Το 30ό επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με υπερηφάνεια φιλοξενεί στο πρόγραμμά του την πανελλήνια πρώτη προβολή της πολυσυζητημένης και βαθιά επαναστατικής ταινίας του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΣΥΚΙΑΣ (THE SEED OF THE SACRED FIG), που κέρδισε επάξια το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά γεγονότα του 2024.

Έχοντας υποστεί μακροχρόνιες διώξεις και παρενοχλήσεις, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ απέδρασε τον περασμένο Μάιο από το Ιράν, περπατώντας επί 28 μερόνυχτα και φτάνοντας πεζός μέχρι τη Γερμανία. Αν δεν είχε βρει τρόπο να φύγει κακήν κακώς από τη χώρα του, ο πολύπαθος σκηνοθέτης θα είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και βασανισμών, θεωρούμενος ως εχθρός του θεοκρατικού καθεστώτος της πατρίδας του.

Δε χάνεται αυτή η ταινία στις Νύχτες Πρεμιέρας

Οι Νύχτες Πρεμιέρας φέρνουν την ταινία που έκανε τους πάντες να υποκλιθούν στις Κάννες
Ο Ρασούλοφ κρατά στις Κάννες τις φωτογραφίες των δύο φυλακισμένων πρωταγωνιστών του (Photo credits: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Ασφαλής τώρα πια, ο Ρασούλοφ έτυχε εκστατικών χειροκροτημάτων κατά την παρουσία του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, όπου η νέα του ταινία διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Φοίνικα, πραγματοποιώντας την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε κινηματογραφική διοργάνωση ως ελεύθερος άνθρωπος έπειτα από πολλά χρόνια.

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΣΥΚΙΑΣ είναι μια απροκάλυπτα αντικαθεστωτική ταινία, ένα πανίσχυρο δράμα που συνιστά ασυζητητί μια απ’ τις κορυφαίες στιγμές του σύγχρονου πολιτικού κινηματογράφου. Αυτοεξόριστος στην Ευρώπη πια, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ άφησε το Ιράν με μια παραβολή που προέκυψε από τα σπλάχνα της σύγχρονης κοινωνικής αναταραχής.

Της ίδιας αναταραχής που οδηγεί τα μέλη μιας μεσοαστικής οικογένειας, ιδεολογικά χωρισμένης στα δύο, σε μια μέχρις εσχάτων σύγκρουση μεταξύ τους. Δήλωση αγανάκτησης και θυμού, θρίλερ αγωνίας, αλλά και μια κατά μέτωπο επίθεση σε ένα πνιγηρό καθεστώς που σκοτώνει τα παιδιά του, η πολυσυζητημένη δημιουργία του Ρασούλοφ κέρδισε Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών και αποτελεί την επίσημη υποβολή της Γερμανίας για το προσεχές Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

* Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρία AMA Films.