Από την πρώτη μέρα που άρχισε το Φεστιβάλ των Καννών, δημοσιογράφοι και κοινό μπήκαν σε μια λογική να μετράνε τα standing ovations κάθε ταινίας και να τα αναδεικνύουν ως στοιχείο που λέει πολλά για την ταινία. Όταν όμως, κάθε ταινία στις Κάννες παίρνει χειροκρότημα και δη μεγάλης διάρκειας, τότε πώς να ξεχωρίσεις την καλή από αυτή που δεν είναι καλή; Αυτή η συζήτηση και αμφιβολία ίσχυε μέχρι χθες το βράδυ, όταν και προβλήθηκε η ταινία The Seed of the Sacred Fig του Μοχάμαντ Ρασούλοφ.

Εννοείται πως και στις προηγούμενες μέρες είδαμε ταινίες που το μεγάλο τους χειροκρότημα ανταποκρινόταν στις κριτικές, όπως το Bird της Άντρεα Άρνολντ ή το Emilia Perez του Ζακ Οντιάρ και το The Substance της Κοραλί Φαργκά. Αλλά στον Ρασούλοφ υπήρξε η Τελική Πίστα, τερμάτισαν το χειροκρότημα, ξεπερνώντας τα 12 λεπτά στο standing ovation.

Φυσικά, αυτό το ρεκόρ για τις φετινές Κάννες δεν είχε να κάνει μόνο με κινηματογραφικά κριτήρια. Ο Ρασούλοφ είναι καταζητούμενος στο Ιράν για να μπει φυλακή για τις απόψεις του για το ιρανικό κράτος και στις 13 Μαΐου έφυγε από το Ιράν και κρυβόταν για αρκετές μέρες. Η εμφάνισή του στις Κάννες θα μπορούσε να είναι και ρίσκο για να οδηγηθεί πίσω στη χώρα του και να παραδοθεί στα χέρια της δικτατορίας

Ευτυχώς όμως, στην Ευρώπη ισχύουν άλλοι κανόνες και δη στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, με πλήθος κόσμου να χειροκροτά την καλλιτεχνική αυταπάρνηση του Ρασούλοφ, ανάμεσά τους και αρκετοί συνάδελφοί του, όπως ο Αλί Αμπάσι, που ήταν και ενορχηστρωτής από ένα σημείο και μετά, επιμηκύνοντας το χειροκρότημα σε στιγμές που έμοιαζε να ηρεμεί.

«Γυναίκα! Ζωή! Ελευθερία», έλεγε ένα πλακάτ μέσα στην αίθουσα του Palais, που είναι το μότο για την αλληλεγγύη στις γυναίκες του Ιράν απέναντι σε αυτά που υφίστανται σε όλη τους τη ζωή, με αποκορύφωμα όσα έχουν συμβεί μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμίνι πριν από περίπου 2 χρόνια.

Ποιος θα κερδίσει στις Κάννες

Στο Seed of the Sacred Fig, ο Ρασούλοφ, που πριν μερικές εβδομάδες καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή για την ταινία που αποτελεί μια αιχμή στο ιρανικό καθεστώς, εξερευνά την πορεία ενός ερευνητή του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με την κακή πίστη και την παράνοια, με τον μισογυνισμό και την θεοκρατική ιδεολογία του καθεστώτος, καθώς οι διαδηλώσεις εντείνονται.

Κάννες 2024: Το καλύτερο ήρθε στο φινάλε - Η ταινία που πήρε χειροκρότημα-ρεκόρ και έγινε φαβορί για Χρυσό Φοίνικα
(Photo credits: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Μετά την προβολή της ταινίας, που έχει διάρκεια 168 λεπτά, ο Ρασούλοφ ευχαρίστησε στα Φαρσί το κοινό στις Κάννες, ενώ σε όλη τη διάρκεια κρατούσε τις φωτογραφίες της Σοχέιλα Γκολεστάνι και του Μισάγκ Ζαρέχ, των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας, οι οποίοι κρατούνται στο Ιράν, με τη Γκολεστάνι να έχει συλληφθεί από τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν.

Το The Seed of A Sacred Fig έγινε στην τελευταία ημέρα προβολής το μεγάλο φάβορι για τον Χρυσό Φοίνικα και σήμερα θα ανακοινωθούν οι νικήτριες ταινίες σε κάθε κατηγορία και οι ηθοποιοί που θα βραβευτούν. Πιθανότητες, έχει και ο Γιώργος Λάνθιμος με το Kinds of Kindness, κυρίως στο σενάριο, ενώ στον Χρυσό Φοίνικα και τη Σκηνοθεσία υπάρχει μια τριάδα που κρίνεται ως φαβορί. Ψηλά στις πιθανότητες είναι και ο Τζέσι Πλέμονς, πρωταγωνιστής της ταινίας, για την Ανδρική Ερμηνεία.

* Με πληροφορίες από Variety

** Κεντρική φωτογραφία: Victor Boyko/Getty Images/Ideal Images