Souvenirs σχετικά με τον Van Gogh αφαιρούνται από γκαλερί στο Λονδίνο, καθώς θεωρούνται πλέον ακατάλληλα αφού σχετίζονται το θέμα της ψυχικής υγείας. Η γκαλερί Courtauld, στο Somerset House, φιλοξενεί την έκθεσή της Van Gogh Self-portraits μέχρι τον Μάιο. Βέβαια, αυτό που την έφερε στο επίκεντρο ήταν τα «ευαίσθητα» souvenirs που πωλούσε.

Τα αντικείμενα είναι διαθέσιμα στο προσωπικό και στο ηλεκτρονικό του κατάστημα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται μια γόμα σε σχήμα αυτιού, μια αναφορά στο γεγονός ότι ο Ολλανδός ζωγράφος έκοψε το αριστερό του αυτί. Αργότερα πέρασε ένα χρόνο στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Saint-Paul de Mausole στο Saint-Remy στη Γαλλία.

Είναι γνωστό ότι ο Van Gogh αντιμετώπιζε προβλήματα με την ψυχική του υγεία σε όλη του τη ζωή και το 1890, σε ηλικία 37 ετών, αυτοπυροβολήθηκε. Τη Δευτέρα, η γκαλερί μίλησε στο CNN κι αναγνώρισε τις ανησυχίες που εγείρονται για έναν μικρό αριθμό αντικειμένων που είναι διαθέσιμα στο κατάστημα και το ηλεκτρονικό κατάστημα της The Courtauld Gallery.

«Η Courtauld λαμβάνει υπόψιν της, την ψυχική υγεία. Δεν ήταν ποτέ πρόθεση μας να παρουσιαστεί μια αναίσθητη ή αρνητική στάση σε αυτό το σημαντικό θέμα με την διάθεση αυτών των αντικειμένων. Αποτελούν ένα δείγμα αυτών που πωλούνται και θα αφαιρεθούν από το κατάστημα», ανέφερε η δήλωση.

Αν και δεν ξεκαθάρισε ποια αντικείμενα θα αφαιρέσει, η γόμα δεν είναι διαθέσιμη για αγορά μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος.
Σύμφωνα με την Mail on Sunday, ένα από τα αναμνηστικά δώρα ήταν ένα σαπούνι που διαφημίζεται ως ιδανικό για «τον βασανισμένο καλλιτέχνη που απολαμβάνει τις σαπουνάδες».

Ένα «κουτί πρώτων βοηθειών» για τις 20 βασικές ψυχολογικές καταστάσεις του, πάντως, εξακολουθεί να πωλείται. Τα είδη προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς «παίζουν» με ζητήματα ψυχικής υγείας. Η πώληση αυτών των «αναίσθητων» δώρων αντικατοπτρίζει μια τρέχουσα στάση στους καλλιτεχνικούς κύκλους, ενώ αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του κυνισμού και της εμπορευματικότητας που έχει επηρεάσει την σύγχρονη τέχνη, σύμφωνα με όσα είπε στο CNN, o Charles Thomson, συνιδρυτής του κινήματος τέχνης Stuckist.

Παρά την συζήτηση που έχει γίνει σχετικά με την ψυχική υγεία, φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν την παίρνουν και τόσο στα σοβαρά, ενώ κάποιοι φαίνεται να την εκμεταλλεύονται για εμπορικούς – διαφημιστικούς σκοπούς.