Πριν καλά καλά κοπάσει ο θόρυβος από την απονομή των βραβείων στις Κάννες το βράδυ του Σαββάτου, θα έχουμε κι εδώ στην Ελλάδα την ευκαιρία να δούμε τις τρεις ταινίες με την πιο χολιγουντιανή και οσκαρική αύρα. Η μία ήταν που άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ, λαμβάνοντας ένα standing ovation περίπου 8 λεπτών, η δεύτερη πήρε και ένα από τα βραβεία, γνωρίζοντας περισσότερη αποθέωση από τους κριτικούς παρά από το κοινό στην αίθουσα του Palais και η τρίτη συζητήθηκε κυρίως για τη συγκίνηση του πρωταγωνιστή-δημιουργού της, παρά για το αφηγηματικό αποτέλεσμα.

Ο λόγος για το Furiosa, το Kinds of Kindness και το Horizon, την ταινία του Τζορτζ Μίλερ, του Γιώργου Λάνθιμου και του Κέβιν Κόστνερ αντίστοιχα, με τη δεύτερη να προσφέρει στον Τζέσι Πλέμονς, τον πρωταγωνιστή της, το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στις Κάννες.

Δε θυμόμαστε άλλη φορά να έχουμε δει ταινίες που προβλήθηκαν στις Κάννες τόσο σύντομα, ακριβώς με το που τελείωσε το Φεστιβάλ, οπότε αυτό από μόνο του είναι άξιο αναφοράς.

Από τις Κάννες στις ελληνικές αίθουσες

Furiosa

Η ταινία θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη στις αίθουσες από την Tanweer και αυτό που θα δείτε, προσπαθήστε να μη μπείτε σε διαδικασία να το συγκρίνετε με το Fury Road ή να το αποτιμήσετε έχοντας στο μυαλό σας το πού έθεσε τον πήχη αυτή η ταινία πίσω στο 2015. Ο Μίλερ έχει κάνει καταπληκτική σκηνοθετικά δουλειά, το μόνο, μικρό αρνητικό που μπορούμε να πούμε για την ταινία, είναι ότι είναι μεγαλύτερη απ’ όσο θα χρειαζόταν. Έχει όμως μια ροή και μια κατάληξη που ξεφεύγουν από το προβλεπόμενο. Αξίζει επίσης να πούμε πως ο Κρις Χέμσγουορθ παίζει να κάνει ερμηνεία καριέρας σε αυτή την ταινία.

Kinds of Kindness

Επίσης, θα την δούμε την Πέμπτη στις αίθουσες, σε διανομή της Feelgood, 3 εβδομάδες νωρίτερα από την πρεμιέρα της στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές. Ο Λάνθιμος θεωρείται πως με αυτή την ταινία επαναφέρει το weirdness στην αφήγησή του, το διαπλέκει με το ύφος που είχε στις 2 προηγούμενες ταινίες του και, όντας ο αγαπημένος των περισσότερων κριτικών, είναι βέβαιο πως θα μας αναγκάσει να τον υπερασπιστούμε μετά παρρησίας.

Horizon

Από την Tanweer στις αίθουσες στις 27 Ιουνίου, το πρώτο μέρος του Horizon: An American Saga, με τον Κέβιν Κόστνερ να έχει επενδύσει όλη του την καριέρα σε αυτό το πρότζεκτ, το μεγάλο του όραμα, και να ψάχνει τα οικονομικά μέσα για να κάνει 3 sequels, έχοντας ήδη το 2ο μέρος έτοιμο να κυκλοφορήσει στις αίθουσες (στην Ελλάδα πιθανότατα τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου). Στην θεωρία, το Horizon είναι ένας Εμφύλιος Πόλεμος επικών διαστάσεων, όμως ο Κόστνερ έχει επιλέξει μια οπτική διαφορετική από το σύνηθες, κι αυτό, με βάση τα όσα ακούστηκαν στις Κάννες, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι.

Για τις υπόλοιπες ταινίες, δη για τις βραβευθείσες, όπως το Anora του Σον Μπέικερ που πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ή το Emilia Perez του Οντιάρ, ή το Substance της Φαργκά, δεν υπάρχει ανάληψη προς το παρόν από κάποιο στούντιο ή εταιρεία διανομής εδώ στην Ελλάδα, οπότε εικάζουμε πως θα τις δούμε από το φθινόπωρο.

Για κάποιες πάντως, υπάρχει ήδη ανακοίνωση, με το Cinobo να έχει αναλάβει τη διανομή και προβολή των ταινιών All We Imagine As Light της Ναγιάλ Καπάντια, το Arnold του Χάλφνταν Ούλμαν Τόντελ και το Three Kilometers to the End of the World του Εμμάνουελ Πάρβου που πήρε το βραβείο καλύτερης Queer ταινίας.