Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που μπορείς να κάτσεις και να εντρυφήσεις σε σειρές και ταινίες, απαλλαγμένος από το άγχος της δουλειάς. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, που σίγουρα αξίζει να πατήσεις το play και να την δεις, προβάλλεται στην COSMOTE TV. Αν και έχει ένα πλούσιο περιεχόμενο με επιτυχημένες σειρές και ταινίες, διαλέξαμε για σήμερα μια που μας έκανε το «κλικ». Πρόκειται για το τελευταίο έργο του Pedro Almodóvar, «Παράλληλες Μητέρες».

Μέσα από την τελευταία του ταινία, ένας φόρος τιμής στις γυναίκες, μας υπενθυμίζει γιατί θεωρείται ένας από κορυφαίους σκηνοθέτες. Στο καστ συμπεριλαμβάνει την Penélope Cruz, η οποία του είναι «πιστή» και την επιλέγει κατά καιρούς σε έργα του, αλλά και τους Milena Smit, και Israel Elejalde μεταξύ άλλων. Ανοίγοντας τον κύριο διαγωνισμό του 78ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, απέδειξε ότι κανείς δεν χρησιμοποιεί την εκφραστική δύναμη του χρώματος και του design όπως ο Almodóvar.

Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική, η οποία συμπληρώνει το όραμα του σκηνοθέτη. Πρόκειται για μια χιτσκοκιανή παρτιτούρα του συνεργάτη του, Alberto Iglesias, που περικλείει τις ιδιαιτερότητες του συνθέτη. Αν και η ταινία διαφοροποιείται από τις πιο τρανταχτές ταινίες του σκηνοθέτη, όπως το «All About My Mother», το δράμα και το χιούμορ ρέει άφθονο, αφήνοντάς σε να «βουτήξεις» μέσα στην πλοκή, που ξετυλίγεται αβίαστα.

Θα δει την Cruz σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της. Συντρίβεται από μια τρομακτική αλήθεια, η οποία την οδηγεί στην εξαπάτηση. Η Τζάνις (Cruz) είναι φωτογράφος η οποία μεγαλώνει μόνη τη μικρή κόρη της. Μια σειρά ενδείξεων τη γεμίζει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι η αληθινή της μητέρα και αποφασίζει να κάνει τεστ DNA.

Το μήνυμα που περνάνε οι «Παράλληλες Μητέρες»

Η Τζάνις είναι μια επιτυχημένη φωτογράφος που πήρε το όνομα της Τζάνις Τζόπλιν, η οποία πέθανε νέα και την άφησε να την μεγαλώσει η γιαγιά της. Μετά από μια φωτογράφιση με τον ιατροδικαστή ανθρωπολόγο Arturo (Israel Elejalde), ζητά τη βοήθειά του για να εξασφαλίσει άδειες και χρηματοδότηση για να κάνει εκταφή σε έναν ομαδικό τάφο στο χωριό της. Σύμφωνα με την οικογένειά της, ο προπάππος της πετάχτηκε εκεί αφού σκοτώθηκε από φασίστες κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου. Η Τζάνις και οι συγγενείς της επιθυμούν να κάνουν την εκταφή του σώματος, ώστε να μπορέσουν να τον θάψουν δίπλα στη γυναίκα του.

Εν τω μεταξύ, μένει έγκυος από τον παντρεμένο Arturo – ο μοναδικός άνδρας της ταινίας-, απαλλάσσοντάς τον από κάθε ευθύνη, καθώς επιθυμεί να το κρατήσει. Στο μαιευτήριο, γνωρίζει την έφηβη Ana (Milena Smit) και γίνονται φίλες, καθώς αυτό που τις ενώνει είναι οι πόνοι του τοκετού. Επίσης, είναι ανύπαντρες μητέρες των οποίων οι εγκυμοσύνες ήταν αναπάντεχες.

Αν και η 40αρα Τζάνις χαίρεται από την απόκτηση μιας κόρης σε αυτό το σχετικά προχωρημένο στάδιο της ζωής της, η Ana, για λόγους που αποκαλύφθηκαν αργότερα, περνά κατάθλιψη. Η ηθοποιός μητέρα της Ana, Teresa (Aitana Sánchez-Gijón), έχει υποσχεθεί να βοηθήσει στην ανατροφή της εγγονής της, ενώ στήριγμα της Τζάνις είναι η φίλη της, Έλενα (Rossy de Palma). Και οι δύο είναι παρόντες στις γέννες, που παρουσιάζονται σε κοντινά πλάνα με ρεαλιστικό και οδυνηρό τρόπο. Η ευάλωτη Ana, που δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση που βρίσκεται, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αποφασιστική Τζάνις.

Η συμμετοχή του Arturo ως μέλος μιας ευρύτερης οικογένειας δημιουργεί ένα συγκινησιακό συμπέρασμα που συνδέει το δράμα με βαθιά συναισθήματα. Η ταινία θίγει πολλά ζητήματα που σχετίζονται με το γυναικείο φύλο και την μητρότητα. Είναι επίκαιρη, μετά και από την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Οι καλύτερες ταινίες που περιμένουμε στο δεύτερο μισό του 2022

Avatar: O James Cameron μπορεί να αποχωρήσει από τον ρόλο του σκηνοθέτη

Warner Bros: Τώρα είναι καλή η J.K. Rowling; Αποφάσισε να την υποστηρίξει το στούντιο παραγωγής