Περιεχόμενα
Απεικονίζοντας ένα άγνωστο γυναικείο θέμα, το «Dame mit Fächer» (Κυρία με βεντάλια) ήταν ένας από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν στο στούντιο του Αυστριακού καλλιτέχνη μετά τον θάνατό του το 1918, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.
Ανακοινώνοντας την πώληση την Τετάρτη, ο οίκος Sotheby’s ονόμασε το πορτρέτο ως το «τελευταίο αριστούργημα» του Klimt. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των πωλήσεων ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης του οίκου δημοπρασιών, Thomas Boyd Bowman, το περιέγραψε ως «εκπληκτικό».
«Η ομορφιά και ο αισθησιασμός του πορτρέτου έγκειται στη λεπτομέρεια: οι κηλίδες του μπλε και του ροζ που ζωντανεύουν το δέρμα της καθήμενης, οι φτερωτές γραμμές των βλεφαρίδων της και τα σφιγμένα χείλη που δίνουν χαρακτήρα στο πρόσωπό της», τονίστηκε σε ένα δελτίο τύπου.
Όλα άρχισαν το 1917
Ξεκίνησε το 1917, το «Dame mit Fächer» αποδίδεται με το χαρακτηριστικά πλούσιο, εκφραστικό ύφος του Klimt. Όπως και μεγάλο μέρος του έργου του, προβάλλει τις επιρροές της Ανατολικής Ασίας που διαμόρφωσαν τη δουλειά του – όχι μόνο στον θαυμαστή που κρατάει ο άγνωστος σκηνοθέτης του, αλλά και τη χρήση μοτίβων από φοίνικα και άνθη λωτού.
Η ισοπεδωμένη προοπτική του φόντου εν τω μεταξύ παραπέμπει στις ιαπωνικές ξυλομπογιές που εμφανίζονταν εξέχοντα στη μεγάλη συλλογή ασιατικής τέχνης του ζωγράφου.
Τα περισσότερα από τα πιο γνωστά έργα του Klimt (συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού του «The Kiss») προέκυψαν από την προηγούμενη «Χρυσή Φάση» του, στην οποία συχνά ενσωμάτωνε φύλλα χρυσού στην τέχνη του. Αυτή η περίοδος της καριέρας του ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910.
Αλλά ο Klimt βρισκόταν την εποχή του θανάτου του, σε ηλικία 55 ετών, «στην καλλιτεχνική του ακμή και παρήγαγε μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα και πειραματικά έργα του», δήλωσε η επικεφαλής της ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του Sotheby’s, Helena Newman, σε μια πρόσφατη δήλωση.
«Dame mit Fächer»
Το «Dame mit Fächer» είναι ένα από τα λίγα πορτρέτα του Klimt που βρίσκονται ακόμα σε ιδιώτες. Ασυνήθιστα, έχει τετράγωνο σχήμα, με μέγεθος περίπου ένα μέτρο (3,3 πόδια) τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος.
Η Newman σημείωσε επίσης ότι, σε αντίθεση με πολλά από τα πιο γνωστά πορτρέτα του καλλιτέχνη, το έργο δεν ήταν παραγγελία, που σημαίνει ότι πιθανότατα ζωγραφίστηκε για δική του ευχαρίστηση.
«Αυτό… είναι κάτι εντελώς διαφορετικό – ένα τεχνικό tour de force, γεμάτο πειραματισμούς που ωθούν τα όρια, καθώς και μια εγκάρδια ωδή στην απόλυτη ομορφιά», είπε.
Το «ταξίδι» του έργου
Ο πίνακας ανήκε στο παρελθόν στον Βιεννέζο βιομήχανο Erwin Böhle, φίλο και προστάτη του Klimt. Αργότερα αγοράστηκε από τον συλλέκτη έργων τέχνης Rudolf Leopold, ο οποίος το πούλησε στην οικογένεια του σημερινού ιδιοκτήτη στους Sotheby’s το 1994 για λιγότερο από 12 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Artnet.
Ο πίνακας δεν εμφανίστηκε σε δημοπρασία έκτοτε, αν και εκτέθηκε πέρυσι στο The Belvedere, ένα αυστριακό μουσείο που στεγάζει το «The Kiss» και πολλά άλλα σημαντικά έργα του Klimt.
Η τύχη των άλλων έργων του Klimt
Οι πίνακες του Klimt έχουν «εκραγεί» σε αξία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο Αυστριακός είναι πλέον ανάμεσα στους λίγους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα έχουν πουληθεί για εννιαψήφια ποσά. Το ρεκόρ δημοπρασίας για ένα Klimt κατέχει επί του παρόντος το «Birch Forest», που κάποτε ανήκε στον αείμνηστο συνιδρυτή της Microsoft, Paul G. Allen, το οποίο έφτασε τα 104,5 εκατομμύρια δολάρια πέρσι μετά τον θάνατο του δισεκατομμυριούχου των ΗΠΑ.
Άλλα έργα πιστεύεται ότι έχουν πουληθεί ιδιωτικά για ακόμη περισσότερα. Σύμφωνα με τους Financial Times, δικαστικά έγγραφα από μια συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη μεταξύ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev και του εμπόρου έργων τέχνης Yves Bouvier έδειξαν ότι ο ολιγάρχης αγόρασε κάποτε το «Wasserschlangen II» (Water Serpents II) του Klimt για 183,8 εκατομμύρια δολάρια.
Το «Portrait of Adele Bloch-Bauer I» του Klimt αγοράστηκε εν τω μεταξύ από τον Αμερικανό επιχειρηματία Ronald Lauder για 135 εκατομμύρια δολάρια το 2006. Δέκα χρόνια αργότερα, η Oprah Winfrey πούλησε μια άλλη απεικόνιση του ίδιου θέματος, το «Portrait of Adele Bloch-Bauer II» σε έναν Κινέζο αγοραστή για 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το «Dame mit Fächer» είναι το αστέρι της καλοκαιρινής δημοπρασίας μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου.
Η δημοπρασία θα περιλαμβάνει άλλα πορτρέτα διακεκριμένων καλλιτεχνών, που θα συμπέσει με την πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία της National Portrait Gallery του Λονδίνου. συμπεριλαμβανομένων των Alberto Giacometti και Edvard Munch.
Με πληροφορίες από το CNN