Έχουν περάσει 45 χρόνια από την τελευταία φορά που ένας Έλληνας συγγραφέας ή ποιητής, βρέθηκε υποψήφιος για να πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979, τη χρονιά που τελικά του απονεμήθηκε κιόλας. Από τότε, δεν έχουν υπάρξει φορές που Έλληνας ή Ελληνίδα συγγραφέας να έχει αναφερθεί έστω ως πιθανότητα. Μέχρι που σήμερα το πρωί, σαν από φάρσα, όπως τιτλοφορείται και ένα βιβλίο της, η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου είδε το όνομά της να βρίσκεται στις στοιχηματικές ψηλά και να κοντράρεται με Χαρούκι Μουρακάμι και Μάργκαρετ Άτγουντ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανάρτηση που έκανε η ίδια η συγγραφέας πίσω στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη στοιχηματική Ladbrokes που εδρεύει στη Βρετανία, ήταν στη 2η θέση μαζί με τον Μουρακάμι, με απόδοση 14/1 για να πάρει το Νόμπελ, πίσω από την πρώτη Καν Ξιουέ, την Κινέζα συγγραφέα που είναι το μεγάλο φαβορί για φέτος.
Στο παγκόσμιο λογοτεχνικό φόρουμ γίνονται αναρτήσεις με τις ανανεωμένες αποδόσεις και από τότε η Έρση Σωτηροπούλου έχει βρεθεί στο 15/1 για το Νόμπελ στις 21/9, με τον Μουρακάμι να παραμένει στο 14/1, μαζί με τον Αυστραλό Τζέραλντ Μερνέιμ.
Αυτή τη στιγμή, στο Ladbrokes, η κ. Σωτηροπούλου έχει απόδοση 16/1, είναι μαζί με την Μάργκαρετ Άτγουντ, τον Μερνέιμ, τον Σέζαρ Άιρα και τον Τόμας Πιντσόν, με τον Μουρακάμι μόνο 2ο πίσω από την Κινέζα.
Σε μια άλλη στοιχηματική, την Oddspedia, η Έρση Σωτηροπούλου έχει απόδοση 17 μαζί με τη Μάργκαρετ Άτγουντ για το Νόμπελ.
Η ανακοίνωση του ονόματος που θα λάβει το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας θα γίνει την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, η Κινέζα Καν Ξιουέ είναι στα 71 της το φαβορί, με τις στοιχηματικές να προκρίνουν γυναίκα συγγραφέα, μετά την περσινή κατάκτηση από τον Νορβηγό Γιαν Φόσσε.
Και μόνο, πάντως, που φτάσαμε να συζητάμε μετά από 45 χρόνια κάτι τέτοιο, αναδεικνύει το συγγραφικό μέγεθος της κ. Σωτηροπούλου, που δεν ξέρουμε αν έχει εκτιμηθεί σωστά εδώ στην Ελλάδα.
Ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου που ακούγεται για το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Η Έρση Σωτηροπούλου έχει εκδώσει ποιήµατα, νουβέλες, µυθιστορήµατα και έχει ασχοληθεί µε την οπτική και τη συγκεκριµένη ποίηση. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως µορφωτική σύµβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώµη.
Έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και µε το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για το µυθιστόρηµα Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές (Εκδόσεις Πατάκη, επανέκδοση, 2020), µε το Βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών για το µυθιστόρηµα Εύα (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), που ήταν επίσης υποψήφιο στη γαλλική του έκδοση για το Prix du Livre Europeen, µε το Κρατικό Βραβείο Διηγήµατος για τη συλλογή Να νιώθεις µπλε, να ντύνεσαι κόκκινα (Εκδόσεις Πατάκη, 2011) και µε το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία.
Το µυθιστόρηµά της Τι µένει από τη νύχτα (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος (Prix Mediterranee Etranger) και στις ΗΠΑ το Εθνικό βραβείο ALTA 2019 (µετάφραση: Karen Emmerich). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της Η φάρσα (2010, νέα έκδοση) και Μπορείς; (2017, Βραβείο Literature.gr Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς), το ποιητικό έργο Άνθρωπος στη θάλασσα (2018) και η συλλογή διηγημάτων Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα (2022). Έργα της έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, γερµανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, φινλανδικά, τουρκικά, αραβικά και ιταλικά.