Στις 28 Μαρτίου, θα διεξαχθεί η 94η Τελετή Απονομής των Όσκαρ, ωστόσο φέτος θα γίνουν κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές. Όπως γράφει το Variety, αρκετά βραβεία δεν πρόκειται να μεταδοθούν ζωντανά, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια πιο βελτιωμένη και φιλική προς την τηλεόραση μετάδοση.

Επί της ουσίας, οκτώ βραβεία θα απονεμηθούν μία ώρα πριν την τελετή και θα μαγνητοσκοπηθούν για να τα δουν οι θεατές κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Πρόκειται για τα Όσκαρ Μικρών Μήκους: Ταινίας, Ντοκιμαντέρ, Animation, αλλά και Μοντάζ, Μακιγιάζ-Κομμώσεων, Μουσικής, Ήχου και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.

Οι υποψήφιοι στις εν λόγω κατηγορίες βραβείων που θα απονεμηθούν πριν την παράσταση, ενημερώθηκαν για την αναθεώρηση κατά τη διάρκεια μιας κλήσης Zoom την Τρίτη.

Παρόμοια απόφαση και το 2019, που έφερε αντιδράσεις

Αντίστοιχη απόφαση είχε παρθεί και το 2019, όταν η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι πολλά βραβεία που δεν έχουν τόση «βαρύτητα» θα απονεμηθούν στα διαφημιστικά διαλείμματα, προκαλώντας βέβαια αντιδράσεις. Οι καλλιτέχνες πίστεψαν τότε ότι έτσι ελαχιστοποιείται η συνεισφορά όλων αυτών των ανθρώπων, με αποτέλεσμα η Ακαδημία να το πάρει πίσω.

Φυσικά το ίδιο συμβαίνει, καθώς εμμέσως πλην σαφώς υποβιβάζει τις συγκεκριμένες κατηγορίες και τους συμμετέχοντες σε αυτές.

«Αφού ακούσαμε προσεκτικά τα σχόλια και τις προτάσεις της κινηματογραφικής μας κοινότητας, του συνεργάτη του δικτύου μας και όλων εκείνων που αγαπούν τα Όσκαρ, ήταν προφανές ότι έπρεπε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις σχετικά με τη μετάδοση που είναι προς το συμφέρον της εκπομπής», έγραψε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας David Rubin σε μια επιστολή που απευθυνόταν στα μέλη της ομάδας.

Το νέο σχέδιο θα δώσει περισσότερο χρόνο για κωμωδία, κλιπ ταινιών και μουσικά νούμερα, εξήγησε ο Rubin. Αλλά ο επικεφαλής της Ακαδημίας αναγνώρισε ότι η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα.

«Συνειδητοποιούμε ότι αυτού του είδους οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία για τη δικαιοσύνη και σας ζητάμε να καταλάβετε ότι στόχος μας ήταν να βρούμε μια ισορροπία στην οποία οι υποψήφιοι, οι νικητές, τα μέλη και το κοινό θα έχουν όλοι μια ανταποδοτική εμπειρία», έγραψε ο Rubin. «Προχωρώντας προς τα εμπρός θα αξιολογήσουμε αυτήν την αλλαγή και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε πρόσθετους τρόπους για να κάνουμε την παράστασή μας πιο διασκεδαστική και πιο συναρπαστική για όλους τους εμπλεκόμενους, μέσα στο Dolby Theatre και παρακολουθώντας από το σπίτι.

Η πλήρης επιστολή του David Rubin

Αγαπητά μέλη της Ακαδημίας,

Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε την 94η μετάδοση των Όσκαρ που τιμά τα επιτεύγματα της χρονιάς στον κινηματογράφο και προσφέρει απεριόριστη ψυχαγωγία για το παγκόσμιο κοινό μας, αυτό των κινηματογραφόφιλων. Αφού ακούσαμε προσεκτικά τα σχόλια και τις προτάσεις από την κινηματογραφική μας κοινότητα, τον συνεργάτη του δικτύου μας και όλους όσους αγαπούν τα Όσκαρ, ήταν προφανές ότι έπρεπε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις σχετικά με τη μετάδοση που είναι προς το συμφέρον του μέλλοντος της εκπομπής μας και της διοργάνωσης.

Όταν αποφασίζουμε πώς να προβάλουμε τα Όσκαρ, αναγνωρίζουμε ότι είναι μια τηλεοπτική εκπομπή ζωντανής εκδήλωσης και πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο τηλεοπτικό κοινό για να αυξήσουμε την αφοσίωση των θεατών και να διατηρήσουμε την εκπομπή ζωτική, κινητική και σχετική. Αυτό ήταν ένα σημαντικό επίκεντρο της συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό. Το κάνουμε αυτό, ενώ θυμόμαστε επίσης τη σημασία του να απολαμβάνουν οι υποψήφιοί μας μια εμπειρία που είναι μοναδική.

Προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος και ευκαιρία για ψυχαγωγία και δέσμευση του κοινού μέσω κωμωδίας, μουσικών performance, πακέτων κλιπ ταινιών και αφιερωμάτων ταινιών, θα πραγματοποιηθεί μια αλλαγή στην παραγωγή της εκπομπής. Οι φετινοί παραγωγοί και η ηγεσία της Ακαδημίας με την επίβλεψη των Όσκαρ πήραν την απόφαση, με την έγκριση των αξιωματικών και της Επιτροπής Βραβείων, ότι κάθε κατηγορία βραβείων πρέπει να εμφανίζεται στην τηλεοπτική μετάδοση, αν και οκτώ βραβεία θα απονεμηθούν αρχικά στο Dolby Theatre μία ώρα πριν ξεκινήσει η ζωντανή μετάδοση.

Δε θα παρουσιαστούν ούτε στο pre-show ούτε στο κόκκινο χαλί, όπως εικάζουν κάποιοι. Αντίθετα, η αυτοπροσώπως τελετή στο Dolby Theatre θα ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα για την απονομή οκτώ κατηγοριών βραβείων πριν ξεκινήσει η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Στη συνέχεια, αυτές οι παρουσιάσεις θα επιμεληθούν από τις δημιουργικές και παραγωγικές ομάδες μας και θα μπουν απρόσκοπτα στη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή.

Για να είμαστε σαφείς, όλοι οι υποψήφιοι σε όλες τις κατηγορίες βραβείων θα έχουν χρόνο στον τηλεοπτικό αέρα και όλες οι ομιλίες αποδοχής των νικητών θα προβληθούν στη ζωντανή μετάδοση. Κάθε βραβευμένος κινηματογραφιστής και καλλιτέχνης σε κάθε κατηγορία θα έχει ακόμα τη γιορτινή «στιγμή των Όσκαρ» που του αξίζει στη σκηνή του Dolby, μπροστά από ένα μαγεμένο κοινό.

Για το κοινό στο σπίτι, η ροή της εκπομπής δεν αλλάζει, αν και θα γίνει πιο σφιχτή με αυτόν τον νέο ρυθμό, και η ζωντανή μετάδοση θα πρέπει να τελειώσει –ναι, με την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας– στις τρεις ώρες.

Φέτος, οι κατηγορίες που θα παρουσιαστούν πριν αρχίσει η τηλεοπτική μετάδοση και εμφανίζονται αργότερα στη ζωντανή μετάδοση είναι, αλφαβητικά: Ντοκιμαντέρ (Μικρό Θέμα), Μοντάζ Ταινιών, Μακιγιάζ και Χτένισμα, Μουσική (Πρωτότυπη Μουσική), Σχεδιασμός Παραγωγής, Ταινία μικρού μήκους (Κινούμενα σχέδια), Ταινία μικρού μήκους (Ζωντανή δράση) και Ήχος.

Οι κατηγορίες που θα παρουσιαστούν ζωντανά στη φετινή μετάδοση είναι, αλφαβητικά: Άνδρας ηθοποιός σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο, Άνδρας ηθοποιός σε Β’ ρόλο, Γυναίκα ηθοποιός σε Πρωταγωνιστικό ρόλο, Γυναίκα ηθοποιός σε Β’ ρόλο, Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, Καλύτερη Ταινία, Κινηματογράφηση, Ενδυματολογία, Σκηνοθεσία, Ντοκιμαντέρ (Μεγάλου μήκους), Διεθνής Ταινία μεγάλου μήκους, Μουσική (Πρωτότυπο Τραγούδι), Οπτικά Εφέ, Διασκευασμένο Σενάριο και Πρωτότυπο Σενάριο.

Συνειδητοποιούμε ότι αυτού του είδους οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία για τη δικαιοσύνη και σας ζητάμε να κατανοήσετε ότι στόχος μας ήταν να βρούμε μια ισορροπία στην οποία οι υποψήφιοι, οι νικητές, τα μέλη και το κοινό που παρακολουθούν θα έχουν όλοι μια ανταποδοτική εμπειρία. Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα αξιολογήσουμε αυτήν την αλλαγή και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε πρόσθετους τρόπους για να κάνουμε την τελετή μας πιο διασκεδαστική και πιο συναρπαστική για όλους τους εμπλεκόμενους, εντός του Dolby Theatre και παρακολούθησης από το σπίτι.

Κάθε κλάδος της Ακαδημίας και κάθε κατηγορία βραβείων είναι απαραίτητη για την επιτυχία μιας ταινίας και ζωτικής σημασίας για αυτόν τον κλάδο. Τόσο η πρόκληση όσο και ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια συναρπαστική, βελτιωμένη παράσταση Όσκαρ χωρίς να θυσιάσουμε τις μακροχρόνιες βασικές αρχές του οργανισμού μας. Εκτιμούμε την κατανόησή σας και θα είμαστε ευγνώμονες για την αμέριστη υποστήριξή σας.