Το Netflix είναι η Google των ταινιών. Δεν έχει καμία σημασία πότε ήταν μια ταινία στο hype της, πότε κυκλοφόρησε, έχει σημασία μόνο να υπάρξει μια αφορμή που θα πυροδοτήσει ενδιαφέρον γύρω της, είτε σχετίζεται είτε όχι με το σινεμά, και αυτή η ταινία θα συζητηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ταινίες αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έχουν περισσότερους προβολείς πάνω τους, σε μεταγενέστερο στάδιο από αυτό της πρώτης κυκλοφορίας τους.

Έτσι έγινε και με το Hillbilly Elegy. Μια ταινία που βγήκε στο Netflix το 2020 και πριν κυκλοφορήσει, τη συζητούσαν αρκετοί για την αλλαγή στην εμφάνιση της Γκλεν Κλόουζ και της Έιμι Άνταμς, με τις εκτιμήσεις να ήθελαν τις δύο γυναίκες να βαδίζουν ολοταχώς για οσκαρική υποψηφιότητα. Με την Κλόουζ αυτό συνέβη, αλλά ταυτόχρονα είχε και υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο. Η Άνταμς δεν ήταν πουθενά κλόουζ σε κάτι τέτοιο, όπως και η ταινία συνολικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο IMDB η ταινία είχε μέχρι την Κυριακή 5.8 και 25% στο Rotten Tomatoes. Μόνο που την Κυριακή έγινε κάτι που άλλαξε τον ρου της ταινίας του Netflix προς την λήθη. Ο Ντόναλντ Τραμπ. Όχι, δεν αναφερόμαστε στην σφαίρα που πέρασε ξυστά από το αυτί του, αλλά στην ανακοίνωση του πως σε περίπτωση που είναι ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ, θα κάνει αντιπρόεδρο τον Τζ. Ντ. Βανς.

Ο δεύτερος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Netflix, με το Hillbilly Elegy να είναι απόλυτα αυτοβιογραφικό.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε πάτωσε: Η ταινία του Netflix που την βλέπουν 1.180 φορές περισσότερο λόγω...Τραμπ!

Έτσι, μέχρι τη Δευτέρα, η ταινία είχε μπει στο top-10 του Netflix, στην 6η θέση, με τα λεπτά θέασης να έχουν αύξηση 1.180% πάνω!

Σύμφωνα με το Luminate, σελίδα που κάνει τέτοιες καταγραφές, την Δευτέρα 15 Ιουλίου είδαν την ταινία στο Netflix για 19.2 εκατομμύρια λεπτά, ενώ την Κυριακή 14/7 ήταν μόλις 1.5 εκατομμύριο. Σε προβολές δηλαδή, από τους 13.000 χρήστες toy Netflix που την είδαν την Κυριακή, πήγαμε στους 164.000 τη Δευτέρα!

Τι αφορά η ταινία του Netflix

Ο Βανς έγραψε μια αυτοβιογραφία στην ουσία για τον τρόπο που μεγάλωσε σε μια μονογονεϊκή οικογένεια στο Οχάιο, με όλες τις συντηρητικές και αναχρονιστικές απόψεις, καθώς ο ίδιος έβγαλε τη Νομική του Γέιλ, με τη μητέρα του, που υποδύεται η Άνταμς, να έχει εθισμό στην ηρωΐνη, και τη γιαγιά του (Γκλεν Κλόουζ) να είναι αυτή που κρατάει όρθια την οικογένεια, παρά την ξινίλα της για τη ζωή και τη χολή που βγάζει για τους ανθρώπους. Συνολικά, πρόκειται για μια οπτική του Βανς για ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια των μικρών πολιτειών των ΗΠΑ, που απέχουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα, που είναι πιο επιρρεπή στους εθισμούς λόγω του ότι η ζωή τους έχει χαμηλό ταβάνι.

Η σκηνοθεσία του Ρον Χάουαρντ και η προσαρμογή του σεναρίου, δεν έλαβαν έστω μέτριες κριτικές, με αρκετούς να τονίζουν πως η οπτική της ταινίας και ο τρόπος που εκτυλίσσονταν κάποιες σκηνές, ήταν κάπως μυωπικές, προσέφεραν μια πολύ στενή εικόνα στον θεατή και τον γέμιζαν με εκνευρισμό για το πως η ζωή ενός, θυσίαζε τις ζωές τόσων άλλων, πώς η προσωπική φιλοδοξία ενός, εξαφάνιζε τις φιλοδοξίες άλλων. Κι αυτό λέει πολλά για τον Βανς που θα είναι αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αν βγει ο Τραμπ.

Αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από την ταινία στο Netflix, το βιβλίο του Βανς, Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis, επίσης έχει γίνει ξανά best seller στο Amazon (είχε γίνει πρώτη φορά γύρω στο 2016, στην εκλογή Τραμπ), ενώ είναι τέτοιος ο παροξυσμός του κόσμου που, σύμφωνα με το BBC, μπαίνει σε πλατφόρμες να γράψει την κριτική του, ώστε το Goodreads απενεργοποίησε αυτή την επιλογή για το συγκεκριμένο βιβλίο.