Ένα αριστούργημα του Βασίλι Καντίνσκι που είχε κλαπεί από τους Ναζί, οι οποίοι σκότωσαν τον ιδιοκτήτη του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 1944, πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι του ποσού-ρεκόρ των 37,2 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ), όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (03/03).

Συγκεκριμένα, ο πίνακας ζωγραφικής πωλήθηκε στον οίκο Sotheby’s για λογαριασμό των δισέγγονων του ιδιοκτήτη, όπως αναφέρει ο «Guardian». Πρόσφατα, μάλιστα, επανενώθηκε με το έργο του 1910, με τίτλο «Murnau mit Kirche II», το οποίο είχε ανακαλυφθεί σε μουσείο στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει το βαυαρικό χωριό Μουρνάου με μία «έκρηξη χρωμάτων», βρισκόταν στο Πότσνταμ του Βερολίνου.

Νέο ποσό-ρεκόρ για έργο του Βασίλι Καντίνσκι

Το ποσό των 37,2 εκατομμυρίων λιρών σε έναν άγνωστο – μέχρι στιγμής – πλειοδότη μέσω τηλεφώνου δημιούργησε μία νέα τιμή-ρεκόρ όσον αφορά στα έργα του Βασίλι Καντίνσκι. Το προηγούμενο υψηλότερο ποσό που καταβλήθηκε σε δημοπρασία για έναν πίνακα του ζωγράφου ήταν, το 2017, και άγγιξε τα 33 εκατομμύρια λίρες (περίπου 37,2 εκατομμύρια ευρώ), το οποίο πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες του εν λόγω πίνακα ζωγραφικής ήταν φίλοι με μερικούς από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς και στοχαστές της εποχής τους, όπως ο Τόμας Μαν, ο Φραντς Κάφκα και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Επισημαίνεται ότι η συλλογή του ζεύγους περιελάμβανε περισσότερα από 100 έργα τέχνης.

Από την πλευρά της, η Έλενα Νιούμαν, πρόεδρος του Sotheby’s Europe, δήλωσε: «Η περίοδος Μουρνάου του Βασίλι Καντίνσκι ήρθε ώστε να καθορίσει την αφηρημένη τέχνη για τις μελλοντικές γενιές και η εμφάνιση ενός τόσο σημαντικού πίνακα – ενός από τους τελευταίους αυτής της περιόδου και κλίμακας που παραμένει σε ιδιωτικά χέρια – είναι μία σημαντική στιγμή για την αγορά και τους συλλέκτες».

Επίσης, η ίδια πρόσθεσε: «Η επιστροφή του, ύστερα από τόσα χρόνια, μας επιτρέπει επιτέλους να επανασυνδέσουμε αυτόν τον αξιόλογο πίνακα με την ιστορία του και να ανακαλύψουμε εκ νέου τη θέση των Στερν και της συλλογής τους στο λαμπερό πολιτιστικό περιβάλλον του Βερολίνου της δεκαετίας του 1920».

Φωτογραφία κειμένου: Sotheby’s