Μπορεί να άργησε δυο εβδομάδες αλλά έλαβε τελικά μία απόφαση η Ακαδημία Κινηματογράφου της Αμερικής για την υπόθεση Will Smith. Την βραδιά της 94ης τελετής των Oscar, o 53χρονος Smith χαστούκισε τον κωμικό Chris Rock ζωντανά στην σκηνή, μετά από ένα αστείο που έκανε για την γυναίκα του, Jada Pinkett-Smith.

Λίγο αργότερα, αντί να απομακρυνθεί για την πράξη του, ο ηθοποιός επιβραβεύτηκε και όλας, λαμβάνοντας το Χρυσό Αγαλματίδιο για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο. Σύντομα, οι χρήστες του internet έσπευσαν να ασκήσουν σφοδρή κριτική στον ηθοποιό αλλά και την ίδια την Ακαδημία, που δεν αντέδρασε. Σήμερα, η Ακαδημία επιβάλλει στον Smith αποκλεισμό από τα βραβεία για μία δεκαετία, κίνηση που πολλοί χαρακτήρισαν υποκριτική, ενώ άλλοι υπερβολική.

Έπρεπε, τελικά, να λάβει μία τόσο σκληρή κύρωση ο Will Smith;

Αρχικά, από θέμα pr και στρατηγικής επικοινωνίας, ήταν μία ορθή κίνηση από την Ακαδημία. Είχε αργήσει ήδη να αντιδράσει στο σκηνικό και μόνο μετά από πίεση της κοινής γνώμης άρχισε να κάνει κάποιες διακριτικές ανακοινώσεις.

Η Ακαδημία έπρεπε να κάνει φανερό ότι βίαιες συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται δεκτές σε μία τελετή που επιβραβεύει την τέχνη, προωθεί την κουλτούρα και πρεσβεύει τον πολιτισμό. Ήταν, επιτέλους, καιρός να αρχίσει να ελέγχει το τι συμβαίνει ζωντανά στην σκηνή, ώστε να μην ξανά συμβούν ντροπιαστικές στιγμές όπως το χαστούκι στον Chris Rock.

Η μόνη ειρωνεία στο όλο ζήτημα είναι το γεγονός ότι το χαστούκι αυτό ήταν η πιο πολυσυζητημένη στιγμή των Βραβείων. Εάν δεν είχε συμβεί, πολλοί δεν θα είχαν καν αντιληφθεί ότι διεξήχθη η φετινή τελετή. Η Ακαδημία θα έπρεπε παράλληλα να ευχαριστεί τον Will Smith για το clout (τον «ντόρο») που τους έφερε, καθώς κάθε χρόνο η τελετή σημειώνει όλο και χαμηλότερη τηλεθέαση.

Μία συμβολική τιμωρία

Από την άλλη, ο αποκλεισμός του Will Smith ήταν ένα σημαντικό «statement», καθώς δεν γίνεται οι stars να ξεχνούν τους κανονισμούς και τους νόμους που ισχύουν για εμάς τους καθημερινούς ανθρώπους. Οι διάσημοι δεν είναι υπεράνω κανενός και δεν γίνεται να προχωρούν σε επιθέσεις, ακόμη και σε φίλους τους, χωρίς να περιμένουν να υπάρχουν συνέπειες. Κοινοί, καθημερινοί άνθρωποι, έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για πολύ λιγότερα.

Ακόμη, πρόκειται για μία τελετή που παρακολουθείται από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα δημόσια πρόσωπα έχουν μεγάλη επιρροή στο κοινό και αποτελούν πρότυπα. Ο Smith έδωσε το μήνυμα σε άλλους ματσό άντρες ανά τον κόσμο, πως όταν κάποιος προσβάλλει μία γυναίκα με την οποία εμπλεκόμαστε, τότε ασκούμε βία για «χάρη» της. Σε καμία περίπτωση όμως, αυτό που θέλουν οι γυναίκες είναι βία. Αυτό που θέλουν είναι σεβασμός από τους συνομιλητές τους και φυσικά χώρο από τους συντρόφους, συγγενείς ή οικείους τους να τις αφήνουν να υψώσουν μόνες τους την φωνή τους εάν θέλουν να υπερασπιστούν την θέση τους. Δεν χρειάζονται κανέναν ιππότη να μονομαχήσει για το όνομά τους. 

Θα αγνοήσουμε το γεγονός πως ακόμη και ο ίδιος ο Will Smith γέλασε με το αστείο του Chris Rock, όπως φαίνεται στο βίντεο από την τελετή; Μόλις είδε την αντίδραση της Jada, θυμήθηκε να δείξει σε εκατομμύρια τελετές πόσο ματσό είναι.

Αντιθέτως, ο Rock παρέμεινε στην θέση του ως επαγγελματίας, και συνέχισε δείχνοντας ψυχραιμία. Παρά το κακόγουστο του αστείο, σε κανέναν δεν αξίζει να δέχεται βία. 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Απόφαση-σταθμός από την Ακαδημία Κινηματογράφου: Αποκλεισμός για 10 χρόνια για τον Will Smith

Will Smith: Το Netflix και η Sony «φρέναραν» ταινίες που πρωταγωνιστεί μετά το χαστούκι στα Oscars

Will Smith: Γλίτωσε τη σύλληψη για το χαστούκι χάρη στον Chris Rock