Περιεχόμενα
Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Κρίστοφερ Νόλαν, η Οδύσσεια, πραγματοποίησε γυρίσματα στην Πελοπόννησο και φυσικά το οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει στη χώρα μας προβλέπεται υψηλό, αν αναλογιστούμε ανάλογα παραδείγματα σε άλλους προορισμούς που αποτέλεσαν το φυσικό σκηνικό για χολιγουντιανές παραγωγές, όπως η Σκωτία και η Νέα Ζηλανδία.
Αυτό δε θα φανεί τόσο πολύ τώρα, που έγινε ένας, εσωτερικής κατανάλωσης κυρίως, χαμός με την παρουσία των χολιγουντιανών αστέρων στην Πελοπόννησο, αλλά το καλοκαίρι του 2027 και εφεξής. Αυτό διότι η Οδύσσεια θα προβληθεί τον Ιούλιο του 2026 στις αίθουσες, άρα οτιδήποτε συμβεί από κει και μετά σε επίπεδο συζήτησης, ειδικά οσκαρικού περιεχομένου, θα ανοίξει την πόρτα του σινετουρισμού στην Ελλάδα, που ως τώρα δεν είχε ανοιχτεί, αφού δεν είχαμε κάποιο παγκόσμιο blockbuster να γυρίζεται στα μέρη μας.
Τα γυρίσματα για την Οδύσσεια, που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες, «ταξίδεψαν» και σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, σε τόπους που αποκτούν πλέον επιπλέον ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, όπως ο Ακροκόρινθος, η Πύλος, το Κάστρο της Μεθώνης, το Σπήλαιο του Νέστορος και στις παραλίες Βοϊδοκοιλιά και Αλμυρόλακα στη Μεσσηνία. Η Οδύσσεια μπορεί να γίνει το δικός τους έπος!
Η ταινία Οδύσσεια θα στοιχίσει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πλάνο θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 17 Ιουλίου του 2026.
Τώρα οι συντελεστές της Οδύσσειας ταξιδεύουν στον επόμενο σταθμό γυρισμάτων που είναι η Σικελία. Ποιο θα είναι όμως το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει στη χώρα μας; Τα παραδείγματα της Σκωτίας και της Νέας Ζηλανδίας είναι αποκαλυπτικά…
Τι συνέβη στην Σκωτία;

Η Σκωτία είναι ένα καλό παράδειγμα, μια σφαίρα του μέλλοντος για να υποθέσουμε τι μπορεί να προσφέρει η Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν σε κέρδος με τον σινετουρισμό.
Το Κάστρο του Εδιμβούργου εμφανίζεται ως φόντο στην ταινία «One Day» του Netflix, εξελίσσοντάς το στο πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Σκωτίας. Τα παρελκόμενα αυτής της «κινηματογραφικής εμφάνισης» ήταν η κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών που προσελκύθηκαν σε αυτό το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, επειδή εκεί έγιναν τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα. Μην ξεχνάμε πως στη σειρά προβλήθηκε και η Πάρος αρκετά και πέρσι πήρε ένα boost λόγω αυτού, άρα έχουμε ένα μικρό teaser για το τι μπορεί να φέρει η Οδύσσεια.
Σε αξιοθέατα της Σκωτίας καταγράφηκαν 49.708.483 επισκέψεις πέρυσι, αυξημένες κατά 3,9% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Moffat στο Πανεπιστήμιο Καληδονίας της Γλασκώβης και την Ένωση Τουριστικών Αξιοθέατων (ASVA).

Το Κάστρο του Εδιμβούργου, το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Σκωτίας με εισιτήριο εισόδου, είδε τους επισκέπτες του να αυξάνονται κατά 4%, να αγγίζουν δηλαδή τους 1.981.152 το 2024.
Ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν το Κέντρο Επισκεπτών Κάλοντεν, στο πεδίο της Μάχης του Κάλοντεν αυξήθηκε 42,8% σε 374.443, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών στο Κάστρο του Στίρλινγκ ήταν μεγαλύτερος κατά 14,8% και ανήλθε σε 594.938. Για να περιηγηθεί ο επισκέπτης στα δύο αξιοθέατα πληρώνει εισιτήριο.
Στον καθεδρικό ναό του St Giles’s που είναι επισκέψιμος δωρεάν και εμφανίστηκε στις ταινίες «Avengers: Infinity War», «Frankenstein» και «Fast & Furious 9», ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 18,3% και ανήλθε σε 1.742.147 το 2024.
Ο Κρις Γκρίνγουντ ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Moffat για τα Ταξίδια και τον Τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Καληδονίας της Γλασκώβης δήλωσε: «Η κληρονομιά και ο πολιτισμός αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης μεταξύ των διεθνών επισκεπτών μας, καθώς τα κάστρα, τα κέντρα πολιτιστικής κληρονομιάς και οι ιστορικές τοποθεσίες έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.
Πολλά από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκωτίας χρησιμοποιούνται ως τοποθεσίες γυρισμάτων που ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν ταξίδια για να βιώσουν την αίσθηση ότι είναι μέρος των αγαπημένων τους κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, όπως συνέβη και με τη σειρά “Outlander”» τόνισε.
Το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας παρέμεινε το νούμερο ένα δωρεάν αξιοθέατο με τους επισκέπτες να αυξάνονται κατά 5,9%, ήτοι 2.314.974.
Η Συλλογή Burrell στη Γλασκώβη κατέγραψε 555.888 επισκέψεις, σημειώνοντας αύξηση 11,6%, ενώ οι Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας στο Εδιμβούργο σημείωσαν αύξηση 8,9% σε 1.999.196.
Η Οδύσσεια μπορεί να γίνει ό,τι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών στη Νέα Ζηλανδία

Αναλογιζόμενοι τη γιγαντιαία επιτυχία της τριλογίας του Τζάκσον δύο δεκαετίες αργότερα, οι επικεφαλής του τουρισμού της Νέας Ζηλανδίας αποκαλύπτουν τον οικονομικό αντίκτυπό της. Ένας αντίκτυπος που μπορεί να συμβεί και για την Ελλάδα με ναυαρχίδα την Οδύσσεια του Νόλαν, αν διατηρήσουμε ως μνημεία τα σκηνικά που στήθηκαν στην Πελοπόννησο.
Οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις στα βόρεια και νότια νησιά αξίζουν πλέον 2,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.
Περίπου το 18% όλων των επισκεπτών αναφέρουν την τριλογία (και τις ταινίες Hobbit του Τζάκσον) ως τον λόγο που ήρθαν.

Ο Οργανισμός Τουρισμού Νέας Ζηλανδίας, επίσης, εκτιμά συντηρητικά ότι οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τα νησιά μόνο και μόνο για να δουν τις τοποθεσίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ έχουν αποφέρει 620 εκατομμύρια δολάρια από τις 19 Δεκεμβρίου 2001.
Αυτό σημαίνει περίπου 1,3 εκατομμύρια λίρες σε έσοδα από τον τουρισμό κάθε μήνα επί 20 χρόνια μόνο από τους φαν του Τόλκιν. Καθόλου άσχημα για ένα έθνος μόλις πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Ράσελ Αλεξάντερ είναι διευθύνων σύμβουλος του Hobbiton, ενός προορισμού προσκυνήματος για τους θαυμαστές της ομώνυμης ταινίας. Μιλώντας πριν από την 20ή επετειακή προβολή της ταινίας Fellowship στην καρδιά του χωριού, λέει:
«Υπάρχουν τόσο διαφορετικά τοπία εδώ στη Νέα Ζηλανδία. Συνδέεται με τον τρόπο που ο Τόλκιν περιγράφει τα πράγματα στα βιβλία. Από εδώ, μπορώ να πάω δύο ώρες νότια και να κάνω σκι στα βουνά ή σε 45 λεπτά στο Mount Manganui και να κάνω σέρφινγκ. Η Νέα Ζηλανδία έχει αντιφατικά τοπία, είναι όλα σχετικά προσιτά και ταιριάζει σε όλα όσα περιέγραψε ο Τόλκιν».
Ο Τζάρεντ Κόνον, junior location manager των ταινιών, λέει: «Η Μέση Γη είναι υπέροχη και φανταστική και πολύ ευρεία, πηγαίνοντας από τη Μαύρη Πύλη μέχρι το Σάιρ και το Ρόχαν. Αυτά τα βλέμματα είναι σταθερά τοποθετημένα στο μυαλό των ανθρώπων ότι έτσι μοιάζει η Μέση Γη. Η Νέα Ζηλανδία είναι σίγουρα η εικόνα της Μέσης Γης».

Ο Κόνον προσθέτει: «Ήμουν στο Hobbiton το Σαββατοκύριακο και οι άνθρωποι με ρώτησαν αν συγκινούμαι όταν επιστρέφω εδώ, και όντως συγκινούμαι. Είναι μέρος της δομής του εαυτού μου».
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι στο τέρμα θεού όπως η Νέα Ζηλανδία, αλλά βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αεροπορικά σημείο, τότε δεν είναι παράλογη η προσδοκία το κέρδος αυτό που είχε η Νέα Ζηλανδία από το LoTR σε 20 χρόνια, η Οδύσσεια να το αποφέρει σε 4-5!