Θυμάστε που ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό πήγαινε διακοπές και πάντα έπεφτε πάνω σε έναν άλυτο γρίφο, σε μία μυστηριώδη υπόθεση που αναζητούσε λύση;

Φέτος είναι η δική σας ευκαιρία να γίνετε Ηρακλής Πουαρό της παραλίας, διαβάζοντας βιβλία μυστηρίου καθώς το κύμα ηχεί στα αφτιά σας και να ψάξετε απαντήσεις για το… μυστήριο.

Μαύρη άμμος

Βιβλία μυστηρίου για την παραλία

Cristina Cassar Scalia
μτφρ. Βιολέτα Ζεύκη
Εκδόσεις Διόπτρα 

Η Αίτνα έχει ξυπνήσει πάλι, και ο Άλφιο Μπουράνο που πηγαίνει στην σχεδόν εγκαταλειμμένη βίλα του, στις πλαγιές του βουνού, θα βρεθεί προς εκπλήξεως. Ένας τοίχος έχει καταρρεύσει από την υγρασία και από μέσα προβάλει το μουμιοποιημένο σώμα μιας γυναίκας.

Η αστυνομική υποδιευθύντρια Τζοβάνα Γκουαράζι, με τη βοήθεια ενός συνταξιούχου αστυνόμου, θα σκαλίσει το παρελθόν για να αναζητήσει την ταυτότητα της νεκρής. Ωστόσο, ένας σύγχρονος δολοφόνος που κυκλοφορεί ελεύθερος, είναι μπλεγμένος στην ιστορία.

Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση 

Βιβλία μυστηρίου για την παραλία

Αλέξις Ραβέλο
μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος
Εκδόσεις Τόπος 

Ο γνωστός μας Ελάδιο Μονρόι κείτεται αιμόφυρτος σε μια πολυτελή βίλα στη Γκραν Κανάρια. Πώς τα κατάφερε να μπλέξει πάλι ο πρώην συνταξιούχος ναυτικός που θα ήθελε να ζει μια ήρεμη ζωή με τους φίλους του;

«Η υπόθεση ξεκινάει από ένα αλλόκοτο ζευγάρι, τη Μελάνια Εσκουδέρο και τον δικηγόρο Αλφρέδο Σουάρες Σμιθ, ένα σκαλιστό κουτί συναισθηματικής μάλλον αξίας, την ερωμένη κάποιου μακαρίτη πολυεκατομμυριούχου κι έναν επικίνδυνο άντρα που κουβαλάει πάντοτε μαζί του ένα βιβλίο με ποιήματα».

Οι ανώνυμοι 

Βιβλία μυστηρίου για την παραλία

Hugues Pagan
μτφρ. Γιάννης Καυκιάς
Εκδόσεις Πόλις

Ο αρχιεπιθεωρητής Σρεντέρ (τον οποίο γνωρίσαμε στο Χαμένο Προφίλ) είναι μια έξοχα σκιαγραφημένη νουάρ φιγούρα. Απογοητευμένος από την αστυνομία, τριγυρίζει στους δρόμους, καταδιωκόμενος από τα φαντάσματα του παρελθόντος του, ακούγοντας μέσα στο μυαλό του blues και jazz.

Στην αρχή του βιβλίου εγκαθίσταται σε μια πόλη που δεν κατονομάζεται ποτέ και αναλαμβάνει την εξαφάνιση μιας δεκαπεντάχρονης κοπέλας η οποία βρίσκεται δολοφονημένη.

Ακολουθούν κι άλλες δολοφονίες, σε μια πόλη που μαστίζεται από τη βία τραμπούκων και διεφθαρμένων αστυνομικών.

«Ο Παγκάν περιγράφει με ακρίβεια την καθημερινότητα στα αστυνομικά τμήματα. Αναλύει με οξυδέρκεια την κοινωνική κατάσταση της εποχής, το κοντράστ ανάμεσα στην οικονομική ευημερία και των περιθωριοποίηση πολλών κοινωνικών ομάδων, τα χάσμα ανάμεσα στο όνειρο της επιτυχίας και όλους εκείνους που δεν μπορούν να το ακολουθήσουν, τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τους ταπεινούς».

Νυχτερινό τηλεφώνημα 

Βιβλία μυστηρίου για την παραλία

Γιάννης Μαρής 
Εκδόσεις Άγρα

Ο Γιάννης Μαρής έγραφε το Νυχτερινό τηλεφώνημα το 1956 και το δημοσίευε σε συνέχειες στην Απογευματινή. Όπως γράφει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ανδρέας Αποστολίδης στην εισαγωγή του, ο Μαρής έγραφε συνολικά εννέα διαφορετικά μυθιστορήματα την ίδια χρονιά, που όλα δημοσιεύονταν σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής.

Ο γνωστός μας αστυνόμος Μπέκας εμφανίζεται στο τέλος του βιβλίου και παίζει τελείως δευτερεύοντα ρόλο στην πλοκή, η οποία ξετυλίγεται γύρω από μια πολυτελή κι επικίνδυνη γυναίκα.
Ο ταπεινός υπάλληλος Στέφανος Μαυροειδής θα μπλέξει λόγω ενός λάθος τηλεφωνήματος σε μια ιστορία «με εκβιασμούς, συζυγικές απάτες, ζιγκολό κι απατεώνες». Η αθηναϊκή αστική γεωγραφία συμπρωταγωνιστεί στην πλοκή, οι νεόδμητες πολυκατοικίες του Κολωνακίου, της Κυψέλης και των Πατησίων.

Ο δολοφόνος στις σελίδες

Βιβλία μυστηρίου για την παραλία

Χρήστος Μαρκογιαννάκης 
Εκδόσεις Μίνωας

Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου, ένας εσωστρεφής και μοναχικός άντρας, αντιμετωπίζει μια σειρά φρικτών εγκλημάτων προς επίλυση.

Παρά το μονοχνωτισμό του, συχνάζει σε μια λέσχη ανάγνωσης αστυνομικής λογοτεχνίας, σε μια προσπάθεια να διεισδύσει στο μυαλό των μυθιστορηματικών εγκληματιών ώστε να καταλάβει καλύτερα τους αληθινούς.

Κάποια στιγμή όμως θα συνειδητοποιήσει ότι τα εγκλήματα που τον απασχολούν αποτελούν εικονογράφηση των αστυνομικών βιβλίων της βιβλιοθήκης του: της Άγκαθα Κρίστι, του Έντγκαρ Άλαν Πόε, της Φρεντ Βαργκάς και του Πέτρου Μάρκαρη. Ποιος όμως έχει πρόσβαση στο σπίτι του;

Αυτή η απάντηση, μαζί με πολλές άλλες, θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση των εγκλημάτων και θα αλλάξουν κάπως τον Μάρκου.

Υποξία 

Βιβλία μυστηρίου για την παραλία

Τέση Παπαθανασίου
Εκδόσεις Νίκας

Ο αστυνόμος Παβέρης αναλαμβάνει τη διαλεύκανση του θανάτου μιας γνωστής γιατρού στην Πάρο.

Παρότι οι ανώτεροι του προσπαθούν να αποδώσουν τον θάνατο σε αυτοκτονία, ο Παβέρης θα σκαλίσει την ιστορία σε βάθος με τη βοήθεια της υπαστυνόμου Νικολαΐδου και θα γυρίσει αρκετά πίσω, στο παρελθόν των μεγαλογιατρών συνεργατών της νεκρής.

Αλλά τι σχέση έχει με όλα αυτά ο ανώνυμος άντρας που συντάσσει απειλητικά σημειώματα κατά της γιατρού, επαναλαμβάνοντας ψυχαναγκαστικά τις ίδιες κινήσεις; Και ο μπον βιβέρ πρώην σύζυγος της γιατρού τι ρόλο έχει παίξει στον θάνατό της; Αγωνιώδες αστυνομικό μυθιστόρημα…