Οι διαρκείς αναβολές του 2020, γέμισαν το 2021 με μια πλειάδα από ταινίες που τις περιμένει πολύς κόσμος. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο δε θα περάσει εβδομάδα που να μην περιλαμβάνει κυκλοφορία τουλάχιστον μίας μεγάλης παραγωγής κι αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 1) θα ξεπαραδιαστούμε στους σινεμάδες και 2) θα τρέμουμε μέχρι τελευταία στιγμή μην κλείσουν ξανά οι κινηματογραφικές αίθουσες και οδηγηθούν τα blockbusters σε εκ νέου αναβολές.

Ας μην είμαστε όμως μάντεις κακών και προπέτες. Ας εστιάσουμε σε αυτά που θα έρθουν σε σινεμά και Netflix, και είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα, αρχής γενομένης από τις 9 Ιουλίου.

Black Widow – Shang Chi – Eternals – Spiderman: No Way Home (9 Ιουλίου – 3 Σεπτεμβρίου – 5 Νοεμβρίου – 17 Δεκεμβρίου)

Μετά από 2 χρόνια κινηματογραφικής νηνεμίας, η Marvel επισπεύδει τη διαδικασία μετάβασης από την προηγούμενη γενιά Avengers στην επόμενη, αφού πρώτα δώσει ένα αντάξιο φινάλε στη Νατάσα Ρομανόφ.

Η Σκάρλετ Γιοχάνσον αποχαιρετά με καθυστέρηση ενός έτους έναν ρόλο που τη συντρόφευσε για μια δεκαετία σχεδόν. Το Black Widow είναι εν μέρει ένα origin, αλλά περισσότερο μια μετάβαση της Νατάσα από τον κόσμο του Civil War πίσω στην πατρίδα της, τη Ρωσία, όπου θα βρεθεί με την οικογένεια της. Ο πατέρας της που στην ουσία δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί της, η μητέρα της και η αδερφή της που έχουν επίσης έφεση στο combat, θα μας αποκαλύψουν μια άλλη πλευρά της Black Widow, η οποία ενδεχομένως να εξηγήσει καλύτερα τις πράξεις της στο Infinity War και το Endgame.

Από την άλλη, το Shang Chi and The Legend Of Ten Rings είναι η πρώτη all asian ταινία της Marvel και συστήνει έναν χαρακτήρα που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους επερχόμενους μεγάλους πολέμους της ανθρωπότητας με το σύμπαν και το πολυσύμπαν.

Το Eternals είναι ένα ακόμα επίτευγμα της οσκαρικής σκηνοθέτιδος του Nomadland, της Κλόε Ζάο, η οποία έπεισε τη Marvel να πιστέψει στο όραμα της και δεν το έκανε χαριστικά. Φρόντισε να της δώσει ένα πολύ δυνατό καστ. Σάλμα Χάγιεκ και Αντζελίνα Τζολί αναλαμβάνουν ρόλους που δεν περίμεναν πολλοί ότι θα τις δουν, ενώ στο πλάι τους θα δούμε τους Κιτ Χάρινγκτον, τον Ρίτσαρντ Μάντεν, τη Μίλι Μπόμπι Μπράουν και τον Κουμάιλ Ναντζιάνι.

Τέλος, ο Τομ Χόλαντ ολοκληρώνει το ντεμαράζ της Marvel με την τρίτη και πιθανότατα τελευταία ταινία του franchise υπό την σύμπραξη Marvel-Sony, καθώς η μέχρι τώρα συμφωνία που οδήγησε στο No Way Home, αφορά στο να δοθεί ένα σωστό τέλος. Αυτό δεν είναι απίθανο να ανατραπεί.

Ακριβείς λεπτομέρειες της πλοκής δεν έχουν διαρρεύσει κι αυτό ίσως να αποτελεί ένδειξη επιβεβαίωσης μιας πλοκής που κυκλοφόρησε στο Reddit στις αρχές του Ιουνίου. Εκεί υποστηρίζεται ότι ο Green Goblin μπαίνει στο μυαλό του Πίτερ Πάρκερ και τον αναγκάζει να ελευθερώσει τους Sinister 6, δηλαδή 6 villains που είδαμε στις προηγούμενες ταινίες Spider-Man, που αποτελούνται από τον Doctor Octopus και τους Vulture, Electro, Sandman, Kraven και Mysterio.

Μάλιστα, το leak αναφέρει πως ο Spider-Man θα ζητήσει τη βοήθεια του Dr. Strange για να μπει στο multiverse και να αναζητήσει συμμάχους για να σταματήσει τους κακούς. Έτσι, θα βρει τον Spider-Man του Άντριου Γκάρφιλντ και του Τόμπι Μαγκουάιρ, οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τους Sinister 6. Ο Spider-Man του Μαγκουάιρ λέγεται πως θα πεθάνει, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τον Νεντ, τον φίλο του Πίτερ Πάρκερ. Καθώς πια ο Πάρκερ νιώθει ηττημένος, εμφανίζεται ο Daredevil (ο Τσάρλι Κοξ επιστρέφει στον ρόλο του μετά το τέλος της σειράς του Netflix) για να τον βοηθήσει να νικήσουν.

Space Jam (15 Ιουλίου)

Λίγο μετά τον αποκλεισμό των Lakers από τους 8 των play-offs της δυτικής περιφέρειας, ο Λεμπρόν Τζέιμς είχε δηλώσει ευθαρσώς πως το Space Jam 2 τον ενδιαφέρει περισσότερο από την προετοιμασία της Εθνικής ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κρίνοντας απ΄αυτό, αλλά κι από το trailer που είχε κυκλοφορήσει, μπορούμε να πούμε πως το Space Jam, χωρίς να έχει δώσει δείγματα αντιγραφής του πρώτου με τον Τζόρνταν, μπορεί να γίνει ένα αντίστοιχο ορόσημο γι΄αυτή τη γενιά.

Old (23 Ιουλίου)

Για να σου αρέσει ο Μ. Νάιτ Σαϊαμαλάν, πρέπει να έχεις μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και σίγουρα χρειάζεται να εκπαιδευτείς στις μανιέρες του. Μετά την ολοκλήρωση της τριλογίας Unbreakable-Split-Glass, ο Σαϊαμαλάν μας φέρνει ένα ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο μια οικογένεια βρίσκεται σε έναν τροπικό παράδεισο για διακοπές, απομονωμένα, όμως σύντομα ανακαλύπτει ότι το τέλος πλησιάζει. Ο χρόνος περνάει αλλιώς σε αυτό το σημείο και όλη τους η ζωή συμπυκνώνεται σε μια ημέρα. Ο χρόνος είναι πια εναντίον τους και πρέπει να βρουν τρόπο να αποδράσουν απ΄αυτή τη λούπα. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη συμπίεση του χρόνου την προκαλεί ο αέρας εκεί, η παραλία ή μήπως το νερό;

Suicide Squad 2 (6 Αυγούστου)

Ο Τζέιμς Γκαν και η Ομάδα Αυτοκτονίας του επιστρέφουν μετά από 5 χρόνια, με τους Τζον Σίνα και Σιλβέστερ Σταλόνε να προστίθενται στο καστ, με τον Sly μάλλον να ενορχηστρώνει την επίθεση των κακών που καλούνται να εξοντώσουν οι… τελειωμένοι και καταδικασμένοι ήρωες.

Venom: Let there be Carnage (24 Σεπτεμβρίου)

Ο Τομ Χάρντι άρεσε πολύ ως Venom και σε αυτή τη δεύτερη ταινία μπορεί να δούμε μια ακόμα καλύτερη εκδοχή του, αφού είναι σαφές πως ένας καλός αντίπαλος ανεβάζει πάντα τις απαιτήσεις και την προσπάθεια. Στο Let There Be Carnage ο Γούντι Χάρελσον γίνεται ο Carnage, με το trailer να μας προδιαθέτει για έναν από τους καλύτερους villain, μπορεί και στα κυβικά του Joker του Χιθ Λέτζερ. Το εξίσου πολύ θετικό είναι πως στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο κορυφαίος Άντι Σέρκις που έχει πάρει master στα special effects και το VFX.

Dune (22 Οκτωβρίου)

Το έπος του Ντενί Βιλνέβ που ήταν να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2020, (ελπίζουμε πως) θα κυκλοφορήσει τελικά τον ερχόμενο Οκτώβριο και δε χρειάζεται να ειπωθεί κάτι για να το «πουλήσουμε». Ούτε εμείς, ούτε η παραγωγή. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι, ο πρώτος οραματιστής του Dune, θα νιώσει ικανοποιημένος με αυτό που θα δει και όχι όπως με την προσπάθεια του Λιντς.

James Bond: No Time To Die (8 Οκτωβρίου)

Αυτή η «καταραμένη» ταινία που ήταν να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2019, φτάνει δύο χρόνια μετά, ύστερα από 4 αναβολές, να μας δώσει το τέλος του Ντάνιελ Κρεγκ από το franchise, αλλά και την οπτική του Κάρι Φουκουνάγκα γύρω από τον James Bond. Ο πράκτωρ 007 αναλαμβάνει να διασώσει έναν επιστήμονα που έχει απαχθεί και είναι πολύ σημαντικός γιατί γνωρίζει τον τρόπο να φτιαχτεί μια τεχνολογία που μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο. Κι αυτή η τεχνολογία δεν αργεί να βρεθεί στα χέρια ενός παρανοϊκού και έτοιμου για όλα κακού.

The Last Duel (15 Οκτωβρίου)

24 χρόνια μετά το Good Will Hunting, Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ βρίσκονται ξανά μαζί σε ταινία. Αυτή τη φορά η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Ρίντλεϊ Σκοτ, ενώ στο καστ υπάρχει και ο αψεγάδιαστος Άνταμ Ντράιβερ. Η ιστορία μας μεταφέρει στον μεσαιώνα, εκεί όπου ένας ηγέτης προκαλεί σε μονομαχία τον καλύτερο του φίλο, ύστερα από τον ισχυρισμό της γυναίκας του ότι ο φίλος του τη βίασε. Κανείς δεν την πιστεύει εκτός από τον άντρα της και αυτή η μονομαχία θα εδραιώσει την αλήθεια. Δεν θα είναι όμως μια οποιαδήποτε μονομαχία. Ο θεσμός αυτός πρόκειται να καταργηθεί, επομένως οι δύο φίλοι θα μονομαχήσουν για τελευταία φορά.

The French Dispatch (22 Οκτωβρίου)

Άλλη μια ταινία που ήταν να βγει στις αίθουσες το περασμένο έτος και αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Εφτά χρόνια μετά το Grand Budapest Hotel, ο Γουές Άντερσον επιστρέφει με ταινία με ανθρώπους (έκανε το 2018 το Isle of Dogs) και δεν έχει όποιους κι όποιους. Για άλλη μια φορά έχει συγκεντρώσει ένα καστ που θα κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια σε άλλες συνθήκες, όμως για τον Άντερσον που αποτελεί θέλγητρο, έριξαν αρκετά το κασέ τους. Άλλωστε, με τους περισσότερους έχει συνεργαστεί ξανά και αποτελούν σταθερές σε ταινίες του.

Τιμοτέ Σαλαμέ, Τίλντα Σουίντον, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Όουεν Ουίλσον, Ελίζαμπεθ Μος, Μπιλ Μάρεϊ, Άντριεν Μπρόντι, Σίρσα Ρόναν, Λέα Σεϊντού, Τζέφρι Ράιτ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Γουίλεμ Νταφόε, Κρίστοφερ Γουόλτζ, Χάρι Γουίνκλερ, Κέιτ Γουίνσλετ, Έντουαρντ Νόρτον, Αντζέλικα Χιούστον και Λόις Σμιθ είναι τα πιο τρανταχτά ονόματα, αλλά υπάρχουν και 4-5 ακόμα εξίσου έμπειρα.

Last Night In Soho (22 Οκτωβρίου)

Με τη φόρα του Queen’s Gambit, η Άνια Τέιλορ-Τζόι συμπρωταγωνιστεί με την Τομαζίν ΜακΚένζι στην ταινία του Έντγκαρ Ράιτ, τη οποία πολλοί κριτικοί αποκαλούν ταινία της χρονιάς. Μια νέα κοπέλα, η Ελοΐζ, εργάζεται στον τομέα της μόδας και με κάποιο τρόπο καταφέρνει να ταξιδέψει στη δεκαετία του ’60 και μέσα από έναν καθρέφτη να αντικρύσει το είδωλό της, μια τραγουδίστρια. Στην πορεία αρχίζει να απορροφάται από την αντανάκλαση και γίνεται η ίδια το είδωλό της. Θα καταλάβει σύντομα όμως πως αυτός ο κόσμος των φαντασμάτων δεν είναι ένας εγκλωβισμένος παράδεισος, αλλά μάλλον μια κόλαση.

Top Gun: Maverick (19 Νοεμβρίου)

Οτιδήποτε κάνει ο Τομ Κρουζ σε action, το αγοράζουμε. Ειδικά όταν πρόκειται για το sequel του Top Gun. Εκεί όπου ως ο βετεράνος πια πιλότος Πιτ Μίτσελ θα πρέπει να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά αεροπόρων, εν όψει μιας αποστολής που θα απαιτήσει την ύψιστη θυσία. Ταυτόχρονα όμως ο Μίτσελ έχει κι ένα παρελθόν να τον κυνηγάει.

Nightmare Alley (3 Δεκεμβρίου)

Τρία χρόνια μετά το Shape of Water, ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επιστρέφει σκηνοθετικά με το Nightmare Alley σε ένα remaster της ταινίας του 1947, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του θα είναι πολύ πιο κοντά στο βιβλίο του Γκρέσαμ κι όχι στον τρόπο που το προσέγγισε η πρώτη ταινία.

Σε αυτό το ψυχολογικό horror πρωταγωνιστούν οι Κέιτ Μπλάνσετ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Ρον Πέρλμαν, Ρούνι Μάρα, Γουίλεμ Νταφόε, Χολτ ΜακΚάλανι, Τόνι Κολέτ, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Τιμ Μπλέικ Νέλσον και Μάικλ Σάνον.

West Side Story (10 Δεκεμβρίου)

Ένα θρυλικό κινηματογραφικό brand με 10 Όσκαρ, επανεφευρίσκεται από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στο σήμερα και αυτά είναι τα δύο στοιχεία που δίνουν ένα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε μια ταινία που αν κυκλοφορούσε πρώτη φορά το 2021 και με άλλον σκηνοθέτη, δύσκολα θα έκανε κάποιο γκελ.

The Matrix 4 (16 Δεκεμβρίου)

Το Matrix είναι και πάλι εδώ μετά από 18-19 χρόνια μετά το Matrix: Revolution, με τον Κιάνου Ριβς και την Κάρι-Αν Μος να έχουν ξανά τους ρόλους τους, όχι όμως και ο Λόρενς Φίσμπερν. Η Λάνα Γουατσόφσκι σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο αυτής της ταινίας μόνη της, χωρίς την αδερφή της Λίλι.

Sherlock Holmes 3 (22 Δεκεμβρίου)

Έχουν περάσει 10 χρόνια από τη δεύτερη ταινία Sherlock Holmes και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για να έρθει ένα ακόμα sequel, αυτή τη φορά όχι υπό την καθοδήγηση του Γκάι Ρίτσι, αλλά με τον Ντέξτερ Φλέτσερ (Eddie the Eagle, Bohemian Rhapsody, Rocketman). Λεπτομέρειες για την πλοκή δεν είναι γνωστές, αλλά θα δούμε τον Τζουντ Λο να γίνεται ξανά Γουότσον, ενώ στην ταινία παίζουν και οι Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και Τζάρεντ Χάρις.

NETFLIX

Στις αρχές του 2021 το Netflix είχε ανακοινώσει πως για κάθε εβδομάδα του έτους θα υπάρχει και μια νέα ταινία που θα διατίθεται. Έτσι, στο επόμενο εξάμηνο υπάρχουν σίγουρα 5 πολλά υποσχόμενες ταινίες που θα απασχολήσουν.

Don’t Look Up

Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και Τζένιφερ Λόρενς παίζουν για πρώτη φορά μαζί σε ταινία, σε αυτή τη μαύρη κωμωδία του Άνταμ ΜακΚέι, που θυμίζει σε πολλά το Big Short του 2015. Στην ταινία παίζουν επίσης η Μέριλ Στριπ, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Κρις Έβανς, ο Τάιλερ Πέρι, ο Ρον Πέρλμαν, ο Μαρκ Ράιλανς, ο Τζόνα Χιλ, η Αριάνα Γκράντε, ο Μάθιου Πέρι και – μαντέψτε – η κόλλα που ενώνει όλες τις παραγωγές του 2021, ο Τιμοτέ Σαλαμέ, που δεν έχει αφήσει μεγάλο πρότζεκτ για μεγάλο πρότζεκτ.

The Guilty

Αγαπάμε Τζέικ Γκίλενχολ-Γίλινχολ-Γκίλενχαλ-Τζίλενχαλ-διαλέχτε-όποιο-σας-βολεύει; Αγαπάμε. Μας αρέσει ο Αντουάν Φουκουά, που σκηνοθέτησε το Southpaw με τον Τζέικ; Μας αρέσει. Θέλουμε πολύ να δούμε πως θα είναι αυτό το νέο σενάριο του Νικ Πιτσολάτο, του σεναριογράφου του True Detective; Θέλουμε. Ε, δε χρειάζεται κάτι άλλο για να περιμένει κανείς το Guilty, μια ταινία που βασίζεται σε σενάριο μιας δανικής παραγωγής του 2018, όπου ένας ντετέκτιβ λαμβάνει κλήση από μια απαχθείσα γυναίκα. Η κλήση κόβεται πριν προλάβει να πει τι συμβαίνει και εκείνος πρέπει να βρει από το τίποτα ποιος την απήγαγε και πού την έχει. Εκτός του Γκίλενχολ, στην ταινία παίζουν οι Πολ Ντάνο και Ράιλι Κίο.

The Harder They Fall

Remake ταινίας του 1956, με τον Ίντρις Έλμπα να ηγείται του καστ σε αυτό το αμερικάνικο γουέστερν που έχει ένα full black cast, το οποίο αποτελεί ένα statement. Ρετζίνα Κινγκ, ΛαΚίθ Στάνφιλντ, Ζάζι Μπιτς, Ντελρόι Λίντο, Τζόναθαν Μέιτζορς, Έντι Καθέγκι και Μουσταφά Σακίρ είναι τα υπόλοιπα γνωστά ονόματα και πρόσωπα που θα δούμε στο καστ. Αξιοσημείωτο είναι πως τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Τζέιμς Σάμιουελ, Βρετανός μουσικός και παραγωγός που έχει μόλις δύο ταινίες στο παλμαρέ του, με τη μία να είναι το Jay-Z: The Legacy.

The Power of the Dog

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Τόμας Σάβατζ, η νέα ταινία της Τζέιν Κάμπιον (Όσκαρ Σεναρίου το 1993 για την ταινία The Piano) εξιστορεί την άγρια κόντρα δύο αδερφών ραντσιέρηδων στη Μοντάνα, για τα μάτια μιας γυναίκας, την οποία παντρεύεται ο ένας από τους δύο. Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέσι Πλέμονς, Ελίζαμπεθ Μος, Κίρστεν Ντανστ, Τομαζίν ΜακΚένζι και Πολ Ντάνο αποτελούν το καστ.

Red Notice

Τι συμβαίνει όταν συνδυάσεις τρεις ηθοποιούς από το πάνω ράφι της κωμωδίας και της δράσης; Το Red Notice. Ντουέιν Τζόνσον, Γκαλ Γκαντότ και Ράιαν Ρέινολντς συμπρωταγωνιστούν σε μια κωμωδία δράσης, με τον Τζόνσον να υποδύεται τον ντετέκτιβ της Interpol που προσπαθεί να συλλάβει την κορυφαία τεχνοκάπηλο του κόσμου και τον κορυφαίο απατεώνα, δηλαδή τους Γκαντόρ και Ρέινολντς. Ο Αμερικανός Ρόσον Μάρσαλ Θέρμπερ σκηνοθετεί την ταινία.