Ο Χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για να πας θέατρο. Στιγμές θεατρικής μέθεξις με τις παραστάσεις που σου προτείνουμε και προλαβαίνεις να δεις πριν κατέβουν…

Ο Μάκης

Οι 8 παραστάσεις που δεν χάνονται τον Ιανουάριο

Ο Ερρίκος Λίτσης μπαίνει στο «κουστούμι» του Μάκη, ενός παππού που έμεινε μόνος του κατακαλόκαιρα και προσπαθεί να αντιληφθεί το νόημα της ζωής του…

Ο παππούς είναι στο σπίτι. Τα παιδιά του έχουν πάει διακοπές. Σαντορίνη, Πάρο, Μύκονο. Ο ίδιος σύχναζε στη Μακρόνησο και στη Γυάρο. Τώρα να τος, μόνος του στην Αθήνα μέσα στον καύσωνα! Με τις εμμονές του, τη ματαίωση και τον φόβο του.

Δε νοσταλγεί τίποτα από τα περασμένα, ούτε πενθεί·-παρά μόνον ποθεί: Για λίγο ακόμα. Έστω κι αν όλοι και όλα γύρω του τον έχουν προγραμμένο…

Όμως εκείνος ο μακρινός, ανεξάντλητος πόθος του για ζωή παραμένει και δεν τον αφήνει να παραδώσει τα όπλα. Κι όταν το κάνει, θα το κάνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φασαρία.

Σε αυτό το οδοιπορικό του -μέσα σε ένα δωμάτιο- ο «απείθαρχος» παππούς μιλά στο σιωπηλό, χρυσό κάτοικο μιας γυάλας. Οι λέξεις με μια υπόκωφη δύναμη μαζί και ειρωνεία, σπάνε τη σιωπή του θερινού σκηνικού. Ένα τανγκό μοναχικό. Ένας άνδρας νέος και γέρος ταυτόχρονα, στην άκρη ενός σκαλοπατιού της ζωής, ταλαντεύεται και δοκιμάζει τις δυνάμεις του.

Απέναντί του, το βουβό χρυσόψαρο γίνεται μάρτυρας σε έναν υπαρξιακό μονόλογο μιας βαθύτερης μάχης: Ο παππούς κάνει μία ύστατη προσπάθεια να ξορκίσει την ανελέητη πορεία της ύπαρξης. Βαθιά αυτοσαρκαζόμενος και παρορμητικός, ένας ηλικιωμένος άνδρας που ρίχνει μια ματιά στη βαλίτσα της ζωής του μην θέλοντας -αλλά και μην μπορώντας πια- να αλλάξει τίποτα.

Στο άδειο σπίτι, μόνος του, χλευάζει τους πάντες και τα πάντα και πάνω απ’ όλα τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα πρόσωπο με έντονο το στοιχείο του τραγικού και του κωμικού μαζί, που εναλλάσσονται διαρκώς μέχρι την τελική, τρυφερή τους ένωση…

Ερμηνεύει ο Ερρίκος Λίτσης και σκηνοθετεί παρέα με τον Βασίλη Κατσικονούρη που έχει γράψει το έργο.

 
Θέατρο Αποθήκη
Σαρρή 40, Ψυρρή – 210-3253153

 

Φόβος

Οι 8 παραστάσεις που δεν χάνονται τον Ιανουάριο

Μια παντρεμένη κυρία της μεγαλοαστικής τάξης βγαίνει από το σπίτι του εραστή της και έτσι ξεκινά μία ιστορία του Στέφαν Τσβάιχ…

Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα προσέχει κάθε της βήμα. Πίσω από κάθε κλειστή πόρτα, σε κάθε σκοτεινό διάδρομο, στο κρύο κλιμακοστάσιο, στην είσοδο της πολυκατοικίας, παραμονεύει ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος να την πιάσουν. Ο κίνδυνος να την ανακαλύψει κάποιος.

Ούτε η ίδια δεν θυμάται πόσες φορές έχει κάνει την ίδια ακριβώς διαδρομή, τα ίδια ακριβώς βήματα, τις ίδιες ακριβώς σκέψεις. Πόσες φορές έχει διαπεράσει το σώμα της ο ίδιος ακριβώς φόβος.

Ο Μάριος Κακουλλής, απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, με αφορμή το διήγημα του Στέφαν Τσβάιχ -μια ψυχολογική και κοινωνική ανατομία του φόβου- δημιουργεί με την ομάδα του μια σύνθεση πάνω στην απιστία, με την Κατερίνα Παπουτσάκη και τον Γιάννη Παπαδόπουλο επί σκηνής.

4 – 12 Ιανουαρίου 2025
Κάτω Χώρος – Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 και, Θαρύπου, Αθήνα – 21 0921 2900

2:22 A Ghost Story

Οι 8 παραστάσεις που δεν χάνονται τον Ιανουάριο

Στη σκηνή του Θεάτρου Αλάμπρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία του Φάνη Μουρατίδη, το έργο 2:22 – A Ghost Story του Danny Robbins, ένα σύγχρονο υπερφυσικό θρίλερ που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο West End του Λονδίνου, υποψηφιότητες για 3 βραβεία Laurence Olivier,  καθώς και το βραβείο «Καλύτερου Νέου Έργου» στα Βραβεία WhatsOnStage, το 2022. 
 
Το θρίλερ συνδυάζει ίντριγκα, χιούμορ και τρόμο και μεταφέρει το κοινό σε μια νύχτα γεμάτη αγωνία, όπου αποκαλύπτονται μυστικά και το υπερφυσικό κάνει αισθητή την παρουσία του, γεγονός που οδηγεί τους ήρωες να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές συγκρούσεις τους και να αναζητήσουν την αλήθεια για τους ίδιους και τους άλλους.
 
Κωμικές και τρομακτικές στιγμές εμπλέκονται περίτεχνα καθώς παρακολουθούμε μια ιστορία της διπλανής πόρτας που θα μπορούσε να συμβεί και σε εμάς τους ίδιους! Καθώς όλοι αναρωτιόμαστε αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον, το έργο θέτει το ερώτημα: «Τι πιστεύετε πραγματικά; Και είστε αρκετά θαρραλέοι για να ανακαλύψετε την αλήθεια;».

Στην παράσταση, η Τζεν είναι πεπεισμένη ότι το νέο της σπίτι είναι στοιχειωμένο, αλλά ο σύζυγός της, Σαμ, παραμένει σκεπτικιστής. Κατά τη διάρκεια του δείπνου με τους παλιούς τους φίλους, τη Λορίν και τον νέο της σύντροφο, Μπεν, οι εντάσεις αυξάνονται καθώς συζητούν για την ύπαρξη φαντασμάτων. Καθώς η βραδιά προχωρά, μια ανησυχητική παρουσία πλησιάζει όλο και περισσότερο, αναγκάζοντας την παρέα να μείνει ξύπνια μέχρι τις 2:22 π.μ. για να ανακαλύψει τι κρύβεται πέρα από το προφανές.

Παίζουν: Φάνης Μουρατίδης, Φαίη Ξυλά, Ναταλία Δραγούμη, Στάθης Μαντζώρος, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Αθηνά Χατζηαθανασίου.
Σκηνοθεσία: Φάνης Μουρατίδης

1 Ιαν – 28 Φεβ 2025
Θέατρο Αλάμπρα
Στουρνάρη 53, Αθήνα –  21 0522 0120

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Οι 8 παραστάσεις που δεν χάνονται τον Ιανουάριο

Το έργο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό, γραμμένο το 2020 (Βραβείο BORN 2020 και Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας 2022) ξεκινάει με την υποσημείωση «Γραμμένο για έναν ή μια ηθοποιό. Το φύλο του δεν ενδιαφέρει. Ούτε η ηλικία του. Ούτε η σωματική διάπλαση».

Ένας έφηβος, το πιο όμορφο αγόρι σε όλη την περιοχή, βρίσκεται νεκρό στη μέση του πουθενά. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ξεδιπλώνεται η παθογένεια μιας ολόκληρης κοινωνίας, της κλειστής κοινωνίας μιας επαρχίας.

Από τη μία πλευρά οι «νοικοκυραίοι», από την άλλη οι «σειρήνες».  Παιδεραστία, ομοφοβία, ένοχα μυστικά, καταπιεσμένες ζωές κι ένα τραγούδι που ξυπνά τις πιο εφιαλτικές αναμνήσεις. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο προκλητικό κι επαναστατικό από την ομορφιά».

Όσα δε λέγονται, οδηγούν στον αφανισμό των ηρώων, πραγματικό και υπαρξιακό. Ζωντανοί-νεκροί βυθισμένοι στους πόθους και στα ένστικτά τους, εγκλωβισμένοι στον καθωσπρεπισμό και σε στερεοτυπικές κατασκευές. Πόσο συνένοχοι είμαστε όταν μένουμε απλοί θεατές αυτής της ανθρωποφαγίας; Ο Αργύρης Ξάφης ερμηνεύει κι αποκαλύπτει όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες γεγονότων που κόβουν την ανάσα.
 
Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ζωή Ξανθοπούλου και πρωταγωνιστεί ο Αργύρης Ξάφης.

30 Δεκ – 29 Ιαν 2025
Θέατρο Θησείον
Τουρναβίτου 7, Αθήνα – 21 0325 5444

Blue Train

Οι 8 παραστάσεις που δεν χάνονται τον Ιανουάριο

«Το σύμπαν του Μιχάλη, στην αρχή μιας κρίσης ηλικίας, είναι ένα πάρτυ που δεν θέλει να τελειώσει. Η μουσική που παίζει δυνατά, τα φώτα, οι καπνοί και το σεξ “θολώνουν” μια πραγματικότητα που δεν θέλει να δει. Μεγαλώνει. Δικοί του άνθρωποι, και αναφορές όλων μας: μια μητέρα, μια κολλητή φίλη και ένας πρώην σύντροφος ζουν διακριτικά στο σύμπαν αυτό ως φαντάσματα.

Φαντάσματα που θέλουν να επέμβουν στις αποφάσεις που αρνείται πεισματικά να πάρει. Αντιστέκεται. Το πάρτυ αυτό πρέπει πάση θυσία να συνεχίσει. Το τρένο του χρόνου πλησιάζει, τα φώτα του εκθαμβωτικά τον τυφλώνουν! Θα γλιτώσει άραγε την μετωπική;» γράφει ο σκηνοθέτης Γιώργος Σουλεϊμάν.

Μια φαινομενικά συνηθισμένη Κυριακή, λίγες μέρες πριν από τα 45α του γενέθλια, ο Μιχάλης δέχεται τις διαδοχικές επισκέψεις τεσσάρων κομβικών προσώπων της ζωής του, οι οποίες καταλήγουν να γίνουν συναισθηματικές εισβολές που τον απογυμνώνουν.

Η μητέρα του, η κολλητή του, ο πρώην σύντροφός του και ένα εικοσάχρονο αγόρι ως ραντεβού για ευκαιριακό σεξ, ξεδιπλώνουν όλη την βεντάλια των επιλογών που θα μπορούσε να έχει κανείς, ώστε να προλάβει το τρένο της ενηλικίωσης του.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Σουλεϊμάν και στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Μπένος,  Αναστασία Στυλιανίδη, Γιάννης Τσουμαράκης και η Λουκία Πιστιόλα.

30 Δεκ – 11 Φεβ 2025
Θέατρο ΑΛΜΑ
Ακομινάτου 15, Αθήνα – 21 0522 0100

Καρδιά του Σκύλου

Οι 8 παραστάσεις που δεν χάνονται τον Ιανουάριο

Αυτή η καρδιά χτύπησε εκκωφαντικά την περασμένη σεζόν και ο παλμός της μεταδόθηκε σε όλη τη θεατρική Αθήνα. Ο λόγος για την «Καρδιά του Σκύλου» της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη που μετά της ευρεία αποδοχή της από κοινό και κριτικούς -η παράσταση σημείωσε αλλεπάλληλα sold out- θα συνεχίσει να χτυπά δυνατά για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Κιβωτός φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό και με τα πιο βαθιά και υπαρξιακά ερωτήματα.

Η «Καρδιά του Σκύλου» είναι ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα έργα του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Γραμμένη το 1925, αυτή η σπονδυλωτή νουβέλα -δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας– αποτελεί μια καυστική σάτιρα της σοβιετικής κοινωνίας και μια βαθιά διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης.

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από ένα επιστημονικό πείραμα που έχει ως στόχο να μεταμορφώσει έναν αδέσποτο σκύλο σε άνθρωπο. Ο Ρώσος καθηγητής Πρεομπραζένσκι, ένας αριστοκράτης επιστήμονας, επιχειρεί αυτή την τολμηρή διαδικασία, αλλά τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα.

Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του αντικατοπτρίζοντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά της “νέας” κοινωνίας.

Σκηνοθετεί η Έφη Μπίρμπα και πρωταγωνιστούν οι Άρης Σερβετάλης, Αντώνης Μυριαγκός, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέτσικας.

1 – 19 Ιανουαρίου 2025
Θέατρο Κιβωτός
Πειραιώς 115, Αθήνα – 21 0342 7426

Θέλω να σου κρατάω το Χέρι

Οι 8 παραστάσεις που δεν χάνονται τον Ιανουάριο

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους I Want to Hold Your Hand (Θέλω να σου κρατάω το χέρι).

Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που εγκαινίασε  τη νέα καλλιτεχνική εποχή ενός από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας.
Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές.

Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη. Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά.

Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι.
Θα τα καταφέρουν;

Σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα, η οποία συμπρωταγωνιστεί μαζί με τον Τάσο Ιορδανίδη.

30 Δεκ – 28 Φεβ 2025
Θέατρο Άλφα
28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα – 21 0520 1828

Ο Θείος Βάνιας

Οι 8 παραστάσεις που δεν χάνονται τον Ιανουάριο

«Ο Θείος Βάνιας» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1899, σε σκηνοθεσία Κονσταντίν Στανισλάφσκι, με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Στανισλάφσκι, τη σύζυγό του Λιλίνα και την Όλγα Κνίπερ, σύζυγο του Τσέχωφ.

Η υπόθεση του έργου -που ο Τσέχωφ χαρακτηρίζει «σκηνές από τη ζωή στο χωριό σε τέσσερις πράξεις»- διαδραματίζεται σε μια αγροτική έπαυλη στη Ρωσία και εξετάζει τις ζωές ανθρώπων που νιώθουν παγιδευμένοι σε μια κατάσταση ματαιότητας και απογοήτευσης.

Η ιστορία επικεντρώνεται στον Θείο Βάνια, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διαχείριση του κτήματος της οικογένειας για λογαριασμό του κουνιάδου του, του συνταξιούχου πλέον καθηγητή Σερεμπριάκωφ. Όταν ο Σερεμπριάκωφ, μαζί με τη νεαρή και όμορφη σύζυγό του Γιελένα, έρχεται να ζήσει στο κτήμα, η παρουσία του προκαλεί ταραχή.

Ο Βάνιας, απογοητευμένος από τη ζωή του και την ανούσια αφοσίωσή του στον καθηγητή, συνειδητοποιεί ότι έχει σπαταλήσει τα χρόνια του σε μάταιες προσπάθειες. Παράλληλα, ο γιατρός Αστρώβ, που συχνά επισκέπτεται το κτήμα, γοητεύεται από την Γιελένα, ενώ η Σόνια, κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο, είναι ερωτευμένη με τον Αστρώβ.

Ωστόσο, οι έρωτες αυτοί είναι χωρίς ανταπόκριση, προκαλώντας συναισθηματική σύγχυση και θλίψη στους χαρακτήρες.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Καταλειφός που μοιράζεται την σκηνή με τους Κλεοπάτρα Τολόγκου, Παναγιώτη Μπουγιούρη, Βαγγέλη Ρόκκο, Μενέλαο Χαζαράκη, Αμαλία Νίνου, Τζένη Θεωνά, Στέλλα Κρούσκα, Φοίβο Σαμαρτζή. 

1 – 12 Ιανουαρίου 2025
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32 – 21 0414 3310