Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Πέδρο Αλμοδοβάρ σήκωνε τον Χρυσό Λέοντα στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία The Room Next Door (Το Διπλανό Δωμάτιο). Έναν μήνα μετά, η ταινία προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, και γνώρισε την αποθέωση από τα 1000 και πλέον άτομα που βρέθηκαν στην προβολή της στο Θέατρο Παλλάς.

Μετά το Anora του Σον Μπέικερ που πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, οι Νύχτες Πρεμιέρας προσέφεραν στο κοινό τους ακόμα μια σπουδαία και βραβευμένη ταινία του 2024, από τον κορυφαίο Ισπανό σκηνοθέτη, αποδεικνύοντας για ακόμα μια χρονιά πως οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι μια διοργάνωση που αποτελεί εύσημο για κάθε ταινία που συμμετέχει στο διαγωνιστικό ή προβάλλεται.

Η υπόθεση της ταινίας

Η Ίνγκριντ (Τζούλιαν Μουρ) και η Μάρθα (Τίλντα Σουίντον) ήταν στενές φίλες στα νιάτα τους, όταν εργάζονταν μαζί στο ίδιο περιοδικό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι περιστάσεις της ζωής τις χώρισαν αφού η Ίνγκριντ έγινε συγγραφέας αυτοβιογραφικών μυθιστορημάτων και η Μάρθα πολεμική ανταποκρίτρια. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια σε μια έντονη, αλλά παράξενα τρυφερή κατάσταση.

Στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία μεγάλου μήκους, ο Αλμοδόβαρ συνεχίζει να πλέκει το εγκώμιο της γυναικείας φύσης ως μιας μυστηριακής και ασταμάτητης δύναμης, γεμάτης θάρρος και ενσυναίσθηση απέναντι σε αντιξοότητες.

Μια εξαιρετικά εκτελεσμένη ωδή στη φιλία, μια δυνατή επιχειρηματολογία για το δικαίωμα του ατόμου να καθορίζει τη μοίρα του και δήλωση πίστης στη συντροφικότητα ως ελπίδα σε έναν κόσμο που δείχνει να τη χάνει ολοένα και περισσότερο. Χρυσό Λιοντάρι στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

Στο Διπλανό Δωμάτιο, πρωταγωνιστούν η Τζούλιαν Μουρ και η Τίλντα Σουίντον, ακόμα δύο γυναίκες που βρίσκονται στον αργαλειό του Αλμοδοβάρ, ο οποίος καταθέτει διαρκώς στον κόσμο την αγάπη του για τη γυναίκα, για τη μητέρα του, για το θηλυκό.

Η ταινία Το Διπλανό Δωμάτιο θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 14 Νοεμβρίου σε διανομή της Tanweer.