Σε ολόκληρο τον κόσμο προβάλλεται πλέον το «Σμύρνη μου Αγαπημένη», για το οποίο ο The Guardian είπε τα καλύτερα. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «προπαγάνδα» του… εισβολέα.
Οι κινηματογραφικές προβολές της ταινίας που διανεμήθηκε στο εξωτερικό με τον τίτλο «Smyrna», ρίχνει φως στα ιστορικά πεπραγμένα του 1922, για τα οποία λίγοι εκτός Ελλάδας γνωρίζουν.
Για παράδειγμα, η εφημερίδα «The Guardian» την Τετάρτη, με αφορμή την ταινία, ανέδειξε από το ιστορικό αρχείο την «καταστροφή της Σμύρνης», που παρουσιάζεται και στην ταινία.
«Αυτή η ακανθώδης γεωπολιτική εμπλοκή είναι αυτό που προσπαθεί να ξεδιαλέξει, μερικές φορές πολύ δυνατά, αφηγούμενος την ιστορία της Σμύρνης κάποτε ως χωνευτήρι (σήμερα Σμύρνη)» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα σε έτερο δημοσίευμα για την κινηματογραφική κριτική της, προσθέτοντας πως το έργο «κορυφώνεται σε μια συγκλονιστικά ωμή απεικόνιση της σφαγής του 1922 και της εθνοκάθαρσης του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού από τους ατάκτους του Κεμάλ Ατατούρκ μετά την είσοδό τους στην πόλη».
Η ταινία από 4 Δεκεμβρίου θα προβάλλεται στους κινηματογράφους ODEON στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου η ταινία θα προβληθεί στην Αμερική, δηλαδή σε 700 επιλεγμένες αίθουσες ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη της Fathom Events.
Μάλιστα, η παρουσία της «Σμύρνης» στις αμερικανικές κινηματογραφικές οθόνες εγκαινιάστηκε με μια ειδική προβολή προχθές στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, παρουσία της Μιμής Ντενίση.
Μιλώντας για την ταινία, ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν ανέφερε ότι η «Σμύρνη» είναι «μια επείγουσα και πολυεπίπεδη εξέταση μιας ανείπωτης θηριωδίας». «Λέγεται με μεγάλο πάθος και γεμάτη οργή», κατέληξε.
Η ταινία επεκτείνεται και στην Ευρώπη, καθώς σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η ομώνυμη ταινία αναμένεται να προβληθεί στις 13 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, φέρνοντας για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην ιστορική τραγωδία.
Η εφημερίδα «Hurriyet» με τίτλο «Παγκόσμιο φιλμ του εισβολέα – Ελληνική προπαγάνδα σε 100 κινηματογράφους των ΗΠΑ» κατηγόρησε την Ελλάδα πως «στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σμύρνης» «θα προπαγανδίσει» τα ιστορικά γεγονότα κατά της Τουρκίας, αντανακλώντας το θυμικό της γειτονικής χώρας απέναντι στην πλοκή του έργου.