Μία από εκείνες τις ευλογημένες στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας που βρίσκει απευθείας στην καρδιά. Σε αιχμαλωτίζει για πάντα, σε συνταράσσει με τρόπο που δεν θεωρούσες πιθανό. Το “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού) είναι εμπειρία, ολιστική. Δεν είσαι ο ίδιος που το ξεκίνησες, σαν τελειώσει. Χάρη στο Netflix, που το πρόσθεσε στη λίστα του, αυτό μπορεί να το διαπιστώσει και ένα διαφορετικό κοινό.

Σαν ψέμα μοιάζει πως πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από τότε που βγήκε το σεναριακό magnum opus του Τσάρλι Κάουφμαν ενωμένο με την ιδιοφυή σκηνοθετική ματιά του Μισέλ Γκοντρί. Για να προκύψει έτσι ένας σουρεαλιστικός… ρεαλισμός, μια απίθανη μίξη λογικής με φαντασία. Ένα all time (sci-fi) classic, ένα αριστούργημα – μη φοβόμαστε τις λέξεις όταν περιγράφουν την αλήθεια.

Η θρυλική Αιώνια Λιακάδα ήρθε στο Netflix και ετοιμάσου για το πιο φωτεινό ταξίδι συναισθημάτων και αισθήσεων
Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού), τώρα και στο Netflix

Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, ένα θρυλικό ζευγάρι

Τζιμ Κάρεϊ και Κέιτ Γουίνσλετ συνθέτουν ένα από τα πιο εμβληματικά ζευγάρια στην ιστορία του κινηματογράφου. Εκείνη την εποχή, ο πρώτος είχε ήδη ξεφύγει από την ταμπέλα του «καλός για χαζοκωμωδίες» των 90’s – αν και όχι για την Ακαδημία που δεν έπαψε ποτέ να τον σνομπάρει. Τα The Truman Show, Man on the Moon, The Majestic είχαν δείξει το πολύπλευρο ταλέντο ενός χαρισματικού καλλιτέχνη. Αλλά εδώ, ο Κάρεϊ, το πήγε πολλά βήματα παραπέρα. Η ερμηνεία του είναι συγκλονιστική και νιώθουμε πως έτσι τον αδικούμε, ότι η λέξη δεν έχει αρκετή δύναμη. Ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, ο πιο ακριβοπληρωμένος τω καιρώ εκείνο, παίζει λες και είναι κάποιος άλλος, κάποιος που του μοιάζει. Τι άλλο έπρεπε να κάνει ο άνθρωπος για να προταθεί για Όσκαρ;

Η Κέιτ Γουίνσλετ επίσης, είναι φανταστική. Γκρεμίζει την όποια σχέση με το «κορίτσι του Τιτανικού», γίνεται κάτι άλλο, πέρα και παράλληλα από αυτόν τον κόσμο. Μια ιδέα, ένα αρχέτυπο διαφόρων τύπων γυναίκας έτσι όπως εμφανίζεται να παίρνει διάφορες εκδοχές στο λαβύρινθο του μυαλού του πρώην εραστή της. Ήταν τέτοια η ισχύς και η αύρα του ζευγαριού των πρωταγωνιστών, Τζόελ και Κλέμενταϊν τα ονόματά τους, που έχουμε την τάση να ξεχνάμε (ειρωνικό, ε;) πως το καστ ήταν γενικώς all star. Τομ Γουίλκινσον, Κίρστεν Ντανστ, Μαρκ Ράφαλο, Ελάιζα Γουντ… 

Η θρυλική Αιώνια Λιακάδα ήρθε στο Netflix και ετοιμάσου για το πιο φωτεινό ταξίδι συναισθημάτων και αισθήσεων

Τι σε περιμένει σαν πατήσεις το play στο Netflix

Τι σύλληψη σεναριακής ιδέας – διάολε. Να μπορείς να σβήσεις όλες τις αναμνήσεις μιας σχέσης σου. Ακριβώς επειδή αγάπησες τόσο πολύ και βαθιά που δεν αντέχεις τον πόνο του να μην το ζεις πλέον. Δεν θα σου πούμε πολλά για την υπόθεση, για το τι σε περιμένει ακριβώς στο Netflix. Αυτό άλλωστε το βρίσκεις εύκολα. Αυτό για το οποίο πρέπει να σε προετοιμάσουμε, αν δεν ξέρεις (κατά βάθος σε ζηλεύουμε γιατί θα το ζήσεις από το μηδέν) είναι πως αυτό το φιλμ είναι μία έκρηξη συναισθημάτων που όμοια της δύσκολα θα έχεις ζήσει ξανά μέσω της οθόνης, μικρής ή μεγάλης.

Η μαγεία είναι πως σε κάνει να νιώθεις πως είσαι μέρος του. Ενόσω είσαι κολλημένος μπροστά από την οθόνη, ζεις ξανά τον μεγάλο έρωτα σου, το χωρισμό που ποτέ δεν ξεπέρασες, κατανοείς την απίστευτη δύναμη της αγάπης και τη φρίκη του να ξεχνάς τα πιο σημαντικά, να τα σβήνει ο χρόνος. Είναι επίτηδες γυρισμένη σε ντοκιμαντερίστικη λογική η Αιώνια Λιακάδα. Για να σου ενισχύει το αίσθημα του «αυτό συμβαίνει, αλήθεια». Παίζει με το χρόνο, με τα μπρος – πίσω. Παίζει με το μυαλό, τα όρια. Θέτει επίσης εμμέσως ηθικά διλήμματα για την τεχνολογία και το πώς αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται. Είναι σωστό απλά να σβήσεις μια τραυματική ανάμνηση από το μυαλό κάποιου; Ή είναι καλύτερο να τον μάθεις να το διαχειρίζεται για να προσπεράσει μόνος του, φυσικά;

Η θρυλική Αιώνια Λιακάδα ήρθε στο Netflix και ετοιμάσου για το πιο φωτεινό ταξίδι συναισθημάτων και αισθήσεων

To 8,3 στο ImdΒ συνοψίζει το πόσο πολύ κόσμο άγγιξε η Αιώνια Λιακάδα. Μπες στο Netflix για να μάθεις. ’Η να θυμηθείς. Αν και αν είδες, αποκλείεται να ξέχασες ποτέ. Είμαστε οι αναμνήσεις μας. Αυτό μας ορίζει. Καλά, κακά, τα βιώματά μας, μας έκαναν αυτό που είμαστε. Η ταινία μιλάει για τον έρωτα όσο και για τη μνήμη.

Στο YouTube μπορείς να βρεις ένα μουσικό βίντεο. Αγνώστου δημιουργού. Μιξάρει το Thin Air των Anathema, μία από τις πιο υποτιμημένες μπάντες εκεί έξω κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, με την Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού. Οι πρώτες νότες ακούγονται, ακολουθούν οι στίχοι: “Love, Is free, In time, In peace, And now, Is here, This life, This dream”. Μαζί εικόνες, διάσπαρτες, καταιγιστικές, από την ταινία. Προτείνουμε να το ακούσεις σαν θα έχεις τελειώσει τη θέαση στο Netflix. Για το soundtrack ενδεχομένως μιας μεγάλης αγάπης. Κινηματογραφικής. Δικής σου όσο και δικής μας. Όλων μας.