Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης του «Εξορκιστή», αλλά και του «Ανθρώπου από τη Γαλλία», Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Την είδηση θανάτου του επιβεβαίωσε η σύζυγός του και πρώην παραγωγός Σέρι Λάνσινγκ, γνωστοποιώντας ότι ο σκηνοθέτης πέθανε στο Λος Άντζελες.

Μάλιστα, η τελευταία του ταινία με τον τίτλο «The Caine Mutiny Court-Martial» και τον ηθοποιό Κίθερ Σάδερλαντ θα έκανε την πρεμιέρα της σε λίγο καιρό στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Μαζί με τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Χαλ Άσμπι, ο Φρίντκιν ξεχώρισε από τη δεκαετία του 1970, ως μέλος μιας νέας γενιάς δυναμικών, ριψοκίνδυνων κινηματογραφιστών.

Συνδυάζοντας την εμπειρία του στην τηλεόραση, ιδίως στο ντοκιμαντέρ, με ένα πρωτοποριακό στυλ μοντάζ, ο Φρίντκιν έφερε μεγάλη ενέργεια στα είδη του τρόμου και του αστυνομικού θρίλερ στα οποία ειδικεύτηκε.

Η ταινία «ο άνθρωπος από τη Γαλλία» ήταν μια απίστευτα γρήγορη και ηθικά διφορούμενη ιστορία, γυρισμένη σε στυλ ντοκιμαντέρ και περιείχε μια από τις πιο διάσημες σκηνές καταδίωξης αυτοκινήτων στον κινηματογράφο.

Η ταινία κέρδισε Όσκαρ την καλύτερη ταινία, τη σκηνοθεσία και α΄ ανδρικού για τον Τζιν Χάκμαν και έγινε σημείο αναφοράς.

Αμέσως μετά, το 1973,ήλθε ο «Εξορκιστής», μια ταινία που ανανέωσε το είδος της ταινίας τρόμου. Τεράστια εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο, ήταν ένα από τα πρώτα blockbuster στον κινηματογράφο.

Για τον «Εξορκιστή» ο Φρίντκιν κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα, για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Είναι γνωστός επίσης για τις ταινίες: Το μεροκάματο του φόβου (The Sorcerer, 1977), Οι αετονύχτηδες του Μπρίνκς (The Brink’s Job, 1978), Το Ψωνιστήρι (Cruising, 1980), Ο άνθρωπος από το Λος Άντζελες (To Live and Die in L.A., 1985), Jade, 1995, Κατάχρηση εξουσίας (Rules of Engagement, 2000), Ο Κυνηγημένος (The Hunted, 2003), Το μικρόβιο του φόβου (Bug, 2006) και Killer Joe, 2011.