Η ελληνική ταινία της Μαρίας Ντούζα που τιτλοφορείται ως «Το δέντρο και η κούνια» ανήκει πλέον στη βιβλιοθήκη του Netflix και είναι διαθέσιμη σε 27 χώρες. Οι συνδρομητές της Ελλάδας θα χρειαστεί να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα, αφού θα μπορούν να την παρακολουθήσουν σε περίπου δύο μήνες.

«Το δέντρο και η κούνια» είναι μία ταινία που γυρίστηκε το 2012 και η υπόθεση παραπέμπει σε πραγματικό γεγονός. Μέχρι και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, καθώς πραγματεύεται τα προβλήματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης που μαστίζουν ακόμη και σήμερα τη χώρας μας.

Η Μαρία Ντούζα έκανε ουσιαστικά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, διάρκειας 108 λεπτών, μετά το 50λεπτο «Από ‘δω και Πέρα» του 1994. Η ίδια δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ: «Οι βασικοί ήρωες αντιπροσωπεύουν και ένα είδος μετακίνησης – μετανάστευσης. Η κεντρική ηρωίδα η Ελένη, είναι μία γυναίκα που επέλεξε να ζήσει στη Μ. Βρετανία και παντρεύτηκε Βρετανό. Ο πατέρας της ήταν πρόσφυγας μετά τον Εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία, μετακινήθηκε δια της βίας και υπάρχει και ένας τρίτος χαρακτήρας που είναι οικονομικός μετανάστης. Έτσι συμπυκνώνεται η Μετανάστευση σε μία μικρή οικογενειακή ιστορία».

Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός, η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από τρεις χαρακτήρες της ίδιας οικογένειας-ρόλους τους οποίους ενσαρκώνουν οι Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης και Mirjana Karanovic, οι οποίοι μετά από χρόνια χωρισμού, συναντιούνται ένα Πάσχα στην Ελλάδα, σε μια επιστροφή που θα έχει διαφορετικές συνέπειες για τον καθένα.

Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα ευαίσθητο θέμα, αυτό της μετανάστευσης, η δράση και οι διάλογοι μοιάζουν να ανήκουν σε μια παλιότερη δεκαετία κι αυτό είναι που κάνουν την ταινία ξεχωριστή/