Πέντε χρόνια μετά το Square, ο Ruben Östlund κατακτά ξανά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, αυτή τη φορά με ένα άλλο γεωμετρικό σχήμα στον τίτλο του. Από το τετράγωνο στο Τρίγωνο της Δυστυχίας, μια ταινία που γυρίστηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό της στην Ελλάδα, στη Χιλιαδού, είναι ελληνικής συμπαραγωγής και προσφέρει ένα ισχυρό πάτημα στην ελληνική εκστρατεία για την εξωστρέφεια του κινηματογράφου.

Στην τελετή λήξης της 75ης απονομής των Καννών, ο Σουηδός σκηνοθέτης πήρε για δεύτερη φορά το μεγάλο βραβείο της βραδιάς και δήλωσε ότι «Θέλαμε μετά την προβολή οι άνθρωποι να βγουν έξω και να έχουν κάτι να συζητήσουν. Όλοι μας συμφωνούμε πως η μοναδικότητα του σινεμά είναι πως το βλέπουμε μαζί. Επομένως, πρέπει να μας μείνει κάτι να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να διασκεδάσουμε, να ψυχαγωγηθούμε».

Στην απονομή βρέθηκε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της ταινίας και ιδιαιτέρως τους ανθρώπους της ελληνικής εταιρείας παραγωγής: «Πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές της ταινίας (πολλοί από τους οποίους Έλληνες) και στην ελληνική εταιρεία παραγωγής Heretic, συμπαραγωγό της ταινίας Triangle of Sadness του Ruben Östlund που μόλις κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών Festival de Cannes και η οποία κατά κύριο λόγο έχει γυριστεί στην Χιλιαδού της Εύβοιας (Πόσο τυχερός να είμαι στην πρεμιέρα της!)».

https://www.youtube.com/watch?v=hOUBXcTz66w

Η απονομή των βραβείων στις Κάννες που έγινε στο Grand Lumière από την εννιαμελή επιτροπή, της οποίας προΐστατο ο ηθοποιός Vincent Lindon, έφερε το δεύτερο βραβείο, το Μεγάλο Βραβείο, στις ταινίες Closer και Stars at Noon, του Βέλγου Lukas Dhont και της Γαλλίδας Claire Denis αντίστοιχα.

Στα βραβεία των ηθοποιών, ο πρωταγωνιστής του Parasite, Song Kang-Ho, πήρε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στις Κάννες, αυτή τη φορά για τον ρόλο του εμπόρου βρεφών στην ταινία Broker του Hirokazu Kore-eda. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εκτιμούν το κορεάτικο σινεμά», δήλωσε ο δις νικητής πια του βραβείου.

Η Zar Amir Ebrahimi πήρε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για τον ρόλο της δημοσιογράφου στο Holy Spider του Ali Abbasi, η οποία διερευνά την υπόθεση κατά συρροήν δολοφονιών γυναικών που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ στην ιρανική πόλη Μασάντ. Πρόκειται για μια ταινία μάλιστα που δεν γυρίστηκε στο Ιράν και απαγορεύτηκε, με αποτέλεσμα η παραγωγή της να γίνει στην Ιορδανία.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η φετινή απονομή στις Κάννες και για τις Gina Gammell και Riley Keough (εγγονή του Elvis Prisley), που έκαναν την ταινία War Pony, μια ιστορία για το Καταφύγιο Pine Ridge, όπου ζουν οι φυλές των Oglala Lakota και Sicangu Lakota.

Αναλυτικά οι νικητές στις Κάννες

Palme d’Or: Triangle of Sadness του Ruben Östlund

Grand Prix: Close του Lukas Dhont & Stars at Noon της Claire Denis

Ειδικό Βραβείο για την 75η Τελετή: Jean-Pierre & Luc Dardennes, Tori and Lokita

Βραβείο Επιτροπής: Eo & Le Otto Montagne

Καλύτερη Ηθοποιός: Zar Amir Ebrahimi, Holy Spider

Καλύτερος Ηθοποιός: Song Kang Ho, Broker

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Park Chan-wook, Decision to Leave

Καλύτερο Σενάριο: Boy from Heaven

Camera d’Or: War Pony, Gina Gammell & Riley Keough

Palme d’Or Μικρού Μήκους: The Water Murmurs

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

H επόμενη ταινία του Bong Joon-Ho έρχεται με αναπάντεχο cast: Robert Pattinson και Toni Collette στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Cillian Murphy: Εμφανώς αδυνατισμένος για τις ανάγκες του ρόλου του στην ταινία Oppenheimer

«Thor: Love and Thunder» – Κυκλοφόρησε το νέο trailer που δίνει μια ματιά στους ήρωες της ταινίας