Έχουν «γράψει» άπειρα χιλιόμετρα στο Χόλιγουντ και όχι μόνο, χαρίζοντάς μας μερικές από τις πιο κλασικές ερμηνείες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Χάραξαν, με άλλα λόγια, το όνομά τους στο πάνθεον του σινεμά.

Πέρα, όμως, από τη λήθη, ορισμένοι ηθοποιοί κατάφεραν να νικήσουν τον χρόνο και είναι λίγο πριν συμπληρώσουν έναν αιώνα ζωής. Φυσικά, κάποιοι από αυτούς τους ηθοποιούς συνεχίζουν τη δική τους πορεία είτε στη μικρή είτε στη μεγάλη οθόνη ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Άλλοι, πάλι, έχουν αποσυρθεί παρ’ όλα αυτά έχουν αφήσει το στίγμα τους στον χώρο της υποκριτικής.

Γουίλιαμ Σάτνερ (91 ετών)

Ο Γουίλιαμ Σάτνερ είναι περισσότερο γνωστός για την ερμηνεία του ως Captain James T. Kirk στη σειρά «Star Trek». Η καριέρα του διαρκεί επτά δεκαετίες. Έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία, έχει μια επιτυχημένη ετήσια φιλανθρωπική δράση, που συγκεντρώνει χρήματα για παιδιά και βετεράνους του πολέμου που έχουν ανάγκη, ενώ είναι και ο εκτελεστικός παραγωγός του «The UnXplained» στο History Channel.

Επίσης, τον Μάιο του 2022, ο – βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Emmy – ηθοποιός δήλωσε ότι αισθάνεται δεκαετίες νεότερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Ο ίδιος ανέφερε, πρόσφατα, στη «St. Louis – Post Dispatch» το εξής: «Ανέφεραν [την ηλικία μου] τις προάλλες και είπα: “Σε ποιον το λέτε αυτό;”, Συνήθιζα να αισθάνομαι σαν 32 ετών. Ταξίδεψα πολύ αυτό το Σαββατοκύριακο και (σήμερα) είμαι περίπου 56 ετών».

Κλιντ Ίστγουντ (92 ετών)

Ο Κλιντ Ίστγουντ, ο οποίος έγινε γνωστός από τα γουέστερν της δεκαετίας του ’60 («Μια χούφτα δολάρια») και τις ταινίες δράσης της δεκαετίας του ’70 («Dirty Harry»), έχει κερδίσει τέσσερα Όσκαρ ως σκηνοθέτης και παραγωγός των ταινιών «Οι ασυγχώρητοι» και «Million Dollar Baby».

Εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δική του ταινία, «The Mule», παραμένει ενεργός σκηνοθέτης. Μάλιστα, στις πρόσφατες δουλειές του Κλιντ Ίστγουντ περιλαμβάνονται το «The 15:17 to Paris» του 2018 και το «Richard Jewell» του 2019.

Ρόμπερτ Ντιβάλ (92 ετών)

Ο ηθοποιός, Ρόμπερτ Ντιβάλ, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο παρεξηγημένος ερημίτης στο κλασικό έργο του 1962 με τίτλο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», κέρδισε ένα Όσκαρ για το δράμα του 1983, «Τρυφερές σχέσεις». Μάλιστα, είχε άλλες έξι υποψηφιότητες ανά τα χρόνια. Έχει εμφανιστεί πολλάκις σε ταινίες, όπως το «Οι χήρες» του 2018 και στα φιλμ του 2022, «Hustle» και «The Pale Blue Eye».

Ρόμπερτ Βάγκνερ (93 ετών)

Ο ηθοποιός, Ρόμπερτ Βάγκνερ, ο οποίος άρχισε την καριέρα του στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1950 σε ταινίες όπως «Halls of Montezuma». Ωστόσο, ευρύτερα γνωστός έγινε στη «μικρή» οθόνη ως πρωταγωνιστής σε σειρές όπως το «It Takes A Thief» (1968-1970) και το «Hart to Hart» (1979-1984). Ακόμα, υποδύθηκε το πρωτοπαλίκαρο του «Dr. Evil Number 2» στις ταινίες «Austin Powers». Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε στο «NCIS» και στην ανεξάρτητη κωμωδία «The Trouble With Billy» του 2022.

Τζιν Χάκμαν (93 ετών)

Ο Γιουτζίν Αλέν Χάκμαν, γνωστός απλά ως Τζιν Χάκμαν γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1930 και δεν είχε ανακαλύψει τον κόσμο του κινηματογράφου μέχρι τα 30 του χρόνια. Απέσπασε δύο Όσκαρ για τις ερμηνείες του στις ταινίες «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» και «Οι ασυγχώρητοι», ενώ είχε ακόμα τρεις υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματίδιο. Η τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, ήταν η κωμωδία «Όλοι οι άνθρωποι του δημάρχου» (2004).

Πλέον, έχοντας ασχοληθεί και με τη Λογοτεχνία, ζει στο σπίτι του, στο Νέο Μεξικό, του αρέσει να κάνει ποδήλατο καθημερινά και να βλέπει τους φίλους του. Συνολικά έχει εκδώσει πέντε μυθιστορήματα, με πιο πρόσφατο το «Pursuit» (2013).

Μελ Μπρουκς (96 ετών)

Ο βραβευμένος με Emmy, Grammy, Όσκαρ και Tony (EGOT) και θρύλος της κωμωδίας, Μελ Μπρουκς, συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα 90 του χρόνια, με ρόλους σε ταινίες όπως το «Ξενοδοχείο για τέρατα 3: Ώρα για διακοπές» του 2018 και το «Toy Story 4» του 2019. Ακόμα, το 2022, συμμετείχε σε μία θεατρική μουσική διασκευή του κωμικού γουέστερν «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες».

Ντικ Βαν Ντάικ (97 ετών)

Ο Ντικ Βαν Ντάικ, βραβευμένος με Emmy για την κωμική σειρά «The Dick Van Dyke Show» κατά τη δεκαετία του ’60, έκανε επίσης θραύση στη μεγάλη οθόνη σε ταινίες όπως το «Μαίρη Πόπινς» του 1964 και το «Chitty Chitty Bang Bang» του 1968. Ακόμα, επανεμφανίστηκε στις ταινίες «Μια νύχτα στο μουσείο» (2006) και «Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει» (2018).

Photo credits: Getty Images