Ένας από πιο αμφιλεγόμενους αντι-ήρωες της Marvel, o Morbius αποκτά την δική του solo ταινία. Ως πιστοί «μαρβελοφάνς» σπεύσαμε να δούμε το νέο εγχείρημα των Sony/Marvel, το οποίο μας άφησε μία ανάμεικτη επίγευση. Περάσαμε καλά; Σίγουρα. Συγκλονιστήκαμε; Όχι και τόσο.

Τι θα δει, λοιπόν, κανείς, κλείνοντας εισιτήριο για την ταινία Morbius; Η υπόθεση έχει ως εξής. Ένας γιατρός με ελληνική καταγωγή μετατρέπεται σε βαμπίρ με υπερδυνάμεις στην προσπάθειά του να γιατρέψει μία σπάνια ασθένεια του αίματος από την οποία πάσχει. Όταν το σχέδιό του παρεκτρέπεται, θα κάνει τα πάντα για να μην πάθουν κακό άλλοι άνθρωποι, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να σταματήσει και τον ίδιον του τον εαυτό.

Όσα κάνουν το Morbius να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο μαρβελικό σύμπαν

Η ταινία έρχεται να δώσει νέα πνοή στο εμπνευσμένο από comicbook κινηματογραφικό τοπίο. Απομακρύνεται από την μανιέρα της Marvel με το ανάλαφρο κλίμα και τα έντονα, ζωντανά χρώματα. Επιλέγει μία προσέγγιση περισσότερο σκοτεινή, που τοποθετεί τον ήρωά μας σε ένα περιβάλλον που θυμίζει το Gotham City της DC. Ωστόσο, το κλίμα αυτό φέρνει την Marvel σε μία ενηλικίωση, καθώς δεν διστάζει να αγγίξει γκρίζες ζώνες όπως η ενοχή του ήρωα που σε αυτήν την περίπτωση, δεν διστάζει να σκοτώσει.

Ο Δρ. Michael Morbius (ο οποίος μάλιστα έχει ελληνική καταγωγή) δεν είναι ο συνηθισμένος πρωταγωνιστής της Marvel. Σκοτεινός, goth, πεσιμιστής -γνωρίσματα του χαρακτήρα του που απέκτησε λόγω της ασθένειάς του, διατηρεί ακόμη την πίστη του στην ανθρωπότητα και αφοσιώνει όλο του το είναι για να την κάνει καλύτερη. Παρ’όλα αυτά, δεν είναι ούτε ήρωας. Το προφίλ αυτό του πρωταγωνιστή μας, έρχεται αναζωογονητικά να δώσει μία νέα εναλλακτική στον κλασικό μαρβελικό ήρωα, που πλέον φαίνεται σαν να βγαίνει από κονσέρβα. Την ίδια στιγμή, όμως, πέφτει στην παγίδα να αντιγράψει σε μεγάλο βαθμό την συνταγή που έκανε την ταινία Venom (2018) να φέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο παγκόσμιο box office.

Ξανά δοκιμασμένη η συνταγή της Sony

Όπως μες το Venom, o πρωταγωνιστής ασκεί ένα λειτούργημα με σκοπό να βοηθάει άλλους (δημοσιογραφία, ιατρική) και βρίσκεται στον δρόμο του μία υπερδύναμη την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει για καλό σκοπό, παρά την σκοτεινή του φύση. Ταυτόχρονα, την ίδια δύναμη αποκτά και ο ανταγωνιστής της ταινίας, ο οποίος την χρησιμοποιεί για εντελώς ιδιοτελείς και εν τέλει σατανικούς σκοπούς. Εκεί, η «φωτεινή» πλευρά του πρωταγωνιστή μας θα έρθει να δώσει την λύση, μη έχοντας τίποτα να χάσει -αφού δεν έχει εναρμονιστεί πλήρως με την νέα του ιδιότητα.

Εν ολίγοις, εάν δεν σας εντυπωσίασε θετικά το Venom του 2018, τότε οι πιθανότητες γέρνουν στο να μην τα καταφέρει ούτε το Morbius του 2022.

Όταν οι post-credit scenes επηρεάζουν και την ίδια την ταινία

Αυτό που δεν θα κατατάσαμε απαραίτητα τα θετικά της ταινίας είναι οι post-credit scenes του. Μην το λάβετε ως spoiler, αφού η επιστροφή του Michael ως Vulture, συμπεριλήφθηκε στο κεντρικό τρέιλερ της ταινίας. Η ανάγκη της Sony να συνδέσει τον Morbius με το υπόλοιπο franchise της Marvel, είναι κάτι που κανείς δεν ζήτησε. Εάν βιάζεστε να φύγετε από την αίθουσα του σινεμά μετά το τέλος της ταινίας, κάν’τε το χωρίς τύψεις. Αντι-πρόταση; Θα προτιμούσαμε να είχαμε πάρει μία ιδέα του τι θα συμβεί με τον χαρακτήρα της Δρ. Martin, του ενός και μοναδικού γυναικείου χαρακτήρα της ταινίας.

Ακόμη, η συμπερίληψη του Vulture στο τρέιλερ, καταδεικνύει πόσο «απόντες» ήταν οι υπόλοιποι χαρακτήρες του cast, που δεν ήταν αρκετά ενδιαφέροντες ούτε για να μπουν στο τρέιλερ. Θα δει κανείς παρακολουθώντας την ταινία, ότι ο ανταγωνιστής και βασικότερος χαρακτήρας μετά τον Morbius, λείπει παντελώς από το τρέιλερ.

One-man show το Morbius – Άνευροι οι υπόλοιποι χαρακτήρες

Όσον αφορά τους δευτερεύοντες χαρακτήρες της ταινίας, θα θέλαμε πολύ να τους δουμε πιο ανεπτυγμένους. Ο Morbius έχει την πρωτοκαθεδρία σε κάθε σκηνή της ταινίας, ακόμη και όταν δεν συμμετέχει σε αυτές. Το γεγονός αυτό, όμως, κάνει λιγότερο πολυδιάστατη την σύνθεσή του ως χαρακτήρα. Μέχρι και ο ανταγωνιστής της ταινίας, είναι στην ουσία μία διαφορετική εκδοχή του ίδιου του Morbius. Αντικατοπτρίζει αυτό που θα γινόταν ο χαρακτήρας του Jaared Leto, εάν έλειπαν τα ηρωικά αισθήματα μέσα του.

Επίσης, ένας πιο κομβικός ρόλος του ερωτικού ενδιαφέροντος του Morbius ή του έμπιστου φίλου του και γιατρού Emil Nikols θα έδιναν πολύ μεγαλύτερο βάθος στην ταινία και θα έδιναν και την ευκαιρία στον ίδιον τον Michael Morbius να μας δείξει μερικές πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του χαρακτήρα του. Αντ’αυτού, έχουμε έναν ήρωα για του οποίου την ψυχοσύνθεση δεν γνωρίζουμε πολλά. Είναι απλά ένας νάρκισσος επιστήμονας με επιφανειακό ενδιαφέρον προς τους άλλους ανθρώπους, του οποίου ο εγωισμός και ο ζήλος οδήγησε στο να κάνει μερικές τρομερές ιατρικές ανακαλύψεις ή ένας πραγματικός ήρωας που ακόμη και με την σκοτεινότερη δύναμη στα χέρια του θα επιδιώξει το καλό; Ίσως μάθουμε στο sequel, αν υπάρξει.

Αξίζει το Morbius την προβολή;

Η ετυμηγορία μας: Εάν θέλετε μία ψυχαγωγική ταινία -από αυτές που μας έχουν συνηθίσει Marvel & Sony- που να έχει ταυτόχρονα έναν gore και dark χαρακτήρα, διάρκειας 1 ώρας και 44 λεπτών ώστε να περάσετε το βράδυ σας, τότε το Morbius είναι η κατάλληλη ταινία για εσάς. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τίποτα για τον χαρακτήρα, δεν απαιτείται να έχετε δει καμία άλλη ταινία του σύμπαντος της Marvel για να την απολαύσετε και μπορείτε κάλλιστα να την ξεχάσετε αφού απομακρυνθείτε από τον κινηματογράφο, χωρίς να νιώσετε ότι χάσατε ένα δίωρο.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Morbius – Πρεμιέρα 31 Μαρτίου 2022

Δείτε ακόμη στο intronews.gr:

Sharon Stone: Σε ρόλο villain σε ταινία της DC στα 64 της

Οι ταινίες που έχουν τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία των Oscar

Blonde: Η Ana de Armas υποδύεται τη Marilyn Monroe σε μια ταινία «ακατάλληλη για κάτω των 17»