Αν μπορούσα να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου βλέποντας ταινίες animation και δη της Pixar, θα υπέγραφα χωρίς να το σκεφτώ. 26 χρόνια μετά το A Bug’s Life, την πρώτη ταινία του στούντιο που είδα, η Pixar βρίσκει πάντα τον τρόπο να κάνει animation που είναι πρώτα για ενήλικες και μετά για παιδιά. Με το Inside Out πίσω στο 2015, το τερμάτισε αυτό.
Είναι το πιο ενήλικο animation που υπάρχει και μας έβαλε, πολλούς για πρώτη φορά, να κοιτάξουμε το μέσα μας, να κατανοήσουμε πολλά πράγματα, να αποδεχτούμε όλα αυτά που τρέχαμε να αποφύγουμε και να νιώσουμε τους εαυτούς μας. Το Inside Out αναμετρήθηκε με τη θλίψη, με την απώλεια, με την κατάθλιψη και γι’ αυτό έφερε πολλά δάκρυα στα μάτια μας.
Το Inside Out 2 παίρνει ένα άλλο μονοπάτι, ένα που να ταιριάζει και στην έφηβη Ράιλι, την ηρωίδα μας, αυτή της οποίας το μυαλό και την μνήμη βλέπουμε. Με όχημα το χιούμορ που προκύπτει από την αβολοσύνη της εφηβείας, στην οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά συνειδητά και το άγχος, το αγγλικό anxiety, μας καθοδηγεί σε βιώματα που μας είναι γνωστά, αλλά ποτέ δεν τα είδαμε με αυτόν τον τρόπο.
Οι άνθρωποι γεννιόμαστε και όταν αποκτάμε συνείδηση, αποκτάμε και τα βασικά συναισθήματα. Στην διαδρομή, εμφανίζονται και τα άλλα. Και τα συναισθήματα δεν ζουν αρμονικά. Κάθε στιγμή παλεύουν για το ποιο θα υπερισχύσει. Και τα εξωτερικά ερεθίσματα μας δίνουν το drive για να ζητήσουμε ένα από αυτά να βγει μπροστά.
Πού βρισκόμαστε στο Inside Out 2
Στο Inside Out 2, η Ράιλι συνεχίζει με το χόκεϊ, έχει αποκτήσει δύο φίλες που είναι στην ίδια ομάδα, είναι και οι 3 τους πολύ καλές, και μετά από τον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος, η προπονήτρια του λυκείου στο οποίο θα πάνε, τις φωνάζει για να συμμετέχουν σε ένα καμπ εκπαίδευσης με την ομάδα του high school.
Αυτό τις ενθουσιάζει, μόνο που οι δύο φίλες, η Γκρέις και η Μπρι, θα πάνε τελικά σε άλλο σχολείο. Κι εκεί η Ράιλι παθαίνει σοκ.
Εκεί είναι το σημείο που εμφανίζονται τα νέα συναισθήματα. Δίπλα στη Χαρά, τη Λύπη, τον Φόβο, τον Θυμό και την Αηδία, έρχονται να προστεθούν η Ανησυχία, η Ζήλια, η Βαρεμάρα και ο Ντροπή. Και ενώ η Χαρά αποτελεί την επικεφαλής στο κέντρο ελέγχου, με τα άλλα 4 συναισθήματα να της αναγνωρίζουν πως είναι αυτή που ξέρει καλύτερα, οι νεοαφιχθέντες έχουν άλλο όραμα για την Ράιλι.
Ενώ η Χαρά θέλει η Ράιλι να περάσει καλά με τις δύο φίλες της στο καμπ, η Ανησυχία επιλέγει να στείλει την Ράιλι στην Βαλ, την μεγαλύτερη και αρχηγό της ομάδας του high school, γιατί με αυτή θα πρέπει να κάνει παρέα στα επόμενα χρόνια. Η διάσταση απόψεων είναι έντονη και τότε η Ανησυχία αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο: να πάρει αυτή τα ηνία και να στείλει τα 5 βασικά συναισθήματα αιχμάλωτα στο πίσω μέρος της συνείδησης.
Η νέα τάξη πραγμάτων στο κέντρο ελέγχου συναισθημάτων, πάει να αλλάξει και τον πυρήνα του χαρακτήρα της Ράιλι, τις πεποιθήσεις της, το να είναι καλός άνθρωπος, καλή φίλη, ευγενική, αλτρουίστρια και την μετατρέπουν σε εγωίστρια και υπέρμετρα φιλόδοξη. Οι δύο αντίρροπες δυνάμεις θα προκαλέσουν μια ανισορροπία στην Ράιλι η οποία θα φτάσει σε ένα τέλμα. Εκεί, μόνο ένα πράγμα υπάρχει για να επαναφέρει την ισορροπία: η ειρηνική συμβίωση συναισθημάτων και η αποδοχή πως ένας άνθρωπος δεν είναι μόνο ένα πράγμα και ποτέ το αντίθετό του.
Στα περίπου 95 λεπτά που διαρκεί το Inside Out 2, είναι πολλές οι στιγμές που βγαίνει αβίαστα το γέλιο, με το συναίσθημα της Βαρεμάρας που έχει γαλλική προφορά και μια αλαζονεία να είναι ένα ευχάριστο στοιχείο, με τον Ντροπή να διαδραματίζει τον σημαντικότερο, εν τέλει ρόλο, και, ευτυχώς, χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει η ανησυχία της καταστροφής των σημαντικών αναμνήσεων ή κάποιος ροζ ελέφαντας που χάνεται στο ασυνείδητο.
Το πολύ καλό χαρακτηριστικό του Inside Out 2, είναι πως καταφέρνει να κάνει τον θεατή να μοιράζεται τις φάσεις της Ράιλι. Όσο έχει τα ηνία η Ανησυχία, το ίδιο που ένιωθε η Ράιλι, ένιωθα κι εγώ. Άγχος για το πώς θα πάει, ανησυχία για τις φιλίες που ανέπτυξε από μικρή, για το πώς θα κάνει fit in στον κόσμο των μεγάλων.
Αυτό που διαφέρει επίσης, είναι ότι οι γονείς της εμφανίζονται για λίγο, οπότε είναι και ελάχιστες οι στιγμές που μεταφερόμαστε στο ενήλικο κέντρο ελέγχου της μαμάς και του μπαμπά. Από όλες τις αστείες στιγμές στο Inside Out 2, αυτά τα σημεία, στην αρχή και στο τέλος, είναι τα πιο διασκεδαστικά.
Το Inside Out 2 είναι ένα κωμικό animation που προσφέρει και πάλι μαθήματα ζωής, μαθήματα κατανόησης του εαυτού μας και μια φορά δεν φτάνει για να το απολαύσεις.
* Το Inside Out 2 κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 13/6 από τη Feelgood Entertainment
** Photo credits: Disney/Pixar