Ο Sidney Poitier ήταν ο πιονέρος, αυτός που άνοιξε το μονοπάτι. Ήταν ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που είχε υποψηφιότητα στα Όσκαρ, το 1959 και το 1964 έγινε ο πρώτος που κατακτά το χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία Lilies of The Field. Σε ηλικία 94 ετών, μετά από 7 δεκαετίες καριέρας, ο καταγόμενος από τις Μπαχάμες και γεννημένος στο Μαϊάμι ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή.

Τα τελευταία χρόνια ο Poitier ζούσε στις Μπαχάμες, όπου είχε πάει να ζήσει και έφυγε σε ηλικία 16 ετών και μάλιστα στους περσινούς καταστροφικούς τυφώνες, είχε χάσει μέλη της οικογένειας του. Ο Poitier πέθανε το απόγευμα της Πέμπτης, όπως επιβεβαίωσε ο Clint Watson, γραμματέας του Πρωθυπουργού στις Μπαχάμες, στο CNN.

Ο Sidney Poitier θρίαμβευσε στην εποχή του διαχωρισμού, στην εποχή των νόμων του Jim Crow που απαγόρευε τους μαύρους να κυκλοφορούν στους ίδιους χώρους με τους λευκούς στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.  Γι΄αυτό και από τις πρώτες του ταινίες, έθετε ζητήματα ρατσισμού και κοινωνικών αδικιών.

Το 1959 έπαιξε στην ταινία The Defiant Ones και για την ερμηνεία του πήρε υποψηφιότητα σε Χρυσές Σφαίρες, BAFTA και Όσκαρ. Κατέκτησε τα δύο πρώτα. Το Όσκαρ ήρθε το 1964 για την ερμηνεία του στο Lilies of the Field του 1963 κι έτσι έγινε ο πρώτος μαύρος που κατακτά Όσκαρ. Όχι μόνο στην υποκριτική, αλλά εν γένει. Το 1967 πρωταγωνίστησε στην πρώτη τόσο επιτυχημένη ρομαντική κομεντί με διαφυλετικό έρωτα, το Guess Who’s Coming to Dinner. Ακολούθησαν τα They Call Me Mister Tibbs και Uptown Saturday Night, ταινίες εξίσου θρυλικές.

To 2002 ο Denzel Washington είχε την τιμή να του απονείμει το Lifetime Achievement Award στα Όσκαρ.

Παρόλο που πέτυχε όλα αυτά, αρκετοί από τη μαύρη φυλή τον κατηγορούσαν ότι είχε πάθει whitewashing και ότι τους πρόδιδε με το να παίζει ρόλους αποστειρωμένους για χάρη των λευκών. «Είναι μια τεράστια ευθύνη. Και την αποδέχτηκα. Και έζησα με τρόπο που έδειξε ότι σέβομαι αυτή την ευθύνη. Έπρεπε να το κάνω. Για να έρθουν κι άλλοι από πίσω μου, έπρεπε να κάνω συγκεκριμένα πράγματα» είχε πει το 2000 στην Oprah.

Ο Sidney Poitier παντρεύτηκε 2 φορές και έκανε 6 παιδιά

Ο Sidney Poitier, εκτός από ηθοποιός, ήταν κι ένας γόνιμος άντρας, αφού από το 1950 ως το 1965 έκανε 4 κόρες με την πρώτη του γυναίκα, τη Juanita Hardy. Στο ίδιο διάστημα σύναψε σχέση 9 ετών με την Diahann Carroll. Όμως εκείνη πήρε διαζύγιο και ο Potier ποτέ. Το 1976 ξαναπαντρεύτηκε την Joanna Shimkus, με την οποία έκανε ακόμα 2 παιδιά.

Στη διάρκεια της ζωής του ο Sidney Poitier έγραψε δύο αυτοβιογραφίες, το This Life που αφορούσε την παιδική του ηλικία και την ερωτική του ζωή, και το The Measure of a Man: A Spiritual Autobiography (2007). Έγραψε επίσης και ένα βιβλίο με επιστολές που θα ήθελε να διαβάσει η δισέγγονη του.

«Όπως μπήκα σε αυτή τη ζωή, θα φύγω αφήνοντας πίσω μου τη φροντίδα της οικογένειας και του σπιτιού μου, αλλά με μια έννοια θα πάρω την προστασία τους μαζί μου. Τα μαθήματα που πήρα, τα συναισθήματα της ταπεινότητας και του ανήκειν που γεννήθηκαν στον χαρακτήρα μου, θα αποτελούν τους συντρόφους μου στο αιώνιο ταξίδι».

Στο άκουσμα του θανάτου του Sidney Poitier, δεν άργησαν να έρθουν και οι αναρτήσεις αποχαιρετισμού από ηθοποιούς. Ο Jeffrey Wright έγραψε «Μοναδικός στο είδος του. Ένας ηθοποιός-αξιοθέατο. Τι όμορφος, χαρισματικός, ζεστός και ειλικρινά βασιλικός άντρας. Αναπαυθείτε εν ειρήνη Σερ. Με αγάπη».

«Αναπαύσου εν δυνάμει όμορφε άνθρωπε και ηθοποιέ, Σερ Sidney Poitier» έγραψε σε tweet η Rosanna Arquette.