Στους New York Times, εκεί όπου πολλά κείμενα ερευνητικής δημοσιογραφίας παίρνουν βραβείο Πούλιτζερ και γράφεται δημοσιογραφική ιστορία στο άρθρο με τίτλο «Harvey Weinstein Paid Off Sexual Harassment Accusers for Decades» που δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2017  άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, έδωσε ώθηση στο κίνημα #MeToo και φωνή στις γυναίκες – διάσημες ή μη- που είχαν πέσει θύματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού.

Η πρώτη, η Μέγκαν Τόουι δημοσιοποιούσε τα αλλεπάλληλα περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς του υποψήφιου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η συνάδελφός της Τζόντι Κάντορ έγραφε για συσσίτια αστέγων και δομές υποδοχής προσφύγων.

Οι δυο δημοσιογράφοι σε εκείνη την περίοδο της ζωής τους είχαν να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία προβλημάτων: η πρώτη είχε επιλόχεια κατάθλιψη και η δεύτερη μικρά παιδιά να μεγαλώσει παρόλα αυτά η εφημερίδα τους ανέθεσε να ερευνήσουν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε κάθε πιθανό εργασιακό χώρο, η Κάντορ προτείνει να «ξεψαχνίσει» την καταγγελία μιας ηθοποιού η οποία εμπλέκει τον κινηματογραφικό παραγωγό και αφεντικό της Miramax Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Η ιστορία των δύο δημοσιογράφων που επιχείρησαν και κατάφεραν μετά από έρευνα να φέρουν στη δημοσιότητα μία από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις αυτής της γενιάς, καταλήγοντας σε ένα ρεπορτάζ που γέννησε το κίνημα το #ΜeΤoo και έσπασε δεκαετίες σιωπής γύρω από το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλιγουντ έγινε ταινία, το «She Said» και προβάλετε εδώ και λίγες ημέρες στο Netflix.

Η υπόθεση της ταινίας

Όταν η Μέγκαν Τόουι και η συνάδελφός της Τζόντι Κάντορ ξεκίνησαν να ψάχνουν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην βιομηχανία του κινηματογράφου, πιθανόν δεν φαντάζονταν που θα τις οδηγούσε.

Ξεκινώντας την έρευνα άκουγαν το όνομα του Γουάινστιν σχεδόν σε κάθε συνάντηση που έκαναν.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβουν τι συνέβαινε όταν βρήκαν και επικοινώνησαν με τα πρώτα ονόματα διάσημων ηθοποιών αλλά και πρώην εργαζομένων γυναικών στην εταιρία Miramax του Γουάινστιν. Η Άσλεϊ Τζαντ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Ρόουζ ΜακΓκόουαν και άλλες γυναίκες δεν ήταν καθόλου εύκολο να μιλήσουν δημόσια ή και ανεπίσημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για να βγει το ρεπορτάζ ήταν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι υποθέσεις είχαν κλείσει με τα θύματα να αποζημιώνονται υπογράφοντας σύμφωνα εμπιστευτικότητας που τους απαγόρευαν να μιλήσουν στα ΜΜΕ για την υπόθεσή τους.

Οι δύο τους όμως δε το έβαλαν κάτω και ταξίδεψαν σε διάφορα μέρη στην Αμερική και την Ευρώπη, προκειμένου να λύσουν τον μίτο της Αριάδνης και να πείσουν διάσημες ηθοποιούς και άγνωστες πρώην υπαλλήλους στη Miramax να σπάσουν τη σιωπή τους.

Προχωρώντας με πολύ προσεκτικά βήματα κατάφεραν να βρουν έγγραφα και να πείσουν σταδιακά τα θύματα να τις εμπιστευθούν, την ίδια στιγμή που ο Γουάινστιν πληροφορείται για την έρευνά τους και ετοιμάζει την αντεπίθεσή του.

Μέσα από το ρεπορτάζ οι δύο δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν μυστικές πληρωμές, δεκάδες συμβιβασμούς και -λίγο πριν γράψουν το άρθρο τους- έρχονται αντιμέτωπες με τον Γουάινστιν και τους ακριβοπληρωμένους δικηγόρους του.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2017 το άρθρο των Κάντορ και Τούι ανεβαίνει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και ξεσπάει σάλος μετά τα αποκαλυπτήρια για τις ημέρες και τα «έργα» του διάσημου κινηματογραφικού παραγωγού.

netflix

Μέχρι το 2017 ο Χάρβεϊ Γουάινστιν ήταν ο «βασιλιάς» του Χόλιγουντ, ο άνθρωπος που μπορούσε σε μια νύχτα να χρίσει σταρ μια άγνωστη μέχρι τότε ηθοποιό, ο πιο δυνατός παραγωγός με ταινίες που έσπαγαν τα ταμεία.

Το όνομα Γουάινστιν υπήρχε στους τίτλους αρχής και τέλους ταινιών όπως «Pulp Fiction», «Ο Αγγλος ασθενής» ή «Το παιχνίδι των λυγμών».

Όπως βλέπουμε και στην ταινία η Ασλεϊ Τζαντ, ανερχόμενη τότε ηθοποιός, βρέθηκε πρόσωπο μαζί του. Σημείο συνάντησης για ένα πρωινό γεύμα εργασίας, όπως την ενημέρωσαν οι συνεργάτες του Γουάινστιν, ήταν το ξενοδοχείο «Peninsula Beverly Hills», αυτό που θεωρούσε δεύτερο σπίτι του.

netflix

Παρότι η Τζαντ έφτασε με χαρακτηριστική συνέπεια στο ραντεβού της, ο Γουάινστιν ήταν άφαντος. Από το ξενοδοχείο την ενημέρωσαν πως το ραντεβού είχε μεταφερθεί στο δωμάτιο όπου εκείνος κατέλυε.

Ο Γουάινστιν όντως την περίμενε, με περιβολή ρόμπας, και μετά τις πρώτες συστάσεις τη ρώτησε αν θα ήθελε να της κάνει ένα μασάζ ή θα προτιμούσε να τον παρακολουθεί όσο εκείνος έπαιρνε το ντους του.

Τι σκέφτηκε ακαριαία η Τζαντ; Πώς θα το έβαζε στα πόδια χωρίς να προσβάλει τον άνθρωπο που ένα νεύμα του θα μπορούσε να εκτοξεύσει ή να καταβαραθρώσει την καριέρα της στο θέαμα.

netflix

Η παραπάνω αφήγηση, εκτός από αξία για την αστυνομική έρευνα σε βάρος του Γουάινστιν, η οποία ξεκίνησε το 2017 και οδήγησε στις δίκες -μία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και μία σε αυτήν της Καλιφόρνιας-, τις καταδίκες του σε 23 και 16 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα -χωρίς συμψηφισμό ποινών- και τη φυλάκισή του, έχει και ιστορικό βάρος.

Γιατί αυτή ήταν που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, έδωσε ώθηση στο κίνημα #MeToo και φωνή στις γυναίκες -διάσημες ή μη- που είχαν πέσει θύματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού.

Όπως βλέπουμε στο She Said η Τζαντ έκανε την εκ βαθέων εξομολόγησή της στις – κατόπιν βραβευμένες με Πούλιτζερ – δημοσιογράφους Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι, στο πλαίσιο της πολύμηνης και ενδελεχούς έρευνας που διεξήγαγαν προκειμένου να αποδείξουν ότι οι φήμες που διακινούνταν για δεκαετίες αναφορικά με την κακοποιητική συμπεριφορά και τις σεξουαλικές επιθέσεις του Γουάινστιν είχαν βάση αλήθειας.

Διαβάστε επίσης: Oscar Stories: H πιο αμφιλεγόμενη νίκη Καλύτερης Ταινίας που έγινε ποτέ

Στις 25 Μαΐου του 2018 ο άλλοτε πανίσχυρος παραγωγός συνελήφθη με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ άλλων αδικημάτων.

Συνολικά σχεδόν 90 γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Αντζελίνα Τζολί, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Ροζάνα Αρκέτ, έχουν κατηγορήσει τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για παρενόχληση, σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς. 

netflix

Κατέβαλε εγγύηση 1.000.000 δολαρίων για να αφεθεί ελεύθερος αλλά ο χρόνος πλέον μετρούσε αντίστροφα, στις δίκες που έγιναν καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλακή και οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γουέντε που βρίσκεται στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης.

netflix

Oταν ξέσπασε το σκάνδαλο, το φθινόπωρο του 2017, η Γκουίνεθ Πάλτροου είχε αποκαλύψει στις δημοσιογράφους Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι τη δική της εμπειρία.

Ήταν 22 χρονών, μόλις απογειωνόταν η καριέρα της και ο Γουάινστιν είχε ακολουθήσει το μοτίβο του: την κάλεσε στη σουίτα του για ένα μίτινγκ, άρχιζε να της κάνει μασάζ στους ώμους και επιχείρησε να γδυθεί. Η Πάλτροου είχε φύγει τρέχοντας και είχε πει – στον τότε σύντροφό της – Μπραντ Πιτ τι συνέβη.

Ο Μπραντ Πιτ, είδε μετά από λίγες μέρες τον Γουάινστιν σε μια πρεμιέρα, τον πλησίασε και του είπε «να μην ξανατολμήσει να αγγίξει την Πάλτροου ποτέ».

‘Λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις σε ώρες από τις αποκαλύψεις για τον ρόλο της Πάλτροου, ο εκπρόσωπος του Γουάινστιν ειρωνεύτηκε την ηθοποιό για τους ισχυρισμούς της ότι υπήρξε κι αυτή θύμα του αλλά παρέμεινε σιωπηλή από τον φόβο για την καριέρα της.

Όλα τα άλλα είναι ιστορία…