδράσεις, «αποσιωπεί» το όνομα της δημιουργού από το τρέιλερ της 3ης ταινίας Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore. Εκεί που στις πρώτες δύο ταινίες το όνομά της φιγούραρε με μεγάλα γράμματα στα πρώτα δευτερόλεπτα των τρέιλερ, τώρα σημειώνεται με μικρότερη γραμματοσειρά στα μέσα του, σχεδόν απολογητικά.

Το Dumbledore αναμένεται να φέρει γύρω στα 300$ εκατομμύρια έσοδα στο box office, αριθμό μέτριο-προς-κακό εάν αναλογιστεί κανείς τα 200$ εκατομμύρια που κόστισε το budget του.  

Ο μόνος που φάνηκε να δείχνει ψήγματα συμπαράστασης στην Rowling είναι ο …Vladimir Putin ο οποίος δήλωσε πως το cancel που δέχεται είναι παρόμοιο με αυτό που βιώνουν οι Ρώσοι.

Ευτυχώς, το cancel δεν «αγγίζει» τις ταινίες Harry Potter

Ωστόσο, το κύμα δυσαρέσκειας δεν φαίνεται να έχει αγγίξει τις original ταινίες Harry Potter, οι οποίες «ωρίμασαν» σωστά με το πέρασμα του χρόνου και εκτιμώνται ακόμη σήμερα από τους νέους fans όσο και από τους παλιούς. Ακόμη, το cast των ταινιών έχουν έμμεσα ή άμεσα αποδοκιμάσει την Rowling, με τελευταία την Emma Watson να επισημαίνει όταν παρέλαβε το βραβείο EMMY της πως είναι εδώ «για όλες τις μάγισσες», υπονοώντας ότι αναγνωρίζει τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες.

Ακόμη και στο special αφιέρωμα για την 20η επέτειο του Harry Potter, ελάχιστες αναφορές έγιναν στο όνομα της δημιουργού του. Ακόμη, αν και το βασικό cast κλήθηκε να συμμετάσχει στο Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts, η απουσία της Rowling ήταν ηχηρή. 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Doctor Strange Multiverse of Madness: Επιβεβαιώνεται η επιστροφή των παιδιών της Wanda στο νέο tv spot

Asghar Farhadi: Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης κρίθηκε ένοχος για λογοκλοπή για το «Ένας Ήρωας»

Σφοδρές αντιδράσεις για την νίκη του Louis C.K. στα Grammys – Είχε παραδεχτεί σεξουαλική παρενόχληση το 2017