Δε χρειάζεται παρά να δουλέψεις 4-5 μήνες στην ψηφιακή αρθρογραφία-δημοσιογραφία για να καταλάβεις πώς λειτουργούν κάποια πράγματα. Στην περίπτωση του Rebel Ridge, της ταινίας που βρίσκεται εδώ και περίπου μια εβδομάδα στο Νο1 του Netflix έχουμε σε όλο της το μεγαλείο τη νοοτροπία που υπάρχει στα, τύποις, newsrooms. Κάποια ιστοσελίδα του εξωτερικού έγραψε για το Rebel Ridge ότι είναι «η ταινία της χρονιάς», το αναπαρήγαγαν 2-3 σε ελληνικά σάιτ και ξαφνικά έγινε μεταδοτικός ο τίτλος. Πόσοι από αυτούς είδαν όντως την ταινία και δεν αρκέστηκαν σε μια google translate αναπαραγωγή (βλ. μεγάλο αθλητικό σάιτ); Βάζουμε στοίχημα πως ζήτημα να το είδε ένας!

Είναι τελικά το Rebel Ridge η ταινία της χρονιάς; Φυσικά και θα μπορούσε να είναι με βάση τα γούστα κάποιου. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα, να δεις μια ταινία και να ταιριάζει τόσο στην ψυχοσύνθεσή σου και στη στιγμή που τη βλέπεις, ώστε να την εγγράψεις μέσα σου ως τέτοια. Και, εξυπακούεται, με βάση το τι έχεις δει. Το να πω εγώ τώρα για κάποια ταινία ότι είναι η καλύτερη της χρονιάς, το Dune 2 για παράδειγμα, που το λάτρεψα, δε μου δίνει κάποια παραπάνω αξιοπιστία. Μπορούν να βρεθούν επιχειρήματα να μην ισχύει αυτό. Άλλωστε, δεν έχω δει όλες τις ταινίες που έχουν βγει το 2024.

Δεν έχω καν δει όλες τις ταινίες στον δυτικό πολιτισμό, που είναι, θεωρητικά, πιο εύκολο και πιο mainstream. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για το Νο1 του Netflix. Θα μπορούσε το Νο1 του Netflix να το πλασάρει κάποιος ως, κατά τη γνώμη του, καλύτερη ταινία από αυτές που έχει δει το 2024. Αρκεί να την έχει δει κι όχι επειδή το έγραψε το Variety ή το ScreenRant.

«Η ταινία της χρονιάς»: Το Νο1 του Netflix εξέπληξε τους πάντες, αλλά δεν είναι με τίποτα αυτό που λένε

Είδα λοιπόν την ταινία στο Netflix και μπορώ να αναγνωρίσω εύκολα πως πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία. Το 95% που έχει στο Rotten Tomatoes το βρίσκω αρκετά κιμπάρικο, ενώ το 7/10 στο IMDB το βρίσκω αρκετά άδικο. Θαρρώ, όπως την είδα, πως είναι κάπου μεταξύ 7.5 και 8.

Τα χαρακτηριστικά της παραπέμπουν στο Wire ή στο Top Boy και αυτό από μόνο του λέει κάτι πολύ αξιόπιστο και χαρακτηριστικό. Και η εκτέλεση είναι σε αυτό το επίπεδο grosso modo.

Τι είναι το Νο1 του Netflix

Στο Rebel Ridge πρωταγωνιστής είναι ο Τέρι, ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος βλέπει την αστυνομία να συλλαμβάνει ένα βράδυ τον ξάδερφό του για ναρκωτικά και σπεύδει να μαζέψει τα λεφτά για την εγγύησή του. Μόνο που τον σταματάει η αστυνομία για έλεγχο και κατάσχει την τσάντα με τα λεφτά που πήγαινε γρήγορα στο τμήμα, πριν τελειώσει η διορία και καταλήξει ο ξάδερφός του σε κάποιο ίδρυμα όπου μετά δεν θα υπάρχει γυρισμός.

Ο Τέρι καταλαβαίνει πως υπάρχει ένα πλέγμα διαφθοράς που διέταξε την μη απελευθέρωση του ξαδέρφου του και εκεί, αυτός ο βετεράνος που δεν έχει λάβει καμία αναγνώριση για την προσφορά του στην πατρίδα, αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του.

Οι ταινίες που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτό το ΣΚ: Στο Νο1 η ταινία που συζητούν όλοι τα τελευταία 24ωρα

Έτσι, κάνει μόνος του επιδρομή στο αστυνομικό τμήμα για να πάρει πίσω την τσάντα με τα λεφτά, κάνει σαφές προς τον διοικητή και τους αστυνομικούς εκεί πως δεν θέλει να τραυματίσει ή να πειράξει κανέναν, θέλει μόνο να σώσει τον ξάδερφό του, όμως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ίδιο. Και για τον ξάδερφό του.

Νο1 του Netflix, ναι, όχι όμως και του σινεμά το 2024

Το Νο1 του Netflix αγγίζει σαφώς πολλά ευαίσθητα ζητήματα, που αν είσαι Αμερικάνος συνδέεσαι πιο εύκολα μαζί τους, καταφέρνει να μην τα κάνει βαρετά, αν και είναι πια κλισέ αναδεικνύει δηλαδή πως το κλισέ δε σημαίνει ότι δεν αξίζει να ασχοληθείς με κάτι, αρκεί να έχεις τον τρόπο και το Rebel Ridge τον έχει. Ο Τζέρεμι Σολνιέ, πιο συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης της ταινίας, που στο παρελθόν μας έχει δώσει τα πολύ καλά Blue Ruin και Green Room και το αμφιλεγόμενο, στο Netflix, Hold the Dark, που προσωπικά μου άρεσε.

Είναι λίγο μεγαλύτερη σε διάρκεια απ’ όσο θα έπρεπε, δηλαδή 130 λεπτά είναι κάπως υπερβολικά για μια ιστορία με έναν, πρακτικά, ρόλο και πολλούς δεύτερους, με 3 σημεία και με ένα και μόνο storyline. Αλλά, εν γένει, το Νο1 του Netflix είναι αντάξιο Νο1, είναι μια πάρα πολύ καλή ταινία, μα, ως εκεί.

«Η ταινία της χρονιάς»: Το Νο1 του Netflix εξέπληξε τους πάντες, αλλά δεν είναι με τίποτα αυτό που λένε

Τα περί ταινίας της χρονιάς ή τα ανακουφιστικά «πόσο καιρό είχαμε να δούμε τόσο καλή ταινία;», δεν μπορώ να τα συμμεριστώ. Ίσως είχες τόσο καιρό να δεις καλή ταινία, γιατί βλέπεις μια ταινία το μήνα. Ίσως αυτός που το υποστηρίζει αυτό, να είναι επηρεασμένος από το συναίσθημα του αναπάντεχου που παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς θα κατασταλάξει μέσα σου μια ταινία, σειρά, οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Γενικά, οποιαδήποτε εμπειρία στη ζωή, αν την αντιμετωπίσεις με καμία προσδοκία, οι πιθανότητες λένε πως θα είσαι πολύ ικανοποιημένος όταν τη βιώσεις.

Έτσι είναι και το Rebel Ridge στο Netflix. Δεν έχει ευρέως γνωστό σκηνοθέτη, τα ονόματα του καστ δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά εκτός Αμερικής, η μόνη γνωστή φάτσα είναι του Ντον Τζόνσον, οπότε όλο αυτό συνέθεσε ένα πακέτο που έστειλε το Rebel Ridge στην κορυφή του Netflix και στην καθολική αποθέωση.