Ανέβηκε πριν μερικές ημέρες στο Netflix, εδώ και μερικές ημέρες έχει παγιωθεί στην 5η θέση, όπως σου είπαμε κι εδώ, αλλά δε φαίνεται να παίρνει την ανιούσα, κι ενώ από πάνω της υπάρχουν ταινίες που δεν θα έλεγες ότι είναι άτρωτες. Αλλά έχουν το πλεονέκτημα πως είναι άγνωστες. Το Scream Vi που βρίσκεται στο Netflix, είναι ταινία που θέλει συγκεκριμένες και πολύ παρεΐστικές περιστάσεις για να την δεις.

Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 1996. Κι η τεράστια επιτυχία της, έφερε άλλες δύο ταινίες, το 1997 και το 2000. Πέρασαν 11 χρόνια για να βγει μια 4η που δεν έπεισε την εταιρεία ιδιοκτησίας του franchise να κάνει πάλι τριλογία ή, έστω, sequel, οπότε το 2011 το franchise φάνηκε να πεθαίνει. Το 2022 όμως, χρονιά που είχε βγει η σειρά Wednesday, η Τζένα Ορτέγκα βοήθησε ώστε η 5η ταινία να πάρει δημοφιλία και να έρθει και sequel. Και οι δύο έδειξαν να αναζωογονούν το franchise του Scream.

Το Scream VI είναι καλύτερο από το 5ο, για πολλούς φανατικούς του franchise και κοντράρει στα ίσια το πρώτο που είναι, πανθομολογούμενα, το καλύτερο από τις 6 ταινίες. Και αν μπορεί μια ταινία στο Netflix να ταιριάξει στον εφιάλτη της επιστροφής από διακοπές, του επίσημου τέλους του καλοκαιριού, μιας Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου, που το μόνο που ξέρει κάποιος γι’ αυτή, είναι ότι είναι μια μέρα πριν την 3η Σεπτεμβρίου, που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή.

Τι θα δεις στο Νο5 του Netflix

Στην ταινία βλέπουμε τις αδερφές Κάρπεντερ, λίγο διάστημα μετά τον θάνατο του πατέρα τους που ήταν Scream, αλλά και του συντρόφου της μεγάλης, της Σαμ, να προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, ξέροντας όμως πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να εμφανιστούν μιμητές, αυτοί που τους γοητεύει το στόρι τους και να θέλουν να τις προσεγγίσουν ακολουθώντας ένα μονοπάτι φόνων. Και κάποιοι, από το κολέγιό τους, αυτό ακριβώς κάνουν. Ντύνονται Screams και πετσοκόβουν ανθρώπους. Όμως, θα έχουν κι αυτοί την ίδια μοίρα.

Ίσως και το καλύτερο του franchise: Το Νο5 του Netflix είναι η καταλληλότερη ταινία για να δεις την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου

Γιατί υπάρχει κάτι άλλο από πίσω, μια οργάνωση από Screams, που επιτίθενται στο περιβάλλον των Κάρπεντερ και έχουν ως μόνο στόχο να φτάσουν βασανιστικά στις ίδιες και να τις σκοτώσουν. Ο λόγος; Η εκδίκηση. 5 φίλοι τους δολοφονούνται σε αυτή την πορεία, αλλά σε μια περίπτωση τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Κάτι είναι πολύ στημένο, όμως τόσο καλοστημένο που δεν θα το καταλάβουν παρά την ύστατη στιγμή, όταν πια θα είναι περικυκλωμένες από Screams. Ποιος θέλει να τις αφανίσει και γιατί;

Το Scream είναι ένα απλό franchise. Δε χρειάζεται ιδιαίτερα περίτεχνες επιλογές στη σκηνοθεσία ή το σενάριο. Αρκεί να ακολουθήσει την δοσολογία σε jumpscares, σε σπλατεριά, σε στιγμές που σου κόβεται η ανάσα και με την ελάχιστη πλαισίωση, μπορεί να πετύχει. Η μάσκα κάνει το 50% της δουλειάς από μόνη της. Το άλλο 50% έχει επίπεδα που είναι εύκολο να κατακτηθούν και επίπεδα που θέλουν μαεστρία.

Η 6η ταινία δεν έχει την μαεστρία να πιάσει το 100% ή, έστω, το 90%, αλλά το πάει μέχρι το 80%, κι αυτό είναι υπεραρκετό για να καταστεί ένα πολύ καλό horror. Μόνο λίγο στην τελική μάχη, στην τελευταία σκηνή κάπως το χαλάει, κάποια πράγματα φαίνονται λίγο τσαπατσούλικα, αλλά μέχρι εκεί έχει πετύχει σχεδόν απόλυτα την δοσολογία.

Netflix

Το πιο δυνατό της στοιχείο, είναι αυτή η απάθεια των δολοφόνων τη στιγμή που πατάνε 10+ μαχαιριές στα θύματά τους. Καλές ερμηνείες, χωρίς υπερβολές, λιτές, δεν επισκιάζουν το πιο δυνατό τοιχείο της αφήγησης, δηλαδή το horror και το κυνήγι από Screams, λειτουργούν υποστηρικτικά.

Επειδή, λοιπόν, είναι Δευτέρα, είναι αρχές Σεπτεμβρίου, οι μέρες είναι λίγο πιο γκρίζες, δες το Νο5 του Netflix και πήγαινέ το στο Νο1 του Netflix, γιατί συγκριτικά με τις άλλες, αυτό είναι για να βρίσκεται εκεί.

Το μόνο κακό είναι ότι στο Netflix δε βρίσκεται και η 5η ταινία, για να μπορέσεις να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά, έστω και πιο γενικευμένα, καταλαβαίνεις τι έχει προηγηθεί.