Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρωταγωνιστούν με 20 συνεντεύξεις τους, στο νέο βιβλίο της δημοσιογράφου Όλγας Μπακομάρου, «Οικογένειες», από τις Εκδόσεις Αρμός. Πρόκειται για ένα αρχείο της σύγχρονης ιστορίας, το οποίο συγχρόνως αποτελεί ένα συναρπαστικό ψυχογράφημα των δύο ηγετών, αλλά και των υπόλοιπων γνωστών μελών των δύο οικογενειών.

Ο Μητσοτάκης και η…αγκινάρα

Η ώρα δέκα το πρωί στην οδό Αραβαντινού. Απρίλιος του 1995. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πίνει τον καφέ του και τρώει μια ωμή καθαρισμένη αγκινάρα.

Την ίδια ώρα, μιλάει για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και το μαγνητόφωνο της Όλγας Μπακομάρου, τον καταγράφει να λέει, για πρώτη φορά, ότι δεν μετάνιωσε που παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μετά την ήττα των εκλογών, αφού είχε δηλώσει ότι θα το πράξει.

Στη συνέχεια όμως λέει: «Το ερώτημα είναι γιατί το είπα».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ζιβάγκο που δεν αποχωρίστηκε ποτέ

Μάιος του 1977. Ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται στο Καστρί. Φοράει δερμάτινο σακάκι, ριγέ γραβάτα, γαλάζιο πουκάμισο και μιλάει στην δημοσιογράφο για την πορεία του κόμματος προς την εξουσία, κάνοντας παράλληλα ψυχογράφημα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τέλος, εξηγεί ότι το σήμα κατατεθέν του, το ζιβάγκο, αποτελεί «μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε τις επιφανειακές δομές».

Εποχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο της καταξιωμένης δημοσιογράφου, μέσα από συνεντεύξεις αλλά και αποκαλυπτικές εισαγωγές της, από συνεντεύξεις που πήρε από μέλη των οικογενειών Μητσοτάκη και Παπανδρέου, από το 1977 έως το 2004.

Από το σκάνδαλο Κοσκωτά, μέχρι την Δήμητρα Λιάνη, κανείς, γνωρίζει τους δύο ηγέτες, έτσι όπως δεν σύστησε ποτέ κανένα δίκτυο και κανένα βιβλίο στο παρελθόν. Οι αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που γνωρίζουμε ήδη, υπάρχουν μέσα στις σελίδες του, αλλά παρουσιάζονται από ένα τελείως διαφορετικό, αφιλτράριστο πρίσμα.

Ο εκρηκτικός χαρακτήρας της Μαρίκας Μητσοτάκη και ο μύθος για τα ντολμαδάκια

Στο βιβλίο, αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων και η εκρηκτική προσωπικότητα της Μαρίκας Μητσοτάκη • από τις εντάσεις και τις εκρήξεις, στην τρυφερότητα και την αγάπη της για τον Κωνσταντίνο. Τους προσωπικούς της θριάμβους αλλά και τα σοβαρά θέματα υγείας που αντιμετώπισε στην πορεία της ζωής της.

Επιπλέον, στο βιβλίο, καταρρίπτεται και ο μύθος για τα ντολμαδάκια της: «Ποτέ δεν τα γεύτηκε ο Φλωράκης».

Το ιστορικό «τα έμαθες πατέρα»

Ένας ακόμη πρωταγωνιστής έκπληξη, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου η προσωπικότητα ξεδιπλώνεται, μέσα από τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Όλγα Μπακομάρου, τον Οκτώβριο του 1996.

Νίκος Αδρουλάκης: Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Έχουν περάσει μόλις τέσσερις ημέρες από την κηδεία του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, και την περίφημη πρόταση του, «τα έμαθες πατέρα», όταν ο Γιώργος, παρουσιάζεται στο υπουργικό του γραφείο, φορώντας ένα άσπρο κοντομάνικο πουκάμισο και επιδίδεται σε μια δημόσια ψυχανάλυση.

Η γνωστή δημοσιογράφος, είχε πάντα την ικανότητα να ψυχολογεί τις προσωπικότητες που είχε απέναντι της, με ερωτήσεις που διείσδυαν στον ψυχισμό τους. Δεν είχε αυτοσκοπό της την είδηση.

Με περιεκτικές, αλλά ουσιώδεις ερωτήσεις, καταφέρνει σε αυτό το βιβλίο (και όχι μόνο), να φτάσει στην ουσία και να εμβαθύνει στον χαρακτήρα των συνεντευξιαζόμενων, αποσπώντας απαντήσεις που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ στο παρελθόν, με μοναδικό αυτοσκοπό της – την αποκάλυψη της αλήθειας.