Την έκπληξη έκανε η επιτροπή στις Κάννες, ανακοινώνοντας διά στόματος της επικεφαλής Γκρέτα Γκέργουικ το βράδυ του Σαββάτου τους νικητές των βραβείων για το φετινό φεστιβάλ. Μπορεί να περίμεναν πολλοί πως ο Χρυσός Φοίνικας θα δοθεί στο Emilia Perez, στο Substance ή στο Bird, τελικά όμως αυτός πήγε στο Anora του Σον Μπέικερ, προσφέροντας για 5η συνεχόμενη χρονιά το μεγάλο βραβείο στο ανεξάρτητο στούντιο παραγωγής Neon.

7 χρόνια μετά το υπέροχο Florida Project που παρουσίασε στις Κάννες και 3 μετά το Red Rocket, ο Σον Μπέικερ επέστρεψε στο φεστιβάλ με μια ιστορία που τα στοιχεία της δεν θα τα ποντάραμε εύκολα για να λάβουν τον Χρυσό Φοίνικα σε ένα φεστιβάλ που τα τελευταία χρόνια έχει βραβεύσει διαφορετικού είδους ταινίες.

Το Anora έκανε την έκπληξη, ιδίως αν το δούμε με βάση το πόσο μεγάλο standing ovation έλαβε την ημέρα της προβολής, όντας στα 7.5 λεπτά, αρκετά κάτω από τις ταινίες που προαναφέραμε ως φαβορί.

Έκανε την έκπληξη στις Κάννες, πήρε 12 λεπτά χειροκρότημα: Ο Χρυσός Φοίνικας πήγε σε ταινία που ελάχιστοι υπολόγιζαν
(Photo credits: Mustafa Yalcin/Anadolu via Getty Images)

Στο Anora, ο Μπέικερ αφηγείται την συνάντηση μιας στρίπερ, της Ανόρα, με τον γιο ενός Ρώσου μαφιόζου, τον Βάνια, στο μαγαζί που δουλεύει στη Νέα Υόρκη. Ο Βάνια της προτείνει να ταξιδέψουν μαζί για μια εβδομάδα, της δίνει όσα λεφτά θέλει και καταλήγουν στο Λας Βέγκας να παντρεύονται. Τότε, αρχίζουν τα επικίνδυνα, καθώς ο πατέρας του Βάνια δε συμφωνεί με αυτό και στέλνει τους ανθρώπους του για να ακυρώσουν τον γάμο. Και αρχίζει ένα κυνηγητό που δίνει ένα “it’s us against the world” twist στην ταινία.

Κατά την ανακοίνωση της νίκης, το κοινό στις Κάννες αύξησε την ένταση και το χειροκρότημα κράτησε για περίπου 12 λεπτά, αυτή τη φορά.

Εκτός του Anora, βραβείο πήραν οι ταινίες Emilia Perez (η μόνη με 2 βραβεία, ένα Επιτροπής κι ένα για τις ερμηνείες των 4 πρωταγωνιστριών), The Substance (για το σενάριο της Φαργκά) και Grand Tour (για τη σκηνοθεσία του Μιγκέλ Γκόμεζ), ενώ ο Λάνθιμος έδωσε σε ακόμα έναν ηθοποιό του την ευκαιρία να λάμψει, με τον Τζέσι Πλέμονς να παίρνει το Ανδρικής Ερμηνείας για το Kinds of Kindness.

Στη φετινή διοργάνωση, δόθηκαν και τρία τιμητικά βραβεία, ένα στη Μέριλ Στριπ, ένα στον Τζορτζ Λούκας κι ένα στο Studio Ghibli που μας έχει προσφέρει τόσα υπέροχα animation. Η απονομή στον Λούκας ήταν η πιο συγκινητική, μιας και το βραβείο του το έδωσε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Έκανε την έκπληξη στις Κάννες, πήρε 12 λεπτά χειροκρότημα: Ο Χρυσός Φοίνικας πήγε σε ταινία που ελάχιστοι υπολόγιζαν
(Photo credits: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Αναλυτικά όλα τα βραβεία στις Κάννες 2024

Χρυσός Φοίνικας: Anora, Σον Μπέικερ

Grand Prix: All We Imagine as Light

Βραβείο Επιτροπής: Emilia Pérez, Ζακ Οντιάρ

Ειδικό Βραβείο: The Seed of the Sacred Fig, Μοχάμεντ Ρασούλοφ

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Όλο το καστ του Emilia Pérez

Έκανε την έκπληξη στις Κάννες, πήρε 12 λεπτά χειροκρότημα: Ο Χρυσός Φοίνικας πήγε σε ταινία που ελάχιστοι υπολόγιζαν
(Photo credits: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Τζέσι Πλέμονς, Kinds of Kindness

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Γκόμεζ, Grand Tour

Καλύτερο Σενάριο: The Substance, Κοραλί Φαρκά

Camera d’Or: Armand, Χάφνταν Ούλμαν Τοντέλ

Camera d’Or Ειδική Αναφορά: Mongrel, Τσιανγκ Γουέι Λιανγκ & Γιου Κιάο Γιν

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: The Man Who Could Not Remain Silent, Νεμπόισα Σλιγέπτσεβιτς

Μικρού Μήκους, Ειδική Αναφορά: Bad for a Moment, Ντάνιελ Σοάρες

Golden Eye Documentary Prize: Ernest Cole: Lost and Found & The Brink of Dreams

Queer Palm: Three Kilometers to the End of the World

* Κεντρική φωτογραφία: Mustafa Yalcin/Anadolu via Getty Images/Ideal Images