Είναι πάντοτε πολύ δύσκολο να κρατήσεις σε υψηλό επίπεδο το sequel από μια ταινία που πήγε καταπληκτικά, περισσότερο ίσως κι από αυτό που περίμεναν οι συντελεστές της. Και το Joker: Folie À Deux φαίνεται πως θα μπει στην κατηγορία εκείνη των ταινιών που το 2ο μέρος τους προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, επειδή το πρώτο μέρος είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Η πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας το βράδυ της Τετάρτης, μπορεί να σήκωσε το κοινό στην αίθουσα όρθιο και να χειροκροτούσαν τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς και το πρωταγωνιστικό δίδυμο (Χοακίν Φοίνιξ-Lady Gaga) για 11 λεπτά, αλλά αυτό έγινε περισσότερο στο πλαίσιο του εθίμου, παρά στο πλαίσιο της αναγνώρισης προς την ταινία, ότι δηλαδή άξιζε αυτό το χειροκρότημα.

Η απογοήτευση της χρονιάς: Η ταινία που περίμενες πολύ, έχει μια απίστευτα χαμηλή βαθμολογία παρά τα 11 λεπτά χειροκρότημα στη Βενετία
(Photo credits: Ernesto Ruscio/Getty Images)

Ήδη, οι περισσότερες, αν όχι όλες, κριτικές για την ταινία Joker: Folie À Deux από όσους την είδαν στη Βενετία, κάνουν λόγο για ένα σενάριο που κάπου χάθηκε, για έναν Joker χαμένο και κολλημένο σε πράγματα που είδαμε στην πρώτη ταινία, αλλά τώρα πια δεν έχουν πρωτοτυπία, και μόνο η Lady Gaga σώζει κάπως τα προσχήματα, αλλά χωρίς να έχει τον παραπάνω χώρο που της αξίζει.

Από το trailer είχαμε καταλάβει πως το Joker: Folie À Deux έχει πολύ έντονο μιούζικαλ χαρακτήρα, κι αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για ένα franchise που εξακολουθεί να σχετίζεται με τη DC, που αφορά τη Γκόθαμ, έναν κόσμο ηρώων και villains.

Αλλά δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως αυτό το στοιχείο είναι τόσο ελαττωματικό, όσο το περιγράφουν κριτικοί κινηματογράφου από τα μεγαλύτερα μέσα παγκοσμίως. Δείτε χαρακτηριστικά τι έγραψαν σε Guardian, Hollywood Reporter, Variety.

Εκεί που συναινούν οι περισσότεροι, είναι πως η ταινία δεν επιτρέπει στον Joker να είναι όσο Joker θέλει, σαν κάπως το σενάριο να είναι πολύ αποστειρωμένο. Μετά, δε, από 42 κριτικές στο Rotten Tomatoes, η βαθμολογία του Joker: Folie À Deux είναι στο 59%. Ένας αριθμός που για τα δεδομένα του franchise ισοδυναμεί με το μηδέν.

Ο Χοακίν Φοίνιξ λέει περισσότερα με τη στάση του για την ταινία

Εκτός από τις κριτικές για την ταινία, είναι χαρακτηριστική η εικόνα του Χοακίν Φοίνιξ μετά την πρεμιέρα στη Βενετία, αλλά και οι δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά. Η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου, ειδικά σε σύγκριση με την Lady Gaga, λένε πολλά.

Όπως τον βλέπουμε τον Χοακίν Φοίνιξ, σίγουρα μοιάζει σε πρώτη φάση εκτεθειμένος, σε ένα διάστημα όπου δέχτηκε αρκετά πυρά για την αποχώρησή του από μια ταινία του Τοντ Χέινς. Εξάλλου, του έγινε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο και φάνηκε πόσο άβολα ένιωθε που έπρεπε να την απαντήσει, κι ας ήταν πολύ σωστός στον τρόπο που το χειρίστηκε.

Σε δεύτερο βαθμό, μοιάζει να δείχνει ανικανοποίητος από το τελικό αποτέλεσμα, σα να ντρέπεται κάπως που το είδε κόσμος, σα να αισθάνεται πως δεν του αξίζει τέτοιο χειροκρότημα και δεν αξίζει και στο έργο.

Το ερώτημα όμως είναι αν αυτό το αποτέλεσμα είναι άθικτο από παρεμβάσεις του ίδιου ή αν η ταινία περιγράφεται ως αποστειρωμένη και αυτοπεριορίζεται επειδή ο ίδιος έβαλε παραπάνω απ’ όσο πρέπει το χεράκι του στις σεναριακές επιλογές.

ταινία

Η Lady Gaga πάντως, ίσως επειδή δεν είναι τόσο συνδεδεμένη με το franchise, δείχνει να απολαμβάνει το χειροκρότημα. Πιθανώς, να κατανοεί και πως η δική της συμβολή δεν είναι η αιτία που το sequel μοιάζει προβληματικό, αλλά ότι είναι το πιο θετικό στοιχείο του Joker: Folie À Deux.

Αναμφίβολα, δε μπορούμε να σχηματίσουμε για την ταινία αξιόπιστη γνώμη εφόσον δεν την έχουμε δει, πάντως και στα ελληνικά μέσα, όσα έχουν απεσταλμένους στη Βενετία, οι κριτικές μιλούν για μια απογοήτευση. Μια απογοήτευση που, αν επιβεβαιωθεί στις 3 Οκτωβρίου που θα κάνει πρεμιέρα το Joker: Folie À Deux στην Ελλάδα, θα είναι η 2η συνεχόμενη χρονιά που ο Χοακίν Φοίνιξ πρωταγωνιστεί σε μια απογοήτευση!