Εμπνευσμένος από το βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ, «Άνθρωποι και Ποντίκια», ο Γουίλεμ Νταφόε στον τελευταίο του ρόλο είχε ως συμπρωταγωνιστές αρουραίους, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του «Nosferatu», Ρόμπερτ Ίγκερς, και οι δύο συχνοί συνεργάτες δεν κατάφεραν ούτε μια καλή σούπα να φτιάξουν από αυτά.

Ο Γουίλεμ Νταφόε συνεργάζεται ξανά με τον Ίγκερς για την τρίτη τους ταινία μαζί, μετά το «Φάρο» (2019) και το «Άνθρωπο του Βορρά» (2022). Σε αυτό βλέπουμε την Λίλι Ρόουζ-Ντεπ, να υποδύεται μια γυναίκα που βασανίζεται από πολύ σκοτεινά όνειρα και ζητάει τη βοήθεια ενός ειδικού καθηγητή (Γουίλεμ Νταφόε), ενός εξορκιστή, θα λέγαμε, ο οποίος έχει εντρυφήσει στους βρυκόλακες και τους δαίμονες.

Όμως αυτός ο βρυκόλακας, ο Κόμης Όρλοκ,(Μπιλ Σκάρσγκαρντ, αδελφός του Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, συνεργάτη του Νταφόε και του Ίγκερς στο «Άνθρωπο του Βορρά») δεν είναι σαν τους άλλους. Είναι ανίκητος. Και σε κάνει να τρέμεις ολόκληρος μόνο με την ιδέα πως σε πλησιάζει.

Το «Nosferatu» πρόκειται για το απόλυτο dream project του Ίγκερς ο οποίος προσπαθεί να το κάνει πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Ο διευθυντής φωτογραφίας των τριών προηγούμενων ταινιών του Ίγκερς , Τζάριν Μπλασκ, θα συνεργαστεί και πάλι μαζί του.

Ο Ίγκερς δήλωσε στο Entertainment Weekly ότι μια σκηνή με τον Νταφόε διαδραματίζεται σε νεκροταφείο και περιλαμβάνει αληθινές φωτιές και χιλιάδες πραγματικούς αρουραίους.

«Αυτή η σκηνή, εκτός από πραγματικές φλόγες, είχε 2.000 πραγματικούς αρουραίους, κάτι που ήταν δύσκολο αλλά και διασκεδαστικό», δήλωσε ο Ίγκερς . Ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης είπε ότι πρέπει να σκεφτούμε τον χαρακτήρα του Νταφόε σαν τον Σέρλοκ Χολμς. Αυτό θα έκανε τον «Γουάτσον» του, τον Δρ. Βίλχελμ Ζίβερς, τον οποίο υποδύεται ο Ρέιφ Άινσον.

Πέρα από αυτό, ο Ίγκερς λέει ότι το «Nosferatu» είναι πραγματικά μια ερμηνευτική επίδειξη για τον πρωταγωνιστή Σκάρσγκαρντ, ο οποίος συνεργάστηκε με έναν προπονητή όπερας για να χαμηλώσει τη φωνή του κατά μία ολόκληρη οκτάβα για τον ρόλο.

«Εκτός από τα μάτια του, είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις τον Μπιλ», είπε ο Ίγκερς . «Προσπαθώ να μην αποκαλύψω πολλά, αλλά ο Μπιλ μεταμορφώνεται πλήρως σε κάτι πολύ μοναδικό. Οι άνθρωποι θα νομίζουν ότι πρόκειται για ψηφιακή επεξεργασία, αλλά εκείνος έκανε όλη τη δουλειά. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος να δω πώς θα αντιδράσει το κοινό με τον Κόμη Όρλοκ του Μπιλ Σκάρσγκαρντ».

Νταφόε

Credit: Aidan Monaghan / © 2024 FOCUS FEATURES LLC

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Νταφόε είπε στο IndieWire ότι η συνεργασία του με τον Ίγκερς συνεχώς βελτιώνεται. «Γίνεται όλο και καλύτερος, πιο εκφραστικός, πιο συγκεντρωμένος», είπε ο Νταφόε.

«Είναι τόσο ξεκάθαρος όταν δουλεύει. Η πρεμιέρα θα γίνει τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους. Προσπαθώντας να είμαι αισιόδοξος, νομίζω ότι το στούντιο πρέπει να νιώθει πολύ σίγουρο για την ταινία, γιατί αυτή η περίοδος είναι δύσκολη, οπότε είμαι ενθουσιασμένος γι’ αυτό».

Σχετικά με τον ρόλο του, ο Νταφόε είπε ότι υποδύεται «κάτι σαν τον Βαν Χέλσινγκ, αλλά όχι ακριβώς.

Να σας θυμίσουμε πως ο ίδιος έπαιξε στην ταινία του 2000 με τίτλο «Στη σκιά του βρυκόλακα», η οποία επικεντρώνονταν στα γυρίσματα της γερμανικής ταινία του 1922 του Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, με τον Νταφόε να παίζει τον ρόλο του ηθοποιού Μαξ Σρεκ, ο οποίος έπαιξε τον κεντρικό ρόλο του Κόμη Ορλοκ, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Στην ταινία επίσης θα πρωταγωνιστεί και ο Νίκολας Χουλτ, ο οποίος αντικατέστησε τον Χάρι Στάιλς που ήταν να παίξει αρχικά ένα από τους ανθρώπινους χαρακτήρες πριν αποφασίσει να αποχωρήσει από το πρότζεκτ.

Επίσης στην ταινία θα δούμε τους Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Έμμα Κόριν και Σάιμον ΜακΜπέρνι.

Η ταινία θα παραμείνει πιστή στη βασική υπόθεση του Nosferatu με επίκεντρο τον αρχαίο βρικόλακα της Τρανσυλβανίας, ο οποίος αποκτά εμμονή με μία νεαρή γυναίκα, καταδιώκοντάς την. Όπως και το πρωτότυπο, η ταινία θα διαδραματίζεται στη Γερμανία του 19ου αιώνα.

Νταφόε

Credit: Courtesy of Focus Features / © 2023 FOCUS FEATURES LLC

Η νέα εκδοχή του κλασικού κινηματογραφικού έργου περιγράφεται ως μια «γοτθική ιστορία εμμονής μεταξύ μιας στοιχειωμένης νεαρής γυναίκας και του τρομακτικού βαμπίρ που την έχει ξετρελάνει, προκαλώντας ανείπωτη φρίκη στο πέρασμά του».

Η Focus Features θα κυκλοφορήσει το «Nosferatu» ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 25 Δεκεμβρίου 2024.

* Photo credits: FOCUS FEATURES LLC