Μια δυνατή παράσταση. Μια στοχαστική παράσταση. Εμπνευσμένη από τη μυθολογία του Σίσυφου. Μέσα από την «ανάγνωση» του αντίστοιχου δοκιμίου του Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα, Αλμπέρ Καμί. Σε ένα πλαίσιο αναζήτησης. Με ένα ισχυρό και γόνιμο «θέλω» για περαιτέρω διερεύνηση και δημιουργία. Meeting point η Θεσσαλονίκη και το ThessFringe Festival.
Μια παράσταση 45 λεπτών που έχει την ιδιαιτερότητα να θεωρεί εαυτόν ως προϊόν εν εξελίξει. Η πράξη είναι που θα ορίσει τη συνέχεια, το επόμενο βήμα. Μια εποχή μύθων και θρύλων θα αναβιώσει καθώς η Μαριάνθη Μότα μας δίνει μια δική της χορευτική έκφραση και ερμηνεία του μύθου. Σπούδασε χορό και τσίρκο στη Θεσσαλονίκη, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, τη Λέουβεν (ή Λουβέν), τη Βαλένθια και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Διδάσκει χορό, αυτοσχεδιασμό και τσίρκο σε παιδιά, νέους και ενήλικες.
Εν προκειμένω, παρουσιάζει έναν ακροβατικό χορό τοίχου σε σχοινί μπροστά από έναν πέτρινο τοίχο, με τη συνοδεία των ήχων ενός τσέλο – παίζει η Σάρι Ρούμι. Ένα έργο βασισμένο στο μύθο του Σίσυφου και στο έργο του Αλμπέρ Καμύ γύρω από το ήθος του παραλόγου.
Ο Σίσυφος έπρεπε να σπρώχνει έναν τεράστιο βράχο επάνω σε έναν μεγάλο, απόκρημνο λόφο. Κάθε φορά που έφτανε στην κορυφή ο βράχος κατρακυλούσε και ο Σίσυφος έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή. Αυτή η παράσταση φιλοδοξεί να ταξιδέψει το κοινό μέσα από μια αρχέγονη εξερεύνηση των εκκρεμών που δημιούργησε το σώμα του χορευτή και τη σημειολογία του αιώνιου μονοπατιού του Σίσυφου.
Από το Intronews.gr επικοινωνήσαμε με τη Μαριάνθη Μότα θέλοντας να καταλάβουμε πώς ένας τόσο παλιός μύθος βρίσκει πάντα νέους τρόπους να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για τη δύναμη του χορού και τη δυσκολία που παρουσιάζει αυτό το υποείδος (σε τοίχο). Αλλά και για το συνδυασμό θεατρικότητας και μουσικής.
-Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στο μύθο του Σίσυφου, γεννώντας σου την επιθυμία να το προσεγγίσεις καλλιτεχνικά;
«Ο μύθος του Σίσυφου μέσα από το αντίστοιχο δοκίμιο του Αλμπέρ Καμύ δίνει στον Σίσυφο, και στον κάθε ένα από εμάς με τον εσωτερικό μας Σίσυφο, την ιδιότητα του ήρωα. Ενός παράλογου ήρωα, ο Καμύ αγαπά το Παράλογο, που μέσα στην ατέλειωτη πορεία του πάνω και κάτω στο βουνό, παρέα με το βράχο του, το φορτίο του, καταφέρνει και λέει ότι “Ολα είναι καλά”. Το δοκίμιο με τράβηξε τόσο πολύ που όταν το διάβασα πρώτη φορά, το 2020, ήξερα από τότε ότι θέλω να ασχοληθώ σε παραστασιακό επίπεδο με αυτό».
-Πώς προετοιμάζεις το κομμάτι της χορογραφίας;
«Αρχικά πρέπει να πω πως δεν έχω πολύ καιρό που άρχισα να δουλεύω τεχνικά με χορό στον τοίχο. Είναι πολύ απαιτητικό και η χορογραφία στηρίχθηκε αρκετά στο τεχνικό της κομμάτι στις δράσεις που μου επιτρέπει να κάνω η πρακτική μου ως τώρα και ο χώρος που φιλοξενούμαι. Στο δραματουργικό κομμάτι, νομίζω η διαδικασία είχε για άλλη μια φορά, πειραματισμό, διαίσθηση και πρακτική πάνω σε ιδέες».
Η μουσική γεννά την κίνηση ή η θεματολογία προκύπτει από την κίνηση και μετά η μουσική προσαρμόζεται πάνω σε αυτό και αναλόγως;
«Η αιώρηση, η επανάληψη, η αναζήτηση, είναι οι βασικές μας θεματικές. Πάνω σε αυτές δουλέψαμε τόσο κινητικά όσο και μουσικά»
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που επέλεξες το τσέλο ως μουσικό όργανο για αυτήν την παράσταση;
«Όχι. Διαισθητικά ένιωσα πως το τσέλο και η καλλιτεχνιδα Σάρι Ρούμι συγκεκριμένα, θα ταιριάξουν στο πρότζεκτ. Όπως και συνέβη».
Το έργο εμπεριέχει στον τίτλο τη λέξη «Δοκιμή». Υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα πίσω από αυτήν την επιλογή λέξης;
«Όχι (σ.σ: γέλια). Είναι δοκιμή λόγω έλλειψης χρόνου για περαιτέρω διερεύνηση και δημιουργία. Αντιλαμβανόμαστε αυτή μας την προσπάθεια ως μια δοκιμή, και έτσι θέλαμε να την επικοινωνήσουμε και στο κοινό μας. Έχουμε ήδη ανανεώσει το προσωπικό ραντεβού μας με το πρότζεκτ για το Νοέμβριο του 2023».
ThessFringe Festival: Ταξίδι στη δημιουργία, την έκφραση και την επικοινωνία
Το ThessFringe Festival είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φεστιβάλ, πολυταξιδεμένο και άκρως δημιουργικό. Δίνει άπλετο χώρο στην έκφραση και στην επικοινωνία, δεν φοβάται να πειραματιστεί και να ρισκάρει.
Στη Θεσσαλονίκη γίνεται φέτος για πρώτη φορά. Φιλοδοξώντας να βρει χημεία με μία πόλη που φημίζεται για τον τρόπο που αγκαλιάζει τα πολιτιστικά φεστιβάλ.
Στην πρώτη του χρονιά, το ThessFringe Festival φιλοξενεί 14 παραστάσεις & 3 workshop, από 6 διαφορετικές χώρες σε 6 διαφορετικά venues (Φαρκάνη, Kunia Cultural Hub, Monokyklo, To Pikap Kato, Rover Bar, TranseNdance
Και έχουν ήδη μπει οι βάσεις για την επόμενη χρονιά, για το επόμενο ραντεβού. Οι αιτήσεις για το ThessFringe 2024 θα ξεκινήσουν σύντομα.
Για περισσότερες πληροφορίες για το ThessFringe Festival πατήστε ΕΔΩ