Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, βάζει στο μικροσκόπιο την ζωή του – ίσως πιο αμφιλεγόμενου- ράπερ, του Kanye West. Το Jeen-Yuhs, παρέχει τηλεοπτικό υλικό άνω των τεσσάρων ωρών, το οποίο χωρίζεται σε επεισόδια που θα διαρκέσουν για 4 εβδομάδες, ξεκινώντας στις 16 Φεβρουαρίου. Οι σκηνοθέτες του docu-series Coodie Simmons και Chike Ozah, ξεκίνησαν τα γυρίσματα το 2002, όταν ο West ήταν ακόμα ανερχόμενος παραγωγός. Στα πρώτα πλάνα, ο θεατής βλέπει τον ίδιο σε τρυφερές στιγμές με την μητέρα του Donda West, παρακολουθεί την οδοντιατρική του επέμβαση με σκοπό να φτιάξει τον προγναθισμό που προκλήθηκε από ατύχημα με το αυτοκίνητο του καθώς και την πρώτη φορά που ερμηνεύει κάποιο από τα τραγούδια του, ως ράπερ πια.

Στην βιογραφική σειρά όμως, οι φαν του – πλέον Ye- θα δουν και μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές της καριέρας του, εκείνη στο Madison Square Garden, στο πάρτυ για το άλμπουμ του Life of Pablo. Κατά τη διάρκεια του πάρτυ, είχε ερμηνεύσει και το κομμάτι “Father Stretch My Hands”, σε ένα κοινό που τον αποθέωσε.

Το Jeen-yuhs, αποτελεί μια φιλική προσέγγιση του West, από τους φίλους του. Ωστόσο, αυτός ο έντονος διχασμός ανάμεσα στις δύο διαφορετικές προσωπικότητες του Kanye, διαφαίνεται καθ’όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. Στα πρώτα δύο μέρη του, παρατηρούμε τον 25χρονο καλλιτέχνη, με το χαρακτηριστικό του, σχεδόν παιδικό χαμόγελο (με σιδεράκια τότε), στην αποστολή του να επικρατήσει στην ραπ σκηνή. Εκπλήσσει το γεγονός πως το μονοπάτι προς την αποδοχή, ήταν αρκετά δύσκολο.

Pete Davidson: Παράδεχτηκε δημόσια τη σχέση του με την Kim Kardashian

Στη συνέχεια, φτάνουμε στο σήμερα, βλέποντας τον τέως Kanye, νυν Ye, να μετατρέπεται σε έναν παρανοϊκό, γεμάτο πικρία άνθρωπο, ο οποίος ιδρύει την δική του εκκλησία, βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ και επιδίδεται σε δημόσιες διαμάχες με γνωστές προσωπικότητες της showbiz.

Στην βιογραφία ωστόσο, υπάρχει ένα κενό, αφού λόγω προσωπικών διαφορών με τους δύο σκηνοθέτες – οι οποίοι ήταν και προσωπικοί φίλοι του West – διέκοψαν επαφές μέχρι το 2016, όπου έγινε και επανεκκίνηση των γυρισμάτων. Το γεγονός αυτό όμως, δεν αφαιρεί από την αλήθεια της ιστορίας, αντιθέτως προσθέτει. Αν και θα ήταν ωραίο να παρακολουθήσουμε off the record την βραδιά των VMAs που ο ράπερ επιτέθηκε στην Taylor Swift, το κενό αυτό, κάνει πιο ξεκάθαρη την διαφορά ανάμεσα στο παλιό και τον νέο Kanye.

Ο σημερινός του εαυτός, είναι επιρρεπής σε ακραίες συμπεριφορές και έντονα ξεσπάσματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας εκ των σκηνοθετών, ο Coodie, αναγκάζεται να επικαλεστεί τα…θεία για να μπορέσει να συνεχίσει το πρότζεκτ, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του ράπερ.

Ο «αλλοπρόσαλλος» Kanye

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές του ντοκιμαντέρ, είναι φυσικά ο θάνατος της μητέρας του, Donda West, ο οποίος φαίνεται να επηρέασε την εξέλιξη της συμπεριφοράς του Kanye μέχρι σήμερα.

«Όταν βρίσκεσαι με την μητέρα σου στο σπίτι, δεν βρίζεις ποτέ», αναφέρει ο Coodie, «σέβεσαι τους γονείς σου και μετά, όταν βγεις με τους φίλους σου, αρχίζεις τα “ρε μ…..α” κλπ. Πρέπει όμως να καταλάβει ο κόσμος πόσο δύσκολο ήταν για τον Kanye, να χάσει την μητέρα του, ακριβώς την στιγμή που άρχισε να γνωρίζει την επιτυχία (το 2007). Φτάνει στο σημείο που πάντα ονειρευόταν και χάνει την μητέρα του μπροστά σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς το κατά πόσο τον άλλαξε το συγκεκριμένο συμβάν».

Στο δεύτερο μέρος που θα προβληθεί, ο σκηνοθέτης εξομολογείται πως ήθελε να προβάλει το ντοκιμαντέρ το 2006, αλλά σε εκείνο το σημείο, η φήμη του Kanye, έγινε τόσο μεγάλη που δεν ήθελε το κοινό να δει τον πραγματικό του εαυτό.

Στο τρίτο σκέλος του, θα προβληθούν κάποια ανησυχητικά πλάνα από την Δομινικανή Δημοκρατία, όπου ο Kanye επιδίδεται σε έναν παθιασμένο και σε αυξανόμενο τόνο διάλογο με τον δισεκατομμυριούχο Michael Novogratz. Ήταν στιγμές σαν αυτές που έκαναν τον Coodie να θέλει να αφήσει κάτω την κάμερα και να φύγει.

Ο Coodie και ο  Chike πιστεύουν πως δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον παλιό και τον νέο του εαυτό. Φαίνεται πως συμπεριφορές που κάνουν αρκετούς να στρέφονται εναντίον του, είναι οι ίδιες που μαγνητίζουν την κοινή γνώμη. Το ντοκιμαντέρ δεν εξηγεί στον θεατή πώς ένας φιλόδοξος νεαρός άντρας με μια σχετική ταπεινότητα, ο οποίος λάτρευε την μητέρα του, μετατράπηκε σε μια αυτόνομη υδιοφυία, σε έναν δισεκατομμυριούχο σταρ και σε έναν υποψήφιο για την προεδρία.

Μέχρι σήμερα, ο Coodie δηλώνει πως γνωρίζει καλά τον Kanye, αλλά δεν γνώρισε ποτέ τον Yeezy.  Ωστόσο αυτό που θέλει να μας δείξει, είναι πως κάπου ανάμεσα στις προκλητικές συμπεριφορές του νέου του εαυτού, κρύβεται ένας νεαρός που απλά ονειρευτόταν να αγγίξει τον ουρανό.

Πηγή: GQ