Μυθιστορήματα με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή και ένα δοκίμιο που είναι εξαιρετικά επίκαιρο καθώς η πολιτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα βιβλία που προτείνουμε αυτό το μήνα αναλυτικά…

Ρεαλιστική Τριλογία

5 βιβλία να διαβάσεις αυτόν το μήνα: Μυθιστορήματα και δοκίμια για συντροφιά στα πρωτοβρόχια

του Joaquim-Maria Machado De Assis
Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα
Εκδόσεις: Gutenberg

Η Ρεαλιστική Τριλογία του Machado de Assis είναι ένα βιβλίο για το οποίο ο Woody Allen έχει εκφράσει τον θαυμασμό του. Επιπλέον, ο Machado de Assis συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε συγγραφείς που έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις ταινίες του.

Τα μετά θάνατον απομνημονεύματα του Μπρας Κούμπας, ο Κίνκας Μπόρμπα και ο Δον Κασμούρο, συνιστούν τρία μυθιστορήματα-σταθμούς στο έργο του σημαντικότερου Βραζιλιάνου συγγραφέα όλων των εποχών.

Μέσα από τις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές αναφορές προβάλει ανάγλυφο το Ρίο ντε Τζανέιρο του Β’ μισού του 19ου αιώνα, όπου ο πολυσχιδής Machado de Assis βάζει τους ήρωές του να κινούνται σε παράλληλες τροχιές, φωτίζοντας από διαφορετικά σημεία τον ψυχισμό τους, χωρίς να ξεδιαλύνει πάντα τις σκοτεινές περιοχές της συνείδησης.

Δεξιοτεχνία, λεπτή ειρωνεία,εύθυμη ελαφρότητα, σκεπτικισμός, ελευθερία χαρακτηρίζουν τη γραφή ενός συγγραφέα που μετουσιώνει με τρόπο μοναδικό ολόκληρη την ευρωπαϊκή παράδοση.

«Όπως θέλετε – Λύσσα και αδυναμία»

5 βιβλία να διαβάσεις αυτόν το μήνα: Μυθιστορήματα και δοκίμια για συντροφιά στα πρωτοβρόχια

του Γκυστάβ Φλωμπέρ
Μετάφραση: Έφη Κορομηλά
Εκδόσεις: Ερατώ

 
Δύο ιστορίες του Γκυστάβ Φλωμπέρ, πραγματικά θρίλερ και που για πρώτη φορά δημοσιεύονται στην ελληνική γλώσσα, βρίσκονται στις σελίδες του βιβλίου αυτού.

Στην ιστορία «Όπως θέλετε (Quidquid Volueris)» ο Ντζαλιόχ ένα υβριδικό πλάσμα, γέννημα ενός απάνθρωπου πειράματος, έχει μια τρυφερή καρδιά που πάλλεται από έρωτα και υποφέρει από την σκληρή απόρριψη όχι μόνο από τη γυναίκα που αγαπά, αλλά και απ’ όλο το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε να ζει παρά τη θέλησή του.

Το πάθος και η απογοήτευση θα πυροδοτήσουν τα πρωτόγονα ένστικτα που καταπνίγει και που θα τον ωθήσουν σε πράξεις αποτρόπαιες, φρικιαστικές, μακάβριες. Η ίδια μακάβρια νότα υπάρχει και στην περιγραφή της ωραίας και αιθέριας νέας, που ο Φλωμπέρ σπεύδει να μας την περιγράψει μέσα στον τάφο της.

Στην δεύτερη ιστορία με τίτλο «Λύσσα και αδυναμία», ο νεαρός συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη μέσα σε έναν τάφο όπου συναντά έναν θαμμένο ζωντανό και γνωρίζει την τρομερή αγωνία του, τους στοχασμούς του για τον Θεό και τον Διάβολο, την απελπισμένη προσπάθειά του
να σωθεί.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η μανία, θα λέγαμε, του συγγραφέα εκπλήσσει: πώς είναι δυνατόν ένας έφηβος 15, 16 ετών να έπλαθε με τη φαντασία του και να περιέγραφε με την πέννα του τέτοιες μακάβριες σκηνές με τα πιο σκληρά και σκοτεινά χρώματα;

Ραντεβού κατά συρροή 

5 βιβλία να διαβάσεις αυτόν το μήνα: Μυθιστορήματα και δοκίμια για συντροφιά στα πρωτοβρόχια

του L.M. Chilton
μετάφραση: Σοφία Τάπα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Η αναζήτηση του τέλειου συντρόφου μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα… Το πιο διασκεδαστικό θρίλερ που θα διαβάσετε φέτος!
 
Γκουέν Τέρνερ, 29 ετών.

Επιχειρηματίας και barista μερικής απασχόλησης.

Της αρέσουν: τα podcast με αληθινά εγκλήματα, τα τυρογαριδάκια (όσο πιο πορτοκαλί τόσο καλύτερα), οι εμμονικές επισκέψεις σε εφαρμογές γνωριμιών.

Δεν της αρέσουν: τα διήμερα χανγκόβερ, οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ως επιχειρηματίες… και να ανακαλύπτει πως το τελευταίο της φλερτ ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος (μάλλον αυτό έπρεπε να το βάλει πρώτο στη λίστα).

Λένε πως ο ρομαντισμός έχει πεθάνει, αλλά αν η Γκουέν δεν καταφέρει να πιάσει τον μυστηριώδη δολοφόνο που έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε άντρα με τον οποίο έχει βγει ποτέ ραντεβού, θα πεθάνουν πολλοί περισσότεροι.

Ένα ανατρεπτικό, γρήγορο και ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα για τις ονλάιν γνωριμίες και τα ραντεβού κατά συρροή…

Γάζα, Ισραήλ και Δύση

5 βιβλία να διαβάσεις αυτόν το μήνα: Μυθιστορήματα και δοκίμια για συντροφιά στα πρωτοβρόχια

του Gilles Kepel
Μετάφραση: Αριστέα Κομνηνέλλη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Το νέο βιβλίο του Gilles Kepel, ενός από τους δημοφιλέστερους μελετητές της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε το εβραϊκό κράτος κατά την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου, όταν 1.140 άνθρωποι σφαγιάσθηκαν, βιάστηκαν και ακρωτηριάστηκαν, ακολουθήθηκε από μια εκατόμβη 30.000 Παλαιστινίων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση που εξαπολύθηκε από το Ισραήλ ως αντίποινα εναντίον της Γάζας.

Τα ολοκαυτώματα αυτά –με την αρχική θρησκευτική σημασία της μαζικής θυσίας– συμβολίζουν τη συμφορά που έχει πέσει πάνω στους Αγίους Τόπους στη δική μας τραγική εποχή. Μια αλληλουχία βίας και παραλογισμού που ξεκινά ήδη να ξετυλίγεται από το μακρινό παρελθόν των δύο λαών.

Ο Ζιλ Κεπέλ καταδεικνύει πώς οι πρωταγωνιστές αυτού του δράματος αναμειγνύουν στα λόγια και τα έργα τους το υπερφυσικό με το πολιτικό. Με τον ισλαμικό σουνιτικό ριζοσπαστισμό της Χαμάς και τους σιίτες συμμάχους τους υπό την καθοδήγηση του Ιράν έρχονται σε σύγκρουση οι υπερεθνικιστές Εβραίοι που εξασφαλίζουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου, μέσω αμφιλεγόμενων στρατηγικών, τη διατήρησή της στην εξουσία.

Από την Υεμένη μέχρι και τον Λίβανο, η σύγκρουση αυτή πυροδοτεί την ένταση στην περιοχή, και έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Παίρνει τη μορφή ενός πλανητικού πολέμου κατά της Δύσης και των αξιών της, προβάλλοντας παραλληλισμούς με το Απαρτχάιντ και το Ολοκαύτωμα.

Ορισμένα κράτη και οργανισμοί, υιοθετώντας την έννοια της «γενοκτονίας», επικαλούνται έναν «Παγκόσμιο Νότο» που βρίσκεται σε διαμάχη με έναν «Βορρά» που στιγματίζεται ως αποικιοκράτης και «ισλαμόφοβος». Ο συγγραφέας στο βιβλίο του φέρνει στο φως τα μεγάλα διακυβεύματα αυτής της σύγκρουσης των πολιτισμών.

Δεν είναι ποτάμι

5 βιβλία να διαβάσεις αυτόν το μήνα: Μυθιστορήματα και δοκίμια για συντροφιά στα πρωτοβρόχια

του Selva Almada
Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Δύο άντρες και ο έφηβος γιος του νεκρού τους φίλου πηγαίνουν για ψάρεμα στον ποταμό Παρανά. Ενώ πίνουν και μαγειρεύουν, μιλούν και χορεύουν, προσπαθούν να ξεπεράσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και του παρόντος, μισοζαλισμένοι από την υπνηλία και το κρασί.

Αυτή η οικεία, ιδιόμορφη στιγμή που συνδέει τις ζωές αυτών των τριών ανδρών τούς συνδέει επίσης με τις ζωές των κατοίκων του τόπου που περιβάλλεται από νερό και διέπεται από τους δικούς του νόμους. Το ποτάμι φέρει ζωή στα σπλάχνα του και οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτό το μέρος το προστατεύουν με νύχια και με δόντια από τους εισβολείς.

Αυτή η ιστορία, που κυλάει σαν το ποτάμι, μιλάει για την αγάπη μεταξύ φίλων, συγγενών, την αγάπη μιας μητέρας για τις κόρες της και αυτής των ντόπιων για το ποτάμι τους και ό,τι ζει σε αυτό, ενώ παράλληλα εξερευνά τη σκληρότητα και τη βία στο σύμπαν των αντρών.

Ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, όπου ο μοναδικός τρόπος γραφής και η εξαιρετική ευαισθησία της Αλμάδα λάμπουν για μία ακόμη φορά, καθώς οι ήρωες εκφράζουν με τις πράξεις τους αυτό που ελλοχεύει βαθιά μες στην ψυχή τους, πέρα από τη δική τους ζωή.