Αν ένας ρόλος συνορεύει με την καριέρα του Ράσελ Κρόου και χαρακτηρίζεται ως ο πιο εμβληματικός, αυτός δεν είναι άλλος από τον μονομάχο Μάξιμο, στην ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Ο Μονομάχος». Και μπορεί η εν λόγω ταινία να ήταν υποψήφια για 12 Όσκαρ, κερδίζοντας τα πέντε (ένα εξ αυτών για την Καλύτερη ταινία), ο Ράσελ Κρόου από την άλλη θεωρούσε το σενάριο πως ήταν για τα σκουπίδια. 

Ο ηθοποιός παραχώρησε συνέντευξη στο Vanity Fair και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ταινία, λέγοντας πως ήταν σίγουρος για τις δικές του υποκριτικές ικανότητες, αλλά όχι και για το σενάριο. Μάλιστα, ήταν πολύ κοντά στον να μην ολοκληρώσει τον ρόλο, αφού σκεφτόταν σοβαρά να πάρει το αεροπλάνο και να φύγει από το γύρισμα.

«Ημουν σίγουρος για τις ικανότητές μου ως πρωταγωνιστής. Αυτό για το οποίο δεν ήμουν σίγουρος με το ‘Μονομάχο’ ήταν για τον κόσμο που με περιβάλλει. Στον πυρήνα αυτού που κάναμε ήταν μια εξαιρετική ιδέα, αλλά το σενάριο, ήταν για τα σκουπίδια. Απόλυτο σκουπίδι. Είχε όλες αυτές τις περίεργες σεκάνς».

Ο Ράσελ Κρόου θυμήθηκε ότι το αρχικό σενάριο περιελάμβανε σκηνές στις οποίες οι μονομάχοι ανέβαιναν σε άρματα με τοποθέτηση προϊόντων, κάτι που ο ίδιος πίστευε ότι θα προκαλούσε σύγχυση στο κοινό. Μάλιστα αποκάλυψε ότι ήταν έτοιμος να φύγει από τα γυρίσματα, αλλά οι συνεχείς συζητήσεις με τον σκηνοθέτησαν τον κράτησαν. 

«Μου είπε κάποια στιγμή, ‘φίλε, δεν καταγράφουμε τίποτα με την κάμερα που δεν πιστεύεις 100%.’ Έτσι, όταν ξεκινήσαμε πραγματικά τα γυρίσματα της ταινίας, είχαμε 21 σελίδες σεναρίου που συμφωνήσαμε. Ένα σενάριο είναι συνήθως μεταξύ 103 ή 110 σελίδων. Είχαμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας και βασικά εξαντλήσαμε αυτές τις σελίδες στην πρώτη ενότητα της ταινίας. Έτσι, όταν φτάσαμε στη δεύτερη τοποθεσία των γυρισμάτων, που ήταν το Μαρόκο, είχαμε κάπως προλάβει να συμπληρώσουμε το σενάριο».

Υπενθυμίζεται πως «Ο Μονομάχος» ετοιμάζεται να αποκτήσει το δικό του σίκουελ 25 χρόνια μετά με πρωταγωνιστές τους Πολ Μεσκάλ, Μπάρι Κέογκαν και Ντένζελ Γουάσινγκτον, αλλά, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, ο Κρόου δεν θα κάνει την εμφάνισή του στην ταινία και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 22 Νοεμβρίου 2024.