Η έκθεση ζωγραφική του Γιώργου Μαρούδα, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, είναι μια δουλειά «οφθαλμαπάτης» (illusion) – που, με συγκεκριμένες τεχνικές (ρεαλιστικές λεπτομέρειες, φωτοσκιάσεις κα), προσπαθεί να παραπλανήσει τον θεατή προκαλώντας του σύγχυση μεταξύ των ζωγραφισμένων αντικειμένων και της πραγματικότητας. Κι ενώ διαχρονικά πολλοί καλλιτέχνες, σε πολλά μέρη του πλανήτη, κάνουν έργα «οφθαλμαπάτης», οι απαρχές της εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα».
Και ο ζωγράφος συνεχίζει: «Εγώ, λοιπόν, ενώ ζωγραφίζω εδώ και 53 χρόνια, μόνο πριν 20 χρόνια άρχισα να φτιάχνω, κατά καιρούς, μερικούς πίνακες “οφθαλμαπάτης”. Η έκθεσή μου αυτή που παρουσιάζω στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι κατά 97% “οφθαλμαπάτη”.
Έχω προσκληθεί ειδικά και έχω πραγματοποιήσει Εκθέσεις «οφθαλμαπάτης», μεταξύ άλλων, στην Κωνσταντινούπολη (Rahmi M. Koc Muzesi –Ατομική, 2011) και στο New Jersey (John F. Peto Museum –Ομαδική, 2016). Το JFPM –που φέρει το όνομα ενός από τους εξέχοντες καλλιτέχνες της ιστορίας του ρεύματος- πραγματοποιεί αποκλειστικά Εκθέσεις με έργα «οφθαλμαπάτης». Αυτά έχω να πω για την “ζωγραφική που ξεγελάει το μάτι”. Να μην ξεχνάμε, όμως, πως το μάτι παίρνει εντολή από τον εγκέφαλο…»
Βιογραφικό Σημείωμα
Ο ζωγράφος Γιώργος Μαρούδας γεννήθηκε το 1945 στις Κροκεές Λακωνίας και ανήκει κυρίως στο κίνημα των ρεαλιστικών ζωγράφων.
Το έργο του αντανακλά επιρροές από τα κινήματα των φωτορεαλιστών, υπερρεαλιστών και νεορεαλιστών δημιουργών, οι οποίοι εμφανίσθηκαν στις αρχές του ’60 και σημείωσαν καλλιτεχνική κορύφωση κατά τη δεκαετία του ’70 στην Αμερική και Ευρώπη.
Ο καλλιτέχνης σπούδασε τη ζωγραφική τέχνη στο studio του μεγάλου και αναγνωρισμένου Σέρβου ζωγράφου Joseph Maizner στο Mondreal του Καναδά από το 1968 έως το 1972, ενώ από το 1970-1974 εργάζεται επαγγελματικά στην Ακτή του Cape Cod στο Provence Town στο STUDIO STARVINE ARTIST μαζί με ζωγράφους όπως τον Rosson, τον Moran και άλλους.
Το 1975 συνεργάζεται με την Gallery Plaz Ville Marie και Royal Gallery στο Mondreal και το 1976 αποκτά το πρώτο βραβείο σε μεγάλο διαγωνισμό ζωγραφικής του MISSISAUGE COLLEGE στο Τορόντο του Καναδά.
Φωτογραφίες Έκθεσης: Χριστιάνα Βουγιούκα
Μέρες & Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 18.00 – 22.00
Είσοδος Ελεύθερη