Ο οίκος Christie’s πούλησε προς 2,8 εκ. δολάρια έναν από τους «20 καλύτερα αντίγραφα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο», το «Μεγάλο Κύμα» του Χοκουσάι.

Το «Μεγάλο Κύμα» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και εμβληματικά έργα του κόσμου. Έχει αναπαραχθεί σε εκατομμύρια εικόνες, από τσάντες και παζλ μέχρι λιθογραφίες και η πώληση αφορά μια εκτύπωση του έργου, ενώ άλλες εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας υπάρχουν στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου όπως το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης και το Rijksmuseum του Άμστερνταμ.

Το «Great Wave» δημιουργήθηκε στις αρχές του 1830 και αποτυπώνει τρία αλιευτικά πλοία να «παλεύουν» στην άγρια θάλασσα της Ιαπωνίας, με το βουνό Φούτζι στο βάθος. Το συγκεκριμένο αντίτυπο αποτελεί αποτέλεσμα ξυλογραφίας, μιας τεχνικής για μαζική παραγωγή αντιτύπων σε χαρτί.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα αντίγραφα του «The Great Wave» έχουν υπάρξει, αλλά τα εναπομείναντα σήμερα είναι δυσεύρετα και εξαιρετικά περιζήτητα. Η ερευνήτρια του Βρετανικού Μουσείου Capucine Korenberg υπολογίζει ότι ενδέχεται να υπάρχουν έως και 8.000 αντίγραφα. Μάλιστα, σε ανάρτησή της από το 2020 σημείωνε ότι στα μέσα του 19ου αιώνα τα αντίτυπα ήταν και αρκετά φθηνά.

Η εκπληκτική σύνθεση αυτής της ξυλογραφίας, λέγεται ότι ενέπνευσε το La Mer (Η θάλασσα) του Ντεμπισί και το Der Berg (Το βουνό) του Ρίλκε, θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες εικόνες της τέχνης. Άλλα έργα τέχνης εμπνευσμένα από το κύμα του Χοκουσάι περιλαμβάνουν την Έναστρη Νύχτα (1889) του Βίνσεντ βαν Γκογκ, το Drowning Girl (1963) του Ρόι Λίχτενσταϊν και το Untitled (Wave) (2005/2006) του Peter Soriano. Το 2020, ο καλλιτέχνης manga Araki Hirohiko δημιούργησε την αφίσα The Sky above The Great Wave off the Coast of Kanagawa, στην οποία απεικονίζεται το κύμα, για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Μεγάλο Κύμα
Έναστρη Νύχτα (1889) του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Οι τιμές άλλων αντιγράφων που πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν από μερικές χιλιάδες δολάρια έως και πάνω από 1,5 εκατ. δολ. Ωστόσο, το αντίγραφο που πωλήθηκε μέσα στην εβδομάδα χαρακτηρίζεται στην περιγραφή ως ένα «καλοδιατηρημένο» αντίγραφο, το οποίο συγκαταλέγεται «αδιαμφισβήτητα στα περίπου 20 καλύτερα που υπάρχουν σήμερα».

Ο οίκος δημοπρασιών είχε ορίσει την τιμή μεταξύ 500.000 και 700.000 δολαρίων. Η εκτύπωση που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s είναι μια από της υψηλής ποιότητας εκδόσεις που κυκλοφορούν και δεν έχουν ήδη αποκτηθεί από μουσείο και πουλήθηκε για 2,8 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.