Περιεχόμενα
Η κατασκευή του αρχιτέκτονα Vinu Daniel για την Τριενάλε Αρχιτεκτονικής της Sharjah ονομάζεται 3-minute Pavilion και οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από ένα υλικό που κανείς δεν φαντάζεται.
Πρόκειται για ένα πέρασμα που χρειάζονται μόνο 3 λεπτά για να το διασχίσεις, κατασκευασμένο με 1.425 απορρίμματα ή πεταμένα ελαστικά.
Οι αριθμοί δεν είναι τυχαίοι, ο αριθμός των ελαστικών που χρησιμοποιούνται είναι ο αριθμός των ελαστικών που απορρίφθηκαν σε χρόνο 3 λεπτών…
Αυτή η κατασκευή δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά περικλείεται από μία φιλοσοφία και παρουσιάζεται στην Τριενάλε που επιμελήθηκε ο Tosin Oshinowo.
Ουσιαστικά το έχει οραματιστεί ως ένα πέρασμα από άχρηστα ελαστικά που παρακινεί κάποιον να αναλογιστεί την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουμε εμείς οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση.
«Το οικοδόμημα στέκεται, όχι απλώς ως φρικιαστική υπενθύμιση των προβλημάτων μας, αλλά προσφέρει επίσης μια λύση στην καταστροφή που μας στοιχειώνει, ότι αυτά τα απόβλητα μπορούν επίσης να γίνουν όμορφοι κατοικήσιμοι χώροι», λέει ο Daniel.
Όμορφοι χώροι φτιαγμένοι από σκουπίδια
Το περίπτερο 3-Minute Corridor, σχεδιασμένο από την WallMakers εστιάζει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανησυχιών για τα απόβλητα μέσω της επαναχρησιμοποίησης υλικών.
Το Οικοδόμημα που θα εμφανίζεται στην Τριενάλε Αρχιτεκτονικής Sharjah μέχρι τις 10 Μαρτίου 2024, σύμφωνα με το θέμα της εκδήλωσης The Beauty of Impermanence: An Architecture of Adaptability, απεικονίζει τη σημαντική ποσότητα καθημερινών απορριμμάτων και τη δυνατότητα μετατροπής αυτών των υλικών σε πρακτικούς χώρους διαβίωσης.
Αποτελούμενο από 1.425 πεταμένα ελαστικά, ρίχνει φως στην εκπληκτική κλίμακα των ανθρωπογενών απορριμμάτων, περίπου 684.931 ελαστικά καθημερινά, η ποσότητα που απορρίπτεται παγκοσμίως σε μόλις μια σύντομη βόλτα τριών λεπτών στο διάδρομο.
Αυτή η δομή επαναχρησιμοποιεί ελαστικά που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις απορριμμάτων του Sharjah, συνδυάζοντάς τα με τοπικά άφθονη άμμο της ερήμου, που συχνά παραβλέπεται στην κατασκευή.
Οικοδόμηση βιωσιμότητας σε ξηρά περιβάλλοντα – Οι τοίχοι που προσφέρουν μόνωση
Το οικοδόμημα καταδεικνύει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία αυτών των υλικών χρησιμοποιώντας δημιουργικά σοβά λάσπης, παρουσιάζοντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση εν μέσω της τρέχουσας έλλειψης κτιριακών πόρων.
Η σύντηξη αυτών των υλικών έχει ως αποτέλεσμα μια τροποποιημένη μορφή τοιχοποιίας που όχι μόνο συμβολίζει τη δέσμευση για επαναχρησιμοποίηση των απορριπτόμενων πόρων, αλλά εγγυάται επίσης ένα θερμικά μονωμένο εσωτερικό, παρέχοντας έναν πιο δροσερό χώρο στο περιβάλλον της ερήμου.
Ο σχεδιασμός της WallMakers καταδεικνύει τη δυνατότητα δημιουργίας κτιρίων σε εξαιρετικά θερμές και ξηρές περιοχές χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα υλικά που ρυθμίζουν φυσικά τη θερμοκρασία, υπογραμμίζοντας μια βιώσιμη κατασκευαστική προσέγγιση που εξαλείφει την ανάγκη για ενεργά συστήματα ψύξης.
Φωτογραφίες: wallmakers.org