Στην Αμερική λένε το “there is no such thing as bad publicity”, θέλοντας να τονίσουν πως ακόμα κι όταν σε δυσφημούν, κέρδος σου είναι, γιατί σε μαθαίνουν και έχεις την ευκαιρία να ανατρέψεις το αφήγημα. Στην περίπτωση της ταινίας Joker: Folie à Deux, δεν υπήρχε ανάγκη να μάθει κανείς την ταινία. Όλοι την γνώριζαν, όλοι την περίμεναν πώς και πώς. Και όταν έγινε η προβολή της στη Βενετία, ήρθε το πρώτο πάγωμα. Αλλά ήλπιζαν οι απλοί σινεφίλ, οι θεατές που δεν είναι οι κριτικοί που διακατέχονται από κομπλεξισμό και κρετινισμό, ότι αυτό που θα δουν θα είναι καλό και θα ακυρώσει τις κριτικές.

Την περασμένη Τετάρτη άρχισε ανά τον κόσμο η κυκλοφορία του Joker 2 στις αίθουσες, στην Ελλάδα ήταν την Πέμπτη, στις ΗΠΑ και όλη τη Βόρεια Αμερική την Παρασκευή. Οι ελπίδες κατακρημνίστηκαν πολύ γρήγορα.

Η ταινία θεωρείται ένα από τα χειρότερα sequels, έχει πάρει την 2η χειρότερη βαθμολογία ταινίας από κόμικ (5,3 στο IMDB, 33% στο Rotten Tomatoes) μετά το Fantastic Four του 2015 (4,3 και 9% αντίστοιχα) και πάει να γίνει μια μεγάλη «κηλίδα» στην καριέρα του Χοακίν Φοίνιξ και του σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς, με τη Lady Gaga να είναι αυτή που έχει καεί λιγότερο η γούνα της προς το παρόν.

Πόσα έσοδα πρέπει να έχει η ταινία για να είναι κερδοφόρα;

Σε αυτό τη βοήθησε πως δεν ήταν στην πρώτη ταινία, αλλά και το ότι το σενάριο την εξυπηρέτησε, καλύπτοντας την υποκριτική της αδυναμία με μπόλικο τραγούδι και με το βάψιμο να θυμίζει τη Lady Gaga των πρώτων χρόνων της καριέρας της στη μουσική. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Gaga στο ξεκίνημά της το 2007, είχε κάτι από Harley Quinn.

Ως προς το Joker 2, στο πρώτο 4ήμερο, τα έσοδά του στις ΗΠΑ ήταν στα 40 εκατομμύρια δολάρια, 35 εκατομμύρια κάτω από τις προβλέψεις και 56 εκατομμύρια κάτω από το opening weekend της πρώτης ταινίας. Εδώ όμως υπάρχει ένας αστερίσκος. Η πρώτη ταινία είχε μπάτζετ 65 εκατομμύρια. Το Joker: Folie à Deux κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια. Και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κόστη προώθησης που πάντα έπονται και συνεκτιμώνται αργότερα. Για να γίνει κατανοητό αυτό, ακόμα κι αν τα έσοδα από τις προβολές παγκοσμίως φτάσουν στα 350 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία θα είναι πάλι ζημιογόνα. Για να έχει έστω και ένα δολάριο κέρδος η Warner Bros, θα πρέπει τα έσοδα να πάνε πάνω από τα 450 εκατομμύρια δολάρια, στη χειρότερη των περιπτώσεων.

Φυσικά, η ζημιά της Warner δε θα πονέσει τόσο, ακριβώς επειδή η πρώτη ταινία είχε συνολικό κόστος περί τα 150 εκατομμύρια δολάρια μαζί με το promo, και ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια σε έσοδα.

Εμείς σου είπαμε την άποψή μας για το Joker 2 αναλυτικά εδώ, δεν το θεωρούμε τόσο κακό όσο το αποκαλούν, κρίνεται αρκετά αυστηρά με βάση το πρώτο, αλλά και τη σύνδεσή του με το γενικότερο σύμπαν της DC και θα «ζήσει/πεθάνει» με αυτό. Τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται πως θα τεθεί ζήτημα να υπάρξει και 3ο μέρος.

Καταδικάστηκε σε 4 ημέρες: Η ταινία με τη 2η χειρότερη βαθμολογία, 56 εκατ. δολάρια μείον και «κηλιδώνει» τον πρωταγωνιστή