Έχουν περάσει 102 χρόνια από την θρυλική ταινία Nosferatu. Κι ο Ρόμπερτ Ίγκερς αποφάσισε πριν μερικά χρόνια ότι θέλει να φέρει αυτό το στόρι στο σήμερα, στον κινηματογράφο των talkies. Και βλέποντας το trailer, μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη, πρόχειρη εκτίμηση πως δεν υπήρχε καλύτερος να φέρει αυτό το horror στο 2024, να το αποδώσει με τον τρόπο που θα ταιριάξει στο κοινό του σήμερα, ένα κοινό που έχει πολλές horror εγγραφές στον σκληρό του δίσκο.

Το trailer που κυκλοφόρησε την Τρίτη το βράδυ, έδωσε τόσο καλές, πειστικές υποσχέσεις, που έγινε viral και έφτασε τα 7 εκατομμύρια προβολές.

Σε αυτό βλέπουμε την Λίλι Ρόουζ-Ντεπ, να υποδύεται μια γυναίκα που βασανίζεται από πολύ σκοτεινά όνειρα και ζητάει τη βοήθεια ενός ειδικού καθηγητή (Γουίλεμ Νταφόε), ενός εξορκιστή, θα λέγαμε, ο οποίος έχει εντρυφήσει στους βρυκόλακες και τους δαίμονες. Όμως αυτός ο βρυκόλακας, ο Κόμης Όρλοκ, δεν είναι σαν τους άλλους. Είναι ανίκητος. Και σε κάνει να τρέμεις ολόκληρος μόνο με την ιδέα πως σε πλησιάζει.

7 εκατομμύρια προβολές σε μια μέρα: Το horror της χρονιάς θα σε κάνει να τρομάξεις άσχημα από το trailer
Credit: Courtesy of Focus Features / © 2023 FOCUS FEATURES LLC

Αυτό μας συνέβη βλέποντας το trailer. Εμφανίζεται μόνο στο τέλος και όχι πλήρως, αλλά σκοτεινά, με συγκεκριμένα σημεία του να αποκαλύπτονται. Όλος ο υπόλοιπος τρόμος προκύπτει από τα ουρλιαχτά, από την ατμόσφαιρα που φαίνεται ότι έχει η ταινία. Στα βλέμματα των υπόλοιπων πρωταγωνιστών καθρεφτίζεται το horror, το αναπόδραστο αυτού που έρχεται.

Ένα horror για να πάρεις αγκαλιά τη μαμά σου

Κι ο Νοσφεράτου δεν εμφανίζεται κατευθείαν, εκεί που τον περιμένεις. Στέλνει πρώτα τους οιωνούς του, τα σημάδια που μαρτυρούν την άφιξή του. Τον περιμένεις, τον περιμένεις, τσεκάρεις παντού, σε αφήνει πρώτα να χαλαρώσεις και μετά έρχεται για να σου κόψει τα πόδια, το αίμα, τα ήπατα, ό,τι κόβεται τέλος πάντων.

Η επιλογή του Μπιλ Σκάρσγκαρντ, αν και προφανής, είναι ιδανική, γιατί αν έχουμε τρομάξει με τον τύπο που έκανε τον κλόουν στο remake του The It, μπορεί να μας προκαλέσει εκκένωση στο εσώρουχο και ως βρυκόλακας. Είναι δε τόσο καλός που ο Ίγκερς υποστήριξε σε μια δήλωσή του ότι μάλλον δεν θα πάρει τα εύσημα που του πρέπουν, ακριβώς επειδή είναι τόσο καλός ώστε να μην βλέπεις τον Μπιλ Σκάρσγκαρντ, αλλά έναν βρυκόλακα.

horror
Credit: Aidan Monaghan / © 2024 FOCUS FEATURES LLC

Μια αμυδρή εντύπωση που προκαλεί το trailer, είναι πως, όπως και με τον Pennywise, έτσι και με τον Νοσφεράτου, θα δούμε μια πολύ σύγχρονη εκδοχή του, όχι τόσο κλασική. Γενικά, για βρυκόλακα θα μας παρουσιάσει κάτι καινούργιο εμφανισιακά σε αυτό το horror ο Σκάρσγκαρντ.

Όσο πάντως κι αν μιλήσουμε για τους ηθοποιούς, ο Ρόμπερτ Ίγκερς είναι ο βασικότερος λόγος για να δούμε το horror αυτό, αφού στα διαπιστευτήριά του έχει το The Witch και το φοβερό ψυχολογικό θρίλερ The Lighthouse με Νταφόε-Πάτινσον, ενώ τελευταία του ταινία ήταν το The Northman με τον άλλον Σκάρσγκαρντ, τον Αλεξάντερ.

Το Nosferatu θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 25 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ λογικά και στην Ελλάδα θα το δούμε, αν όχι 25/12, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε διανομή της Tanweer.

* Photo credits: FOCUS FEATURES LLC